chip daha iyi çünkü box enjektörlerden çekiyor uzun vadede faydadan çok zararı var
Printable View
aynen bende uzun süren araştırmalardan sonra chip yaptırmaya karar verdim ve yaptırdım... :)
hız kesici yokmu araçlarınızda
benim aracımda 5200 devirde hız kesiyor
Düz yolda max 170, eğimde 190'ı geçiyor.
165'i geçemedim bende
Arabada 4 kişi düz yolda 165 i rahat gördü.Tabi biraz zaman aldı=)
araçlarımın ikiside fabrika çıkışı ekstra birşey yok eski araçım imzamda yazan palio idi punto ile aynı motora sahip istanbul edirne otobanında kınalı sapağını geçtikten sonra gazı dipledim ve çorlu sapağına kadar ayağımı hiç çekmedim araçta üç kişi full depo yakıt ve bagajlarımız vardı araç 170 ile 190 arası geziniyordu 190 a dayanıyor ancak 191 olmuyor videosu ve fotosu aşağıda devir 5000 in üstüne çıkmıyor
<object width="176" height="132" ><param name="allowfullscreen" value="true" /><param name="movie" value="https://www.facebook.com/v/124888703964" /><embed src="https://www.facebook.com/v/124888703964" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="176" height="132"></embed></object>
https://www.facebook.com/photo.php?f...=o.29927804645
şimdiki aracım punto dizel 75 bununla öteki gibi deneme yapma fırsatım pek olmadı sadece hadımköy mahmutbey arası kısa bir süre basabildim 190 ı gördüm fırsat bulursam bunuda öteki gibi deniycem bana göre 200 ü rahat görür 180 in altına düşmez normalde 160-170 e şehir içi çok rahat ve çabuk çıkıyor
dizel araba daha farkılı sonhız konusunda 1.2 80 bg albea 190 daynıyor ama bizdeki evo 170 de tıkanıyor belki bir süre daha köklesen 190 ı görür
düz hatta hafif rüzgarlı yolda (yeni köy düzlüğü, antalya - burdur yolu) biraz acelem olduğu için bastım 170'i gördüm rahatça sonra kavşak geldi zaten 1.3 75bg.
rekor 200 düzyol
Yine 200'ler, 210'lar havada uçuyor 75 beygirlik arabalarla. Punto'ların kadran sapmalarının bu kadar çok olduğunu bilmiyordum. Benim araç 95 beygirlik starjet en fazla yapabildiğim sürat 195 km o da uzun uğraşlar sonu eğimli yolda. Düz yolda gidebildiğim en fazla 160-170 ki o da bayağı bir rahatsızlık veriyor. Düz yolda 75 beygirlik araçlarla 200, 210 yapabilenleri gıbta ile takip ediyorum. Bu araçlar, bu süratleri yapabiliyorsa insanlar GTİ'lara falan hızlı gitmek için boşu boşuna para veriyorlar demek. 140 beygirlik turbo Alfa Mito'nun düz yol sürati 215'ken, 75 beygirlik Punto'lar ile 210-220 km'ler yapabilmek kimse kızmasın ama bana inandırıcı gelmiyor.
O zaman demek işin püf noktası sabırlı olmak. Yarım saat uğraşınca 200 yapıyorsa ona diyebileceğim birşey yok. Arabanın teknik özellikleri belli. Yapacağı max. sürat de belli. Her araba fabrika verisinin üstüne bir miktar çıkar ama son hızı 165 km denen araba 220 yapıyorsa o işte bir terslik vardır. Dediğim gibi sapmalar çok fazla demek ki bizim Punto'larda. Ben daha önce de yazdım. Evimizdeki diğer araç 2.0 TDİ Jetta ile 215yaptım düz yolda ki, 140 beygirlik 320 NM'lik araç. O araçta bile 200'den sonra süratlenme kesiliyordu. Ha, biraz daha giderdi araç ama aradaki güç farkına dikkatinizi çekerim. Öyle 200, 220'ler az buz sürat değil. Kadran hatası olmadan 75'lik punto'yu parçalasanız 220, 210 yapamaz.
