Aslında ne zamandır böyle bir konu açacaktım ancak bu geceye nasipmiş :)
Aşağıda anlatacaklarım 1.3 Multijet motor 75 hp içindir. aracını yeni almış ya da zaman bulamayıp araştıramayın üyelerimiz için iyi olacağını düşünüyorum.
aracı ilk aldığımdan beridir sürekli yakıtını takip etmekteyim. nasıl daha az yaktırırım falan derken bir kaç gün önce kırıkkaleden ankaraya gelirken yol tenha idi ve punto ile baş başa kalıp adam gibi izleme fırsatım oldu.
öncelikle aracın devrini tutturmak çok önemli yakıt tasarufu için. bu araçlar turbo şarjlı olduğu için, turbo belli devirde ancak yeterli havayı basıp motoru canlandırabiliyor. 1.3 multijetin max torku verdiği devir 1750 dir. bu devir az biraz sapma şansı vardır. aracın torkunu ne kadar çok kullanabilirsek o kadar çok çekiş ve tasarruf sağlarız.
önce düz yol tespitimi anlatayım
araç 5. vites de 100 km yi gösterirken GPS'de 95 - 98 arası hız okudum. bu süratte devir 2200 - 2300 civarlarında. araçta benden hariç 2 kişi vardı ve bagaj yoktu.
yol tam düz ve sürati sabitleyerek gittiğimde 2.8 ile 3.3 arası (L / 100 km) değerler gösterdi ve bu değeri yaklaşık 10 km kadar korudu. bence şapka çıkartılacak değer budur :)
aynı şekilde devir 1700 1800 civarlarında düz yolda hızı sabitleyim dedim 3.3 (L / 100 KM)ün aşağısına düşmedi.yine bu testte 10 km lik düz yolda yapıldı.
yokuş yukarı tespitlerim.
aynı şekilde 5. vites 100 km sabit hızla elmadağ yokuşunu çıkarken ekranda 8.5 ile 9.5 arasında gidip gelmeler oldu.
ancak 85 km dolaylarında (devir 1800 civarında) yokuş yukarı 10.5 lt aşağısına düşmedi.
neticede genel değerlendirmem km sapmasını hesaba katmadan takodaki 100 km sabit hızla 5. vitesde olmak kaydı ile araç süper tasarruf sağlıyor, koklamıyor bile :D çünkü bu devirde turbo yeteri basıncı sağlıyor, gaza basma ihtiyacı min seviyede oluyor. aynı zamanda araç hiç bir yokuşta yığılmıyor. uzun yolda aracı bu şekilde kullanırsanız sizde tasarufu göreceksiniz.
vites değiştirme olayına gelirsek; vitesi yükselttiğinizde, sevir saati min. 1750 devirde kalacak şekilde vites değiştirin. yani 2500 dolaylarında vites atarsanız bahsettiğim max tork devrini yakalamış olursunuz. böylece vites yükselttikten sonra aracın çekişi düşmemiş olur, şehir içinde daha fazla yakıt tasarrufu sağlarsınız.
teşekkür ederim.