Arkadaşlar,aslında bu konu ile ilgili olarak benimde yardıma ihtiyacım var!
1.3 mtj 75 hp GP dynamik benim aracım.Orijinal ekipman olarak ta mevcut lastiklerin ebatları 175/65 R 15.Bu arada 175 taban genişliği sanki biraz dar gibi geliyor bana ve görsel anlamdada yeterince estetik gelmiyor gözüme.Ebatları 185/65 R 15 lastik takmayı düşünüyorum,fakat biraz da çekiniyorum,çünkü motor gücü 75 hp.motor gücü biraz daha yüksek olsaydı(90 hp gibi) hiç düşünmez,hemen değiştirirdim!!Bu şartlarda toplam yüzey ile olan temas 4x1cm kadar artacak,dolayısıyla yakıt sarfiyatında artış meydana gelecek!!!Bunun yanı sıra artan temas yüzeyi nedeni ile lastik yuvarlanma direnci artacak ve bu da MOTORA daha fazla yük anlamına geliyo!!!Lastik hesaplama programından 185 taban genişliğine sahip lastiğin toplam çapının da daha fazla olduğunu görünce şaşırdım açıkçası....,çünkü ben sadece taban genişiliğinde artış meydana meydana geleceğni zannetmiştim....şimdi toplam çapta da artış meydana geliyo,dolayısıyla motor daha geniş çaplı lastiği çevirmek için ayrıca güç sarf edecek.....işte artık bu durum gözümü korkuttu açıkçası!!!
Michelin.com.tr web sitesinde ise LASTİK TAVSİYE motoru var.gerekli bilgileri girdikten sonra Michelin'in verdiği cevap şöyle;orijinal ekipmanın 175/65 R 15 88T olduğunu söylüyo,TAVSİYE OLARAK TA 185/65 R15 88 H'yi öneriyor( energy saver).
MEVCUT forumda açıkçası aydınlanamadım,aksine kafam daha çok karıştı ve şu an aşırı kararsızım!!Sonuç olarak kafamda iki tercih belirdi;185/65 R15 veya 185/60 R15.!
SONUÇ:75 beygirlik bir araca 185 taban genişliğindeki lastiğin takılması doğru bir uygulamamı!Tavsiye ve yorumlarınız için daha şimdiden teşekür ediyorum!!!!