ben 30000 km ye yaklaştım zorlanmadan 180 km/h yaptım bankada çalışan bi arkadaş 190-200 yaptığını söylüyo 75 likle ayda bir falan otobana çıkıp 120-130 yapmalı bence hep şehip içi dolaşıp duranlarda ileride motor probl.(kurum vb.)olabilir:tv_horro:
Printable View
ben 30000 km ye yaklaştım zorlanmadan 180 km/h yaptım bankada çalışan bi arkadaş 190-200 yaptığını söylüyo 75 likle ayda bir falan otobana çıkıp 120-130 yapmalı bence hep şehip içi dolaşıp duranlarda ileride motor probl.(kurum vb.)olabilir:tv_horro:
merhaba arkadaslar..benim sorunum araba cok yakiyor diye son zamanlarda nerdeyse 3000 deviri gecmiyorumn bile..kalkar kalkmaz 2. ve 3. vitese aliyorum mesafe ne olursa olsun..bu sekilde araba ya herhangi bi zarar verirmiyim sizce..cevaplarinizi dort gozle bekliyorum..
eskisi gibi rodaj konusunda hassasiyete çok gerek yok tabii.
ama araba 3000 kmye gelene kadar şehiriçinde kullanımlarda yüksek dewir yapılmaması gerekiyor. motoru açma diye tabir edilen olay içinse, şehirlerarası yolda 90-100 km hızlarla 1 saat gittikten sonra yüksek dewirlerde zorlamak en faydalı olanı (1. we 2. vites hariç). motora zarar wermeden motoru açıyorsunuz.
buarada dizel arabaları sürekli düşük dewirlerde kullanmak kurum bağlamasına sebep olur we arasıra yüksek dewirlerde kullanarak bu sorundan büyük ölçüde kurtulursunuz
sürekli aynı hızda gitmemeni öneririm bizim common rail dizel motorlar kurrumu en çok gerçekleştiren motorlar bunun için arasıra zorlamak gerekir kurumdan sonra aracın çekişi düşeceği gibi yakıtın da artacağı bir kesindir...
Motor açma konularıyla ilgili forumda güzel yazılarım mevcut. Araştırırsan bulabilirsin.
Arkadaşlar bu motor açma konusu benim kafamı kurcaladı.
ben aracımı yeni aldım 16 gündür biniyorum. bu süre zarfında 10 günlük tatile de çıktım. Şu an 2000 km lere yaklaştım. Acaba hemen uzun yola çıkmak arabanın motorunun açılması husunda bir hata mıydı bilmiyorum.
Bir de arabanın 2000 km ye kadar çok zorlanmamsı hakkında yazılmış. Diyelim ki ben arabayı çok zorladım.
Bunu ne gibi sonuçları olabilir?
Bir de bu seyehatin dönüşünde ölçüm yaptım, aracım 5 kişi ve full bagajla 6,4 lt--- km başına 0,185 ytl yaktı. Bu değer sizce normal mi? Bana fazla gibi geldi. Gerçi son 150 km kala yollar uygundu 120-140 arası seyrettim.
???
benzinli bi araç için düşük bi değer bunun yanında artık rodaj tarihte kalktı eskisi gibi sorunlar oluşmuyo ama atıyorum rektefiyeye girdikten sonra rodaj süresi içinde fazla devir çewirir hız yaparsan pistonları bile eğebilirsin... :)
Teşekkürler.
Arkadaşlar 77HP 1.4 benzinli Grande Punto için,
En iyi çekiş:3500 Devir
En iyi hızlanma: 6000 Devir
Fabrika değerleridir.
O nedenle 3500 Devire çıkmadan vites atmak sadece aracı çekişten düşürür bence...
Aydın, benim tavsiyem ilk 2000km boyunca aracın max devirlerde (benzin 6000d/d- dizel 5000d/d ) kullanılmamasıdır.Tabiki yeni araçlarda o eski katı rodaj kuralları yok.Ancak her ne kadar sıfır hata ile de üretilmiş olsalar da parçaların birbirine tam olarak uyumu için bir miktar km yapmalıyız(Şahsi fikrim) Tabi buna uyulmazsa motoru bitirirsiniz diye de bir kural yok kesinlikle.Belki uzun vadede motor ömrü yıpranmadan dolayı bir miktar daha erken biter.
Aracın hayırlı olsun...
Arkadaşlar arabam 2600 km'de, bilirsiniz şehir efsaneleri vardır arabayı devirsiz alıştırırsan motor acılmaz hantal bi araba olur diye.
yeni araç alan arkadaşlara faydalı olur umarım.:scooter0:
- Günümüzde arabalarımızın motorlarını açmalımıyız yani yüksek hızda uzun süre kullanım.
- Aracın motor açılması yüksek devir düşük vites olur mu?örg:3 vites 120 km/saat 5000 devirde yapıyor ve gaz kesme devreye giriyor (her yerde 170 yapılmıyor:)
- Dizelde ve benzinlide farklı mı?
- Eğer motorlarımızı açmamız gerekiyorsa en uygun km aralığı nedir?
anlatacaklarım benim çeşitli ustalardan dinleyip mantıklı bulduğum we gerçekleştirdiğim,son derece memnun kaldığım uygulamalardır.
motor açma olayı eskilerdeki olduğu kadaar gerekli olmasa da yine de wardır. dikkat edilmesi gereken noktalar war.motor açmak her zaman her yerde yüksek dewir çewirtmek değildir.
şehirçinde ilk 3000-5000 km ye kadar dizel için 3000-benzinli için 4000 leri fazla geçmemek lazım.zorlamayın.tabii 1500lerin de altında da kullanılmamalı.
ani hızlanmadan we ani frenlemelerden kaçının.
şehirlerarası yola çıkarsanız (motor açmak için en güzel yöntem) ilk 1 saat boyunca 4. we 5.(6 witeslilerde 5. we 6.) witeslerde hızınızı 80-110 araları değiştirin. 1 saat dolduktan sonra 1. we 2. wites haricinde (1 we 2 de çok hızlı dewirleneceği için pek sağlıklı olmaz ısınıp ani genleşmelere neden olursunuz) dizellerde 5000lere,benzinlilerde 6000lere yaklaşın. yüksek dewirler çewirtin bir süre. bu şekilde en werimli we zararsız şekilde motorunuzu açmış olursunuz.
Arkadaşlar günümüz otomobillerinde motor açmak diye birşey söz konusu olamaz..
Motorda ve aracın birçok yerinde birçok haraketli aksamlar mevcuttur. Bildiğiniz üzere bu haraketli aksamlar belirli yataklarda, burçlarda veya birbirlerine temas halinde çalışırlar. Tüm makinelerde olduğu gibi otomobillerde de ilk kullanımda bu haraketli parçaların birbirlerine ve yataklarına alışma süresi mevcuttur. Bu alışmadan kasıt haraketli parçanın temas halinde olduğu yüzeyi sürtünme nedeniyle bir miktar aşındırmasıdır. (rodaj süresi) Çünkü her iki yüzeyde de talaşlı şekillendirme ve yüzey işleme sonucunda metal kalıntıları, çapaklar veya yüzey hataları olabilir. Ancak günümüz yüzey işleme teknolojileri ile yüzeyler kusursuz olarak ve çok ince hassasiyette işlenebilmektedir(ileri CNC,lazer kesim vs) bu nedenledir ki yeni araçlarda alıştırma gibi bir şey sözkonusu değildir. Ne varki özellikle motorlardaki alıştırma işlemi imalat esnasında yapılmıştır.
Aracı ilk kullanımda motor açmak için yüksek devirde ve yüksek hızda kullnımı faydadan çok zara getirebilir. Bunun nedeni haraketli parçaların daha uyum sağlamadan yüksek yüklere maruz kalmasıdır. Eğer aracınızı açmak istiyorsanız bunu agresif kullnımla değil düşük hızla ve düşük devirlerle yapmanız gerekir. Çok eskiden otomobiller satılırken belirli bir süre kullanması ve rodaj süresini tamamlaması için otomobili sizin yanınızda görevlendirdikleri bir teknik personele kullandırırlardı.
Motor açmak için yapılan yüksek devirli kullanımı sadece motor açısından değerlendirmemek gerekir. Sonuç olarak motordan istediğimiz devri almamızı sağlayan, gücü ve torku diğer organlara aktaran ve içerisinde en fazla haraketli parçaları içeren vites kutusunun da ömrünü düşünmek gerekir.
Yakıt enjeksiyon sisteminin de araçlarımızda elektronik kontrol ünitesiyle (ECU) kontrol edildiğini düşünürsek, motor açma çalışmasının ECU ya dışarıdan bir müdahale olmadan, sadece yüksek devirli kullanımla hiçbir etkisi