Can'cım senin bahsettiğin MA'dan başlayan bu plakalar türkiye'de misafir yada türk vatandaşı olmayan şahışlara verilen plakalardır. Araçları için MTV ödemezler, araçlarına zorunlu trafik sigortası yapılır ve kasko yapılmaz. Arkadaşın sorduğu yurtdışından bir aracın türkiye'deki araç envanterine kayıtlarının yapılması.
Ben MA plaka araçların gümrük işi ile biraz uğraşmıştım ancak bu konuda ona yakındır diye tahmin ediyorum. Araç gümrük muhafazada kontrol ediliyor, daha sonra tartlıyor ve gümrükte park ücreti falan alıyorlar. Daha sonra gümrük trafiğe yazı yazıyor. Buraya kadar aynıdır sanıyorum muhtemelen daha sonra trafik vergi dairesine yazı yazıyor olabilir. belkide gümrükler müsteşarlığı hem trafiğe hemde vergi dairesine yazı yazıyor olabilir. Sonuçta aracın Türkiye'deki değeri karşlığı olan KDV ve OTV odendikten sonra plaka çıkabilir. Vergi dairesinde bu vergiler yatmadan trafiğin plaka vereceğini sanmıyorum. Tabi trafikten önce araç TSE'de muayeneye giriyor, bu muayeneden sonrada TUV muayenesine giriyor, plaka tüm bunlar tamamlandıktan sonra çıkarılabiliyor. Eğer araç TR'de bulunmayan bir araç ise mühendisler odasından proje çizdirmeniz gerekebilir
Umarım kaba hatlarıyla anlatabilmişimdir![]()
Yer imleri