Arkadaşlar araçta birşey dikkatimi çekti yüksek devirde vites değiştirdiğimde araçta vites geçişler bariz hissedilir oluyor. hafif sarsıntılı geçiyor vites sizlerde durum nedir? 5000 devir civarlarında durum böyle.
Printable View
Arkadaşlar araçta birşey dikkatimi çekti yüksek devirde vites değiştirdiğimde araçta vites geçişler bariz hissedilir oluyor. hafif sarsıntılı geçiyor vites sizlerde durum nedir? 5000 devir civarlarında durum böyle.
aynen bende de öyle. çünkü bizdeki şanzuman tek millidir.ayrıca devir fullenince güç eksikliğinden sonraki vites küçük devirden başlıyor ve hafif motor fireni gibi çekme yapıyor.hemen ardından devir toparlanmaya başlıyor.ve bu süreçte araç sarsılıyor.işte vites geçişlerini hissetmek dediğimiz olay bu.0 yüzden dsg gibi çift milli vites kutularında sonraki vites hareketlidir.yani 1.milde 1-3-5 viteslerini kullanınca 2.milde 2-4-6 vitesleri bulunur. 2 milde hareket halinde olduğu için sonraki vitesin dişlisi sıfırdan dönmüyor.yani hareket halindeyken kullanıma geçiyor.
yani hepimizde var olan bi gerçek.
ara gazı vererek hissettirmezsiniz ancak. ara gaz olayına alışmaksa zaman alır biraz
ara gazı vermekte zor oluyor cunku gaz tepkimesi cok az gecikmeli oldugu için
benzinli araçlarda vites geçişinde bir titreme yapmaz bildiğim kadarıyla fakat dizel araçlarda vitesi yükseltirken bir sonraki vitesin devrini yakalamak gerekir düşürürkende aynı 28 gün oldu arabayı alalı ilk 2 bin km kadar 3500 deviri geçirmedim, şuan 3100 km de 5bin devirde motor katafa düşüyor ve sarsma ihtimali daha yüksek ama motor katafa düşmeden atılan viteslerdeki sarsılma devri yakalamayla alakalı olduğunu düşünüyorum. ilk zamanlar alışana kadar yeni araba kullanmayı öğrenir gibi sarsılıyordu alışınca bir sarsılma kalmadı
bende de var ama cidden ara gazı vermesi zor oluyor
arkadaşlar bizim arabalarımız küçüh hacimli multijet olduğu için ara gaz verme diye bir ihtimal olamaz diye düşünüyorum çünkü gaz tepkimesi en iyi ihtimalle 1 saniye gecikiyor bu da ara gazın amacının dışına çıkmasına neden oluyor benzinliler için aynı şeyi söyleyemicem tabiki...
Hakan kesinlikle haklısın. ara gazı vermek sonraki vitesin devrini etkilemez. çünkü ayak debriyajdadır. yani aracı boşta bağırtmaktan başka bişey değil.her ne olursa olsun, dizel veya benzinli tek milli şanzumanımız var. yani sonraki vitesin devri sıfırdan başladığı için illaki sarsılma oluyor. dizel dıştan yanmalı olduğu için motor kendini toplayamıyor.o yüzden dizel kullananlar normalde de yüksek devirde kullanırlar.benzinliler ise içten yanmalı olduğu için motor enerjiyi kayıpsız kullanır ve çabuk toparlanır. o yüzden benzinli araç kullananlar ise düşük devir kullanırlar.
dıştan yanmalımı :S:S:S
bende aynı sorunu 2000-3000 devır arasında 1. ve 2. vites gecışlerinde yaşıyorum aracım su anda 1000 km yaptı.
Hocam buhar tribünü ya da stirling ile karıştırıyorsunuz sanırım.
Dizel motorlar içten yanmalı ya da içten patlamalı olur. Enerji kaynağı dışta olan bir dizel otomobil motoru şu güne kadar ne duydum ne de gördüm. Açıkçası ehliyet kursunda da böyle öğretmediler bize. Hangi kursa gittiniz merak ediyorum.
O değil de ben şaka yaptığınızı düşünmek istiyorum. İçten / Dıştan yanma meselesini geçtim, dizel motorlar daha düşük devirlerde daha yüksek tork üretir. Tork aralığı da benzinli motorlardan daha düşüktür. Haliyle aynı hacimde bir benzinli motorla dizel motor arasında tork aralığı karşılaştırıldığında benzinli bir aracın maksimum tork üretme deviri dizel motorunkinden daha yüksektir. Neye istinaden benzinliler daha düşük devirlerde kullanılır dediniz anlamadım. Şaka sanırım?
eros arkadasım sen o arabayı sat, bısklete falan bın.
Dıştan yanmalı ne demek bır ızah eder mısın? "İç" dıye bahsı gecen yer motorun neresı? Dış dedıgın yer motorun neresı?
Basımıza tas yagacak vallahi
Devir konusu ıse "dogrudan TORK ile" alakalıdır. Benzınlı motorların tork egrılerı daha yuksek devırlere tekabul eder. Dizellerde ıse cok daha dusuk devırlerde arac verebılecegı maksımum torka ulasır. Bu sebepledır ki; benzınlı araclarda cogunlukla 3000 d/d ıdeal vıtes degıstırme devrı ıken, cogu dızelde vıtes degıstırmek ıcın 2000-2250 d/d rahatlıkla yeterlı olmaktadır.
Bunun baska bır sonucu-gostergesı de Dizel aracların redline ı (markasına gore) 4500-5500 d/d ıken benzınlılerın neredeyse tamamında 6500-8000 d/d dır redline noktası.
Almış başını gitmiş konu :)
Sanırım arkadaşlar konuyu saptırmak istiyorlar.amacım burada ders vermek değil, bir paylaşımda bulunmak. tıpkı Pardus un kendi kullandığı bisikleti önermesi gibi.dıştan yanmalı derken yazdıklarım yanlış anlaşılmış.yanma yerinin başka bir yerde olduğunu söylemedim.
söylediklerimin özü; benzinli motorlarda buji ateşleme yardımıyla yanmanın olması, dizel motorlarda sıkışan ve ısınan havaya dıştan mazotun püskürtülerek yanması idi.
uzun süre dizel kullanan arkadaşlar bilir.dizel araçlarda yüksek devirde vites değiştirmek aracı serileştirir.Volkan kardeşin karıştırdığı olay, dizellerde yüksek tork olabilir ama geç tork kazanır.birden bire yüksek torka çıkamaz. o yüzden yüksek devirde vites değiştirilir.
ARKADAŞLAR ÖNCELİKLE KONUDAN ZİYADE FORMA YAZILAN YAZI ÜSLÜPLEMİZİ Bİ GÖZDEN GEÇİRELİM.PARDUS BEN ARACIMI SATARIM, BİSİKLETİMİDE ALIRIM SEN KAFANI YORMA.AMA SENİN ALAMAYACAĞIN TEK BİŞEY VAR, ODA TERBİYE.SENDE HAKLISIN MANAVDA SATILMIYORKİ BU MERET.
arkadaşlar herkes herşeyi bir usta gibi bilecek değil sonuçta
daha farklı veya ılımlı yaklaşımla doğruyu göstermek daha mantıklı olacaktır
zaten erdem de yanlış yazıp anlaşıldığını yazmış bazen klavye başında yazdıklarımızla tam olarak anlatmak istediğimiz çelişebiliyor
sizden birbirinizi kırmadan rencide etmeden paylaşımda bulunmanızı rica ediyorum