Yalancı Patates Püresi
(6 Porsiyon)
Malzemeler
300 gram dondurulmuş karnıbahar
2 yemek kaşığı ılık süt
İsteğe bağlı süslemeler:
Top karabiber, soğan tozu, sarımsak tozu, biberiye, maydanoz.
Not:
Tuzlu baharat karışımları veya potasyumlu koruyucular içeren malzemeler kullanmayın. Dondurulmuş karnıbahar kullanın, çünkü tazesinden daha az potasyum içerir.
Yapılışı
Karnıbaharlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Mutfak robotunda ya da çırpma teliyle ezin. Sonra ılık sütü ekleyin. İstediğiniz baharatları ekleyin. Sıcak servis yapın.
İpucu
Patates püresini çok özlediğiniz zaman bu karnıbahar yemeği harika bir seçenektir. Şaşırtıcı derecede tatmin edici bir lezzeti vardır. Çok kolay bir yemektir ve potasyum içeriği kabul edilebilir derecede düşüktür.
Çeşitler:
Tarifteki gibi hazırlayın ama sütü çıkartın. Karışımı hafifçe yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine 1 yemek kaşığı permesan peyniri serpin. (Bu peynir porsiyon başına 1 mg. potasyum ve 7 mg. fosfor ekleyecektir.) Fırın ızgarasında altın sarısı olana kadar tutun.
PRATIK KUMPIR
MALZEMELER
Yarım kilo patates
100 gr bezelye
100 gr havuç
Salam
Sucuk
500 gr kaşar peyniri
HAZIRLANIŞI
Patatesi haşlayıp püre yapın. Fırın tepsisine koyun. Bezelyeyi, havucu, sucuğu ve salamı ekledikten sonra üzerine kaşarı da koyun ve üstü kızarana dek pişirin. Fırından alınca arzuya göre ketçap, mayonez, turşu, yeşil zeytin vs koyarak yiyebilirsiniz.
Cornflakesli Tavuk
MALZEMELER
3 adet tavuk gögüs (yaklasik 500 - 600 gr)
1 su bardağı süt
1 çaybardağı zeytinyağı
1 tatlıkaşığı tuz
3 avuç ufalanmış cornflakes
HAZIRLANIŞI
Yuvarlak bir borcamın içine sütü zeytinyağını ve tuzu karıştırarak dökelim. Daha sonra tavukları küp küp doğrayarak bu karışımın içine atalım. 3 avuç cornflakesi elimizin içinde ufalayarak üzerini kaplayacak sekilde serpelim. Fırınımızın ayarını 200 derece turboya getirerek 25 dakika pişirelim. (eğer fırıninızda turbo ayarı yoksa alt üst ayarda da olabilir fakat güzel kızarması için fırında 10 dakika daha fazla tutmak gerekir.)
Acılı tavuk ve pirinç
MALZEMELER
2 su bardağı haşlanmış pirinç
2 çorba kaşığı soya yağı
4 adet tavuk göğsü (temizlenmiş)
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı kesilmiş kereviz
1/2 su bardağı kesilmiş soğan
1/4 su bardağı taze maydanoz
Yarım kilo taze domates (kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış)
1/4 veya 1/2 çay kaşığı kırmızı biber
1 su bardağı domates sosu
HAZIRLANIŞI
Bir tencerede yağı kızdırıp tavuk göğüslerini kızartın. Etler pişince bir kenara alın. Ayrı bir tavada yağı kızdırıp unu esmerleşene kadar kavurun. Kereviz, soğan ve maydanozu ilave edip 15 dakika daha kavurun. İçine domates, biber, domates sosu ve kızarmış olan tavuk etlerini ilave edip 5-10 dakika kadar daha kavurun. Sıcak pilav üzerinde servis yapın.
Her servis 389 kalori, 32 gr. Protein, 11 gr. Yağ, 41 gr. Karbonhidrat, 4 gr. Lif, 73 miligram kolesterol ve 1039 miligram sodyum içerir.
Fıstıklı Tavuk Sote
MALZEMELER
100 gr dolmalık biber
4 adet taze soğan
parça tavuk eti (göğüs)
1 çay fincanı ayçiçekyağ
2 çay kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı soya sosu
50 gr amerikan fıstığı
2 diş sarmısak
HAZIRLANIŞI
Tavuğu küçük parçalara bölün. Nişastayı biraz suyla kanştırın, içine tavuk parçalarını daldırıp üzerine soya sosu gezdirin.Bir tavada yağı kızdırıp, yüksek ateşte karışımı bir süre karıştırarak kızarttıktan sonra tavuğu kevgirle çıkartın. Soğanı ince ince kıyıp, biber, sarmısak ve fıstıklarla yağa atın. Bir tutam tuz katıp 10-15 saniye karıştırıp, tavuğu katın. Biraz daha karıştıp, servis yapın.
Acılı Pirinç
MALZEMELER
2 bardak tavuk suyunda haşlanmış Amerikan Pirinci
1 yemek kaşığı soya yağı
1 baş doğranmış orta boy soğan
1 adet taze doğranmış tere
2 diş doğranmış sarmısak
1 adet doğranmış acı biber
HAZIRLANIŞI
Soya yağını geniş bir tavada kızdırın. Soğan, pirinç, tere, sarmısak ve biberi ilave edin, iyice karıştırarak yaklaşık 3 dakika kadar daha pişirin. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
Pirinçli pırasa muskası
MALZEMELER
2 adet pırasa
1 su bardağı haşlanmış Amerikan pirinçi
1 fincan kuş üzümü
1 fincan dolmalık fıstık
1 çay bardağı bitkisel sıvı yağ
1/4 bağ dereotu
1 adet kuru soğan
1 tutam tuz
1 tutam yeni bahar
1 adet limon
1 adet domates
HAZIRLANIŞI
Pırasaları ikiye bölüp kaynayan suda haşlayın ve soğuk suya koyun. Daha sonra boylamasına keserek her yaprağı ayırıp tepsiye açın. Ayrı bir tencerede dolma harcı yapıp pırasa yapraklarına muska biçiminde sararak tencerede 10 dakika pişirip limon ve domatesle beraber servis edin. İsteğe göre yoğurt sosla beraber servis edebilirsiniz.
Karnıbahar Kızartması
Malzemeler:
- 1 Adet orta boy karnabahar
- Tuz ve karabiber
Harcı için:
- 3 çorba kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar
- Yarım su bardağı maden suyu
- Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:Daha önceden 7-8 dk. kadar karnıbaharları kızartın. Bir kabın içine maden suyu, un, yumurta koyun ve karıştırın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirinide koyun. Tencerenin içinde pişirmiş olduğumuz karnıbaharın içine tuz ve karabiber ilave edin. Kabın içine pişirmiş olduğumuz karnıbaharları koyun. Fritözde yağuı iyice kızdırarak içine karnıbaharları koyup kızartın. Yaklaşık 5 dakika sonra fritözde pişirin.
Sürprizli Patates Topları
(2 kişilik)
4 orta boy haşlanmış patates
250 gr ıspanak
4 büyük dilim pastırma
1 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
1 küçük soğan
2 domates
2 çorba kaşığı margarin
Tuz, karabiber
100 gr kutu krem beyazpeynir
Alüminyum folyo
Hazırlanışı
Patatesleri ortadan kesip bir çay kaşığı ile içlerini oyun. Ispanağı elinizle sıkıp kıyın, 1 kaşık margarini kavurun; tuz, karabiber ve krem peynir ile karıştırın. Patateslerin içini ıspanakla doldurup üst üste kapatın. Etrafına bir dilim pastırma sarın, alüminyum folyo ile kaplayıp 230 derece ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Domateslein kabuğunu soyun, blendırda domates, soğan ve maydanozu püre yapın. Kalan margarin ile 2 dakika pişirin. Tabaklara önce domatesli sos, üzerine patates topları koyup servis yapın.
Yer imleri