Fiat Punto'dan Soğuma Sebeplerim ve Başımdan Geçenler
Merhaba,
2006 Model 1.4 77 HP Dynamic Grande Puntom (Lovato LPG) var. Bazı konularda yaptığım yorumlarda aracı kötülememden bazı arkadaşlar rahatsız oluyor sanırım :) Bu yüzden başımdan geçenleri anlatma gereği duydum :)
Arabayı 6 Kasım( :p ) 2012 de bir açık oto pazarındaki galerici birinden aldım. Başıma geleceği bildiğimden ve şanssız olduğumdan arabayı exper ettirdim ve aldığım tek hata sağ klima motorunun bozuk olduğuydu. Bunu pek önemsemedim 2. el araç dedim normal diyerek arabayı aldım.
İlk bir iki ay çok sorunsuzdu. Arabadan gayet memnundum. Sadece hafif karlı hava da kontrol zorluğu çektirse de, ki normal bu her HB araba da vardır eminim, iyi bir şekilde bindim. Ama araç bir arıza vermeye başladı ki sonrasında durmak bilmedi. Şu an bile şu yazıyı yazarken kendisi serviste bana masraf çıkartıyor :)
Nerden başlayayim bilmiyorum. Sadece şu an aklıma gelenleri yazacağım. Sonra tekrar unuttuğum varsa eklerim. Arasında benim kullanım hatamda olabilir tabi.
Araba 5. vites dişlisi kırdı :) Sanayide herkes bu nasıl olur, nasıl becerdin derken resmen bilmece gibi bir olay oldu. Mecbur dişlileri değiştirdik :)
Airbag sargısı herkesin başına gelen gibi benimde başıma geldi. seve seve ! gittik aldık 400 tl ye değiştirdik.
Bu yazacağım bakımsızlıktan da olabilir ya da kullanımdan. Ki aslında sakin kullanırım. Arabayı aldığım da bir şey yokken 4 ay sonra bir detaylı bakıma soktuğumda alt salıncaklar, dört amantisör ve amantisör takozları, arka teker bilyeleri ve arka fren balataları değişti. Bu her araçta olabilcek bir şey tabiki :)
Gel zaman git zaman ön balatalarım da bitti. Diskler ve balataları birlikte değiştiridim. Balataları orjinal Opar aldım ki ses yapmasın diye. Ama o da ne ? Eski balatam ötmezken ki yan sanayi iken yenisi bir otobüs freninden daha beter ötmeye başladı. Bir kez daha soğudum nefret ettim arabadan.
Arabayla uzun yol yaptım. Ve defalarca daha nefret ettim. Başıma gelmeyen kalmadı. 1997 Model 2000 motor mazdam vardı. Yıllarca memlekete gidip geldik bir sefer sıkıntı yaşadık. O da bizim bakım ihmalkarlığımızdandı. Ama Punto ne lanetmiş. Her şeyine baktırdık yola çıktık. Daha yolun yarısında ön davlumbaz koptu tekere sürtmeye başladı. Otobanda indik, sağa çekip falçatayla kestik. Devam dedik. Hava karardı ve soğudu. Kalorifer açtık ama o da tam bir rezalet arabanın içinde resmen donduk. Hararet düştü. Kaloriferi açtık ve harareti düşürdü. Bugün tofaş şahine binen adamın kaloriferi soba gibi ısıtıyor. ( bu bakımsızlıktan da olabilir buna lafım yok ama o gece çektiğim bu sıkıntı beni mahvetti) Ama peki bir anda kaloriferin kafayı yemesi ? Kendi kendine bir açılıp bir kapanması ne olacak ?
Yine uzun yol macerası araba dakika başı motor arıza lambası yakıp durdu. Yok yere. 100 'ü çok fazla geçmediğim halde.
Performans olarak öyle üzdü ki anlatamam. Araba da iki kişiyiz 120 ile yokuş 'a dalıyorum ama o da ne devir git gide git gide düşüyor. 4 'e çek 3 'e çek sağ şeride geç ıkına ıkına yokuş çık. Eski arabamda 5. vitesten düşürmesem arabayı yine tırmanırdı yine tırmanırdı. Bahsettiğim yokuşta çok hafif tatlı bir yokuş. Ama az yakıyor böyle yapmalarının sebebi bu dedik eyvallah dedim, şehir içi arabası uzun yol değil dedim es geçtim.
Araba da tekleme sorunu başladı. 1500 devirde kendini silkeliyordu. Vuruntu vardı. Buradan okuduklarımla motor kulakları dediler değiştik düzelmedi. Servise soktum bana 2200 tl fiyat çekti aksların açık dedi. Arabadan bir kez daha nefret ettim. Bir hafta binmedim arabaya. Bir sefer sert çukura düşmüştüm. Jantım yamulmuştu. Eğer bir kere de düşerek bozulacaksa aks demek ki işimiz var bu arabayla... Onun dışında ufacık setten bile en düşük hızla geçerim ben.
