Aracımın altına tas girmesinden dolayı içeri toz duman oldu ve ben sonradan öğrendimki emniyet kemeri barut patlatıyormuş kaza esnasında ve suan benımde emnıyet kemerlerim barut patlattı hiç gelmiyor gergin halde duruyor ve suan hava yastıkları falan iptal göstergede işareti yanıyor bunun formulu nedir airbag'lari bilgsayar yardımıyla acıyorlarda emniyet kemerinide o şekil sizce bilgisayar yoluyla actırsam damı aynı yoksa yenı emnıyet kemerimi taktırsam ?
2006 Fiat Grande Punto 1.4 Fire Active Vals Mavi
2008 Peugeot 2.0 HDi Gümüş Gri
2013 Nissan Qashqai 1.5 dCi Platinum Sedefli Beyaz
Punto Forum - www.grandepuntotr.com
vallahi ilk defa duydum hocam nasıl barut patlıyor anlamadım..
2006 Fiat Grande Punto 1.4 Fire Active Vals Mavi
2008 Peugeot 2.0 HDi Gümüş Gri
2013 Nissan Qashqai 1.5 dCi Platinum Sedefli Beyaz
Punto Forum - www.grandepuntotr.com
Tabii ki barut değil deaktif gergili emniyet kemeri sisteminde aynı havayastıklarında olduğu gibi basınçlı bir gaz (ve haliyle bu basınçlı gazı tutan bir kapsül) var diye biliyorum. Havayastıkları patlayınca basınçla beyaz bir toz çıkar ya, aynı onun gibi düşünün. Sanırım bir şekilde alttan darbe alınca bu kapsül kırılmış ve gaz boşalmış. Dolayısıyla artık o emniyet kemeri en azından "aktif gergi" işini yerine getiremeyecek diye düşünüyorum. Ama mazallah gerekli durumda kilitlenmeye devam edecektir diye de umuyorum.
Bence her halükarda servise gösterin, gerekiyorsa değiştirin o parçayı. Bir de daha sonra aracı satarsanız, neden bu parçanın değiştiğine dair bir servis raporu vs. almaya çalışın derim. Çünkü o kapsülün normal şartlar altında bir kaza anında çalışması gerekir. Aracı alacak kişi kaza yaptığınızı düşünmesin.
Bende anlamadım Malatya Yolunda otobus vardı onumde altında tas varmıs tam sollamaya kalkarken tası ben altıma aldım ve içeri simsiyah toz dumanı oldu Malatya Oto'ya gösterdim herbir emniyet kemerine 750 lira fiyat çekti. Zaten suan emniyet kemerleri cekilmiyor ve airbag'lar calismiyor oradaki bir usta sanayide bir yere götür dedi gittim adam bilgisayar yolu ile acıyor airbag'lar calisir hale geliyor ve emniyet kemerleride aynen o şekil ama herhangi bir kaza anında emniyet kemerleri kapsulleri patlatmaz ve dolayısıyla bir önemi kalmaz diye düşünüyorum ama bunu malatyada acıklayacak birisini bulamadım malesefMercedes Gelecek Otomotiv servisine götürdüm orası zaten kapsül patlattıgını söyledi Malatya Oto onu bile söylemedi
![]()
Kapsüller patlayınca emniyet kemerleri "aktif gergi" görevini yerine getirmez ama kaza anında kilitlenme görevini yerine getirir diye düşünüyorum. Yine de bu konuyu yetkili serviste netleştirmekte fayda var. Ben olsam değiştirirdim emniyet kemerlerini. Mazallah kaza anında airbag falan değil, emniyet kemeri öncelikli olarak hayat kurtarıyor zira.
emniyet kemeri airbaglara bağlıdır eğer araç alttan hasar alıp airbag sensörlerine denk geldiyse oda airbagları ateşlemiştir airbagların içerisinde sakinleştirici toz bulunur patladığı an araç içerisindekilerin şok etkisini azaltır muhtemelen bahsettiğiniz barut olayı budur ama şuda var airbag patlamadıysa içerisindeki tozun patlaması ne alaka onu anlayamadım.bu arada emniyet kemerleri kilitlendiyse açılmaz komple değişmesi gerekiyor babam arabayla kaza yaptığında şoför tarafındaki emniyet kemeri komple değişmişti eskisi kullanılmaz hale geliyor
Şu "sakinleştirici toz" kısmını anlayamadım, bununla ilgili bir kaynak var mı acaba?
Bir de sanırım arkadaş sadece emniyet kemerinin "patladığını" söylüyor, hava yastıklarıyla alakası yok. Dediğim gibim emniyet kemerlerinin "aktif gergilerinin" çalışabilmesi için hava yastıklarına benzer basınçlı bir mekanizma var. O tetiklenmiş bir şekilde.
Seat Belt Explosive Charge - YouTube
ikinci patlamada tokanın nasıl kısaldığını görebilirsiniz.
kılavuzda da şu yazıyor
"Otomobiliniz, ön koltuklardaki emniyet kemerlerinin
daha etkili koruma sağlaması için gerdirici sistem ile
donatılmıştır. Bu sistem, bir sensör yardımı ile şiddetli bir
çarpışma olduğunu algılar ve kemerin birkaç santim daha
gerilip kısalmasını sağlar. Bu şekilde; kemer kullanıcıyı arkada
tutmaya başlamadan önce, gerdirici kemerin vücudu
boşluksuz bir şekilde sarmasını sağlar."
o toz şişme basıncını sağlayan reaksiyondan arta kalan sodium azid kimyasalıdır ve biocide dir yani aslında zehirlidir.
emniyet kemerindeki kimyasal için şimdi ufak bir araştırma yaptım sodium azide, amonyum perklorit yada diğer reaksiyon sonucu gaz oluşturan kimyasallar (ki amonyum perklorit kendisi roket kuru yakıtı olarak da kullanılıyormuş) çıktı karşıma ama tam net olarak yazan bir yer bulamadım. bazı araçların el kitaplarında çıkan sesin ve kokunun baruta benzediğini ve normal olduğunu yazıyor. ayrıca airbag açılmadan da kemerdeki ön-gerginin patlayabileceği bildirilmiş.
Ben güzelce sordum, üsluba dikkat lütfen. Kulaktan dolma gibi bir imada bulunduğumu hatırlamıyorum.
Öte yandan, havayastığı içindeki gazın insan sağlığı açısından pek de yararlı olmadığını biliyorum, bu gaz sebebiyle solunum problemi yaşayan birçok insan var. O yüzden sordum kaynak var mı diye. Çünkü ben göremedim...
üslubumda bir art niyet göremedim bugüne kadar bu forumda kimseye karşı sert konuşmamışımdır siz yanlış anladınız neyse.
peki hiç Allah korusun aracınızda airbag açıldığı ana denk geldinizmi?o an kısa süreli bir toz duman oluyor içerisi pek bu neden olabilir sizce? çünkü ben yaşadım puntomla kaza yaptım sol perde airbagı açıldı ve içerisinden az brşey bir toz püskürdü servise sorduğumda sakinleştirici toz olarak cevap aldım.
Üslup diyorum, yani tarzın serttiolsun.
Açıldığı anı çok şükür yaşamadım ama izledim. Hava yastığının içinde yastığın aniden şişebilmesi için sıkıştırılmış sodyum azide bulunur. Tetiklendiğinde (sanırım elektrik aniden ısıtılıp tetikleniyor) çok hızlı biçimde genleşip yastığın şişmesini sağlar. Tabii bu esnada farklı gazlar da meydana çıkar ki bu gazlardan sodyum, bırak sakinleştirmeyi, göze/ağıza/ciğerlere son derece ağır zarar verebileceği için bu etkiyi azaltmak adına başka gazlar da katılır. Bunlardan birisi de silikon dioksittir ki beyaz toz olarak gördüğümüz budur. Bunun da sakinleştirici etkisi olduğunu sanmamakla birlikte hiçbir yerde böyle bir şey okumadım. O yüzden kaynak sordum.
çok ufak bir düzeltme yapmak istiyorum sodium azide sıkıştırılmış vaziyette değil, basınçsız bir ortamda toz olarak bulunuyor, tetikleme ufak bir elektrik fünyesinin bu toz karışım içinde patlaması ile oluyor. oluşan sıcaklıktan dolayı reaksiyon başlıyor ve kimyasal patlıyor reaksiyon sonucu oluşan gaz milisaniyeler içinde airbag i şişiriyor.
yapabilceğiniz en güzel şey kaskonuz yoksa bunları çıkma almak ama mutlaka koydurun bunun cezası var o şekilde satarsanız karşı taraf size dava açabilir.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri