idea mini mpv sınıfı dolayısıyla aile arabası platformundadır dogru. ama 3,93 metrelik uzunlugu mini sınıfındaki corsa,polo dan biraz daha uzun hatırladıgım kadarıyla. bi ara metre ile tum acıları ve uzunluk,genislik gibi olculerini almıstım. idea ve onun türündeki araclara ayrı bir sempatim var. 3 senedir ehliyetim var ve ehliyeti aldıgım getzden sonra encok idea kullandım. onun dısında test suruslerinde ve tanıdıkların aracların surdum ama gerek yolcu olarak gerekse de surucunun uzun sure yorulmaksızın kullanabilecegi ve seyahat edebilecegi arac olduguna ikna oldum. arkada oturdugum bircok sedan aracta ik buklum oldum ortada oturunca ayakları ve bacakları konumlandırmak sıkıntı yarattı. ideanın yuksek koltukları dizin bukulmesi sorununu ortadan kaldırdıgından olsa gerek diz mesafesi problemi ne onde ne de arkada var. surucuyken sadece sola donuslerde yan camın bitisiginde bulunan kelebek camın diregi yanılmıyorsam A sütunu deniliyor, gorusu kestiginden one dogrulup bakmak gerekiyor maalesef. bunu aracın testlerinde de okudugumu hatırlar gibiyim. aracın yuksek olması da sadece tavanın yuksek olup basın yukarı degmiyor olması degil ayrıca tum koltukların yerden epeyce yuksek olması (galiba arka koltuklar 70cm, on koltuk 65cm;cok olcmustum bunları ama unuturum hep) ve aracın yerden yuksek olması(bunu bile olctum 23cm ve kesin bu) avantajı bence. zaten viraja aracın kaldırabilecegi hızda dalarım. tabelalardaki hız sınırı da benim hızımla es gudumludur. yoldaki performansı beni tatmin ediyor. ortalama hızım 34km/saat ve 4.6lt ortalama tuketimim sehirici ve sehirdısı karma. bunun benden dolayı boyle oldugunu zannediyorum. multijet motor kullanan diger tanıdıklar benim kadar sabırlı ve vites degisime otomatik vites degisir duyarlı degiller (babam dahil). sehirlerarası deneyimim ehliyet yılım dusuk gibi gorunse de fazlacadır. hic durmaksızın arkama yaslanıp 5saat arac surebilmekteyim. babam gecmezse de direksiyona yakıt tuketimim 3.5-4 lt arasında kalabilmekte. babam karsı olsa da anlık yakıt tuketimi ben yalnız surerken hep acıktır. bazen dogru vites konusunda da fikir verebiliyor o anlık tuketim. ideadan sonra grande punto,albea,chevrolet lacetti sursem de alcakta olmanın,direksiyonun ve koltukların rahatsızlıgı beni aile arabaları veya suv segmentinden (yuksek vergi ve yakıta katlanacagımı sanmasamda) vazgeciremeyecek gibi. cumleten kazasız belasız hayırlı surus deneyimi dilerim
Yer imleri