Aradaki farka göre son hızın farklı olmasını bekliyosunuz ama arabalardaki beygir farkının %30 u son sürate etki eder %70 ise 0-100 km gibi ani hızlanmalarda kendini belli eder. Dediğiniz 140 beygirlik araç ile 75 beygirlik puntoyu 0 100 de karşılaştırın o zaman içiniz rahat edecektir ;)
Tam olarak ne demek istediğinizi anlamadım ama şöyle bir karşılaştırma yapalım. Bahsettiğim aracın 0-100'ü 9 saniye civarında. Punto'nun ise 13.6 saniye. Esneklik değerlerinden konuşmuyorum bile.
Yanlış anlaşılmasın, anlamadığım nokta hangi konuda içimin rahat edeceği.
Demişsiniz ya punto ile gti lar aynı hıza ulaşıyorsa adamlar neden gti lara boş yere para veriyorlar diye. Bende diyorumki beygir farkının son hıza katkısından çok ani hızlanmalara katkısı olur. Jettanız 220 ile gidiyorsa puntonun 200 le gitmesi normaldir bunu önemsemeyin 9 saniye 0 100 demişsiniz puntonun ise 13 14 saniye bu yüzden beygir farkının yararını burda kat kat hissedebilirsiniz bu yüzden içiniz rahat olsun dedim, gtilara yada jettaya boşa para verilmiyor yani :)
Araçlar çok rahat 170-190 km lere çıkabiliyor. Pekte zorlanmıyorsun yani çok hızlı olmuyor ama çıkıyor. rahatça 200 e çıkar ama yürek lazım çıkmak için.
Valla bu işler yürekle bilekle olmuyor arkadaşım. Aracın o sürate çıkabilecek gücü varsa çıkar. Yoksa ister yürek ister başka şey olsun çıkmaz. Teknik denen birşey var. O kadar mühendis ölçüyor biçiyor, belli bir güç elde ediyor ve o güçten de ortaya çıkacak sürat belli. Yürekle, gençlikle, gözü karalıkla olacak işler değil bunlar. O sizin gördüğünüz sürat kadrandaki sürat. Ne kadar hata payı olduğu meçhul. 170'e çıkar düz yolda. Ondan sonrası fantaziye girer 75 beygirlik Punto için.
Ne alakası var fantezi ile. Hız kadranında ne gibi bir sapmadan bahsediyorsun ayrıca. 1-2 km anladıkta 10-20 km mi yani? Bukadar adam yalan mı söylüyor. Ayrıca araçlar 75 beygir 195 nmt tork'a sahip. Çokta yabana atma heleki 90 beygirlikleri hiç atma. Kimse 220-230 a çıktım demiyor. Ama araçlar biraz zorlansa 200 ü görür ama çok zorlamak lazım. bunun dışında 170-180 km için çokta uğraşmaya gerek kalmıyor. Sen çıkamıyorsan bilmem ama ben çok rahat çıkıyorum.
210-220 ıllakı yapanlar wardır ama aracın hızlanması cok gec oldugu ıcın sadece uzunyolda yapılabılır. 190 nı gordum bende daha fazla basmadım..
Konuya biraz bakarsanız 210-220 yaptım diyenler var. Daha büyük fantazi düşünemiyorum 75 beygirlik araçla. %5 ile %10 arasında sapma aşağı yukarı her araçta vardır biraz araştırın. Örnek vermek gerekirse ben aracım kadranda 160 gösterirken, GPRS'den bakarsanız 152 km gibi bir sürat gözüküyor. 170 km'de 8.5 km ile 17 km arasında sapma yapar bu da. Aracın azami teknik verilerinin 50 km üstüne çıkabilmek garip gelmiyor da kadran sapması mı bu kadar garip geliyor.
90 beygirlik araçlardan bahsetmiyoruz. Konunun başlığı bile 75 beygirlik multijet. Bu anlamda konuyu dağıtmayalım bence. 195 NM'lik tork aracın hızına düşündüğünüz kadar etki etmez. Tork arabanın gücüdür. Sürat arttıkça beygir gücü torktan çok daha önemli hale gelir. 170'e ben de çıkar diyorum zaten. Benim aracımın da zorlayarak 195 yapıyor. Daha üstü yok. Olması da imkansız zaten bu ağırlıklarda ve güçlerde araçlar için. Ben kimseye yalan söylüyor demiyorum ama konu son sürat olunca her forumda, her marka araç sahibi biraz abartmayı seviyor. Honda ile 240'lara çok rahat çıkanlar da var. Biraz abartı, biraz da kadran sapması olursa bahsedilen süratler telaffuz edilir.
Neyse konuyu daha fazla uzatarak gerilmenin alemi yok. Sonuçta hepimiz aynı araçları kullanıyoruz burada. Benim görüşüm 75 beygirlik araçların kim ne derse desin düz yolda 200 km gibi süratleri göremeyeceği yönünde. Sağlam bir eğim olur, rüzgar olur arkadan alınan, biraz da kadran sapmaları ile göstergede görürsünüz ona birşey diyemem.
abi çok haklısın bende söylüyorum ancak 75 lik sahibi olan arkadaşlar hemen cephe alıyolar fakat hiç alınmasınlar bu böyle grandepunto 75 lik multijetide , evo 75 lik multijeti kullandım bende 90 lık sahibiyim o yüzden arabaların neler yapacağı belli eğim arkadan alınan rügar veya öndeki aracın rüzgarına girme haricinde düz yolda 200 görmek 75lik için hikayenin ötesine geçemez...
bu arabayla düz yolda 200 basan arkadaşa arabamı hediye edicem.
demekki gidenin arabası gidiyo ama yazık günah sonuçta 1300 cc ve o kadar sıkıştırmaya gerek yok bana göre de önemli olan 200 görmesinden çok yol şartı bilmem neden bağımsız dakikalarla değilde saniyelerle o hıza çıkması, en az 1.8 veya 2.0 motor olurda kafana göre basarsın gidermi derdi olmadan zaten öyle bi araba gp ye göre hayli hayli oturaklı olur sürücününde içinde güven olur durcak mı savrulcakmı demeden ;)
1300 cc deil 1248 cc sanırım 1.3 diye temsili söyleniyo..
valla sende gördüğüm kadarıyla star jet var izmire yolun düşerse ver arabayı kadranı sona dayandığını videyoya çek izledikkçede beni hatırla kardeşim :D
https://www.youtube.com/watch?v=Jhfa0IXTZeYm:D
Kadran sapması işini bukadar abartma derim. 170km'de 8.5 ile 17 km arası bir kadran sapması olayı imkansız. Eğer orijinal lastik ebatları ile oynamamışsan okadar bir sapma olamaz.
Tork tamamiyle aracın hızlanması ve beygir gücüde son sürati etkileyen etmenlerdir ama bütün herşeyide buna göre kıyaslayamayız. Motorda hiç fabrika verilerinde bahsedilmeyen kilojul verileri vardır. Dizeldeki piston kollarının benzinlilere göre daha uzun olması ve hareketli aksamları daha uzun ve büyük olmasından kaynaklı kilojul yani kinetik enerji birimlerimiz daha yüksektir. Buda aracın potansiyelini gösterir. Şöyleki 1.4 benzinli 98 beygir araba ile yokuş aşağı gaz sonuna kadar basılmış iken 155-160 km yi zor geçtim. Multijet ile düz yolda 175 km'ye çıktım ve nişanlım beni frenledi. Daha sonra abim tek başına 185'e çıktı daha gaz sonuna kadar basılmamış bile.
Arkadaşım altındaki araba starjet 1.4 benzinli araba. O arabaya kıyasla gidipte multijetler o süratleri bulamaz deme. Kimse çıkıp burda yalan söylemek için ısrar etmez. Arabalarda 200-210 km potansiyeli var ama baya bir zaman harcamak lazım.
evoyu degil ama bir önceki gp mi denemiştim.düz yolda 165 in üzerine kesinlikle çıkmıyordu.sanırım kısıtlama vardı.
ayrıca biz 165 basan grande puntom ile çok mutlu bir birliktelik yaşadık.şu an evo ilede aynı birlikteligimize mutlu ve mesut olarak devam ediyoruz:D
hem senede kaç sefer hız limitini deneyecegim yol çıkacak ki karşıma.
Bence sınıfının en iyisi grande punto. şehir içinde bu arabanın yapabileceklerini görmeyen kullanmayan bilemez. önceleri ev almak için para biriktireyim diye almıştım ama şimdi arabama aşığım. Mükemmel performans ve yakıt tasarrufuna sahip. Gazı fazla köklemeden istanbula 70 tl ile gittim ve gelirken yolda kalmayım diye 20 tl daha mazot koydurdum. Ve bu arabayla ben 220'yi gördüm. Getz dediğiniz araba puntonun yanında gaz yağ tenekesi kalır.