Arabanın gaz enjektörü bozuldu. Kendini kaybetti. Buna lafım yok. Ömrü dolmuş olabilir ama bu kadar şeyin üstüne olunca insan bir ha s.. diyor yani :)
Ön sağ yolcu airbag göğüste çok hafif çizik var. Çatladı çatlayacak bence elimden geldiği şekilde dikkat etmeye çalışıyorum ama nefret ettiriyor :)
Arkaya küçücük 30 cm bir bas koydum. Arabanın arka bagaj zıngır zıngır ediyor. Arkadaşımın opel corsasında, fiestasında ve eski model 97 mazdam da hiç bir böyle bir şey görmedim. Hatta ve hatta arkadaşımın Astrasında kicker L7 vardı, bilenler bilir. O bile bu sesi yapmadı. Bu nasıl dandik bir arabadır ? İnsan en azından az da olsa biraz izole eder bagajı kapı içlerini.
Arabanın geçen aylarda termostat ağzı kırıldı. Durduk yerde. Radyatör su deposundan giden bir boru var termostata o borunun içinde kaldı. Neyseki termostatı değiştirmeden boruyu oraya kelepçeyle sıktık iş halloldu.
Arabanın sol şöför güneşliği elimde kaldı :) Biraz sert açmış olabilirim belki ama sonuç olarak koptu. Orjinalini bulamadım. Servis dünya para çekti. Mecbur gidip çıkmacıdan buldum ve çene yaparak biraz fiyat kırıp aldım :)
Sol arka kapım dışardan açılmıyor. Merkezi kilit kapının kilidini açmıyor. Anca bir kez içerden açıp kapatınca açılıyor.
Sağ cam sonuna kadar indirildiğinde geri kalkmıyor. Biraz uğraşmak gerekiyor. Bunlar ufak şeyler ama mide bulandırıyor.
Torpito kapağı şangur şungur oynuyor. Sanki içine 50 kilo kalıp koymuşuz. Bir cd kutusu bir çakmaklık şarj var içinde alt tarafı :) Çözülemeyecek şey değil ama mide bulandırıyor.
Kalorifer sorunu şimdi daha farklı bir boyut aldı. İçerideki hava yön kapakçıkları katur kutur ediyor açılıp kapanırken :)
Veee en son başıma gelen. Rölanti şaştı arabada. Kendi kendine gaz veriyordu nerdeyse. Fiattan ayrılma bir ustaya uğradım ve kelebek boğazı bunlarda hastalık dedi. Temizleyelim düzelir. Temizlettik. Bilgisayardan adaptasyon yaptı kendisi ve araba bozuldu. Çalıştıramadık. 4 gün yattı nerdeyse orda. Servisten arkadaşları geldi. Yeni yazılım attı. Tesisat söküldü vs. derken araba orada yattı durdu. En son kafam attı zincirlikuyu birmota çektirdim. Dün aldığım bilgiye göre arabanın hem Body Computer hem Enjeksiyon Ünitesi bozulmuş. Üniteyi tamire yollamışlar. Bugün her şey netleşecekmiş.
Atladığım illaki vardır. Çünkü bir sürü arıza yaşadım. Bir senede başıma gelenler bunlar. Şimdi siz söyleyin. Siz olsanız bu arabadan nefret etmezmiydiniz ? Sokakta biri beni durdurup sorsa arabadan memnunmusun diye adama ilk dediğim laf kesinlikle alma. Alacaksan garantili 1-2 senelik al.
Diceksiniz ki araba temiz kullanılmamıştır. Olabilir. Bu konuda bende biraz düşünceliyim. Adam yağ su koymuş binmiş. Belki triger bile değişmemiştir. Amantisörler ve takozlar bunun göstergesi. Peki ama diğer olanlar ? Bunların hepsinin her ay her hafta bir şey çıkarması ? Ki arabanın kapı döşemeleri ve göğüs falan temiz. İçi de temiz. Ben koltukları biraz kirlettim. Yani kullanan aslında temiz kullanmış bence.
İşi özeti şu. Sanırım arabayı satacağım 3-5 aya. Ve sanmıyorum ki bir daha Fiat 'a binerim. Kapısına gidip yeni kasalarına bile bakmam. İçinde opsiyon varmış yok ESP yok güvenlikmiş yok hız sabıtleyiciymiş. Araba sağlam olmadıktan sonra isterse opsiyon olarak kapıları yukarı açılır gelsin. Kuzenim 2007 model Golf aldı. 5 ay oldu nerdeyse. Daha bir sefer duymadım arıza verdi dediğini... Burda arkadaşların yok boşu şu kadar para pahalı diye kötülediği o Golf en azından sağlam bir araba.
Sabır gösterip okuyan varsa affetsin uzun olmuş biraz :) İyi forumlar :)