4. viteste devir bitirdiysen (Muhtemelen hafif bir eğimde) 5. viteste de hızlanmaya devam etmiştir.Tabi aracın turbo benzinli oluşunun, vites oranlarının ve ağırlığının da önemi var
Printable View
4. viteste devir bitirdiysen (Muhtemelen hafif bir eğimde) 5. viteste de hızlanmaya devam etmiştir.Tabi aracın turbo benzinli oluşunun, vites oranlarının ve ağırlığının da önemi var
bunun gibi istisnai durumlarda olabiliyor,buda aracın motor ve şanzuman özellikleri ile açıklanabilir,bahse konu aracın motor öelliklerini ve şanzuman oranlarını bilmiyorum ama muhtemelen,turbo nedeniyle zaten motor güçlü sanırım 150 bg. eğer maksimum tork devri ve maksimum torkda yüksekse ki öyle olduğunu sanıyorum,4. vitesde 190 km.görünce devir kesiciye yaklaşılmış olur yani o vitesin işi bitmiştir,ondan sonra motorun da gücüyle 5. vitesde daha üst süratlere çıkılabilir.
Bence Onalr 6 Olan Putoya Binsinler Bak Ozamn 200 Buluyormu Görsünler :)
dizelde 4000d/d den sora gitmio zaten.:icon_cry:
bende çok denedim ama düz yolda 180 ne zor geldim son hızı yok gibi.ama ara viteslerde ii baya 2. viteste 6000 devirde 85 gördüm
evet
bu doğru
fatih altaylı testini yapmıştı bravo hgt nin ki kendisi çılgının tekidir
ilk defa 5. viteste devir kesiciye giren bir araba kullandığını özellikle vurgulamıştı
ve yanlış hatırlamıyorsam yanında test esnasında hanımı vardı?
5. viteste kesici. hoşmuş. ama bravo da iyi giden bir araçtı.
servis müd inanmadı yola çıktık gaziemir otobanında kendisi kullandı ve inanamadı ve araç tamamen stddı kesiciye girince çıkan ses inanılmazdı ve araç 4000 dvr den sonra resmen çıldırıyordu yaktığı herdamlayı hakeden bir aletti
valla iyiymiş. neydi max hız.
240 da kesiciye girio dıyo? daha fazla hızlanmaz sanırım :)
5. viteste devire kesiciye girmek işin aslı pek bir marifet değildir. Benim şahsi düşüncem hıyarca tasarlanan bir transmisyondur.
Araçları dizayn ederken dişli oranları aslında sanıldığından daha komplikedir. Vites kutusu ve ayna mahruti tasarlanırken, araç son hız değerine maksimum güç üretilen motor devrinden önce ulaşılırsa (Türkçelerini bilmiyorum) "undergeared", maksimum güç üretilen devirden sonra ulaşırsa "overgeared" denir.
Mesela bir araç düşünün maksimum tork 3500, maksimum güç 5500 devirde elde edilsin. Düz yolda giderken;
1. Bu araç "undergeared" tasarlanmış ise (atıyorum) son hızı 180 iken 5000 devire çeviriyor olabilir (kesinlikle 5500 altında)
2. "overgeared" ise aynı araç son hızı 200 olur, o hızda motor 6500 çevirim yapıyor olabilir. (5500 üstü)
3. Son seçenek araç son sürate motor maksimum güç üretirken ulaşırki bu aslında ideal olan durumdur. Üstteki hayali durumu ele alırsak bu sefer son sürat 190 iken motor yaklaşık 5500 devire çeviriyor olur.
Bu değerler kendi arasında kıyaslama amaçlıdır ve fikir vermeleri için yazdım yoksa tamamen atmasyondur.
1. seçenek tamamen yakıt ekonomisi sağlar fakat riski aracın hafif rampalarda gaz yememesi (tork yetmezliği) olacaktır. (gaz yemediği halde gaz basılınca yakıt ekonomisi de kalmaz doğal olarak)
2. seçenek sürat arabalarında (yada performans) geçerlidir. Son viteste ve düz eğimli yolda limitör devreye gircek kadar bile abartılan durumları varmış... Tahmin ettiğiniz üzere bu araçlarda benzin su gibi gider.
Amaca göre yapılmalıdır her şey. Ama bana kalırsa da ideal aracın son vitesi uzun olmalıdır. Son viteste kesiciye girmeden aracın gücü bitmelidir. Yani kesiciye girmeden son sürate ulaşılmalıdır. Böylece yapılan modifikasyonların da son hız artışına etkisi gözlenebilir... Ama bir çok spor arabada son vites kesicisi gözlenebiliyor. Nedeni son viteslerinin de kısa olması oluyor ve önemli olanın son hızdan ziyade ne kadar çabuk hızlandığı olmasından kaynaklanıyor.
Benim aracım 4 de rahat bir şekilde kesiciye giriyor zaten yarış esnasında böyle kullanıyorumdur ve kesiciye kadar vites atmıyorum. 4 de kesiciye girdiğimde hızım 160 oluyor. Orada 5 e atıyorum ve daha sonra 195 200 lere kadar yolu var. Hızım 200 ken devrim 4600 4700 felan oluyor yanlış hatırlamıyorsam. Ama kendimi o hızlarda çok güvende hissettiğimi söylemem doğrusu...
arkadaşlar selam;
bildiğiniz üzere hangi aracı incelerseniz inceleyin 2 temel kavramdan bahseder. tork ve beygir gücü. bunları hayata geçiren yegane sistem ise şanzuman sistemidir. eğer herhangi bir araçta (istisnalar hariç, punto dahil:)) vites oranlarını incelerseniz sanılanın aksine 4. vitesin aslında hiçbir anlamı olmadığını görürsünüz. 4e kadar olan vitesler tork amacıyla 4ten sonra olan vitesler ise beygir gücünü tam anlamıyla hayata geçirebilmek için tasarlanmıştır. (4. vites dişli oranı çoğu araçta 1'e yakındır ve artık torka gerek kalmayıp sadece hız vitesine geçiş vitesi olarak tanımlanır mühendislikte). bu demek değildir ki kesinlikle 4e ihtiyac yoktur. ama dediğim gibi aslında 3 ile 5 arasında yani tork ile hız arasında olması gereken bir araçtır sadece. her vitesi uzattığımızda aslında bir üst vitesin işini o vitese yaptırmış olmaktayız. tavsiyem 4. vitesi çok az bir süre kullanma yönündedir(hava,yol,trafik durumu elverdiği sürece). zaten artık dizel arabalarda performans yönünden cok fazla bir kaybımız olmuyor.
Söylediğini denersem tüm yarışları kaybedeceğime eminim gibi geliyor :D
hayır yanlış anlamayın ben normal kullanım için bahsediyorum sonuç olarak biz puntoyu yarışlar için tasarlamadık.
Bizim tasarlamadığımız kesin de mühendisler tasarlamamış diyelim.
yaw Cıhan dıyorum sana, senın arabaya bır doblo motoru atalım 1.9lt 105HP bıde chıpledınmı olur sana 135HP :D:D
ben o motoru girsem 200 ün altında bırakmam da yok artık o da kesmez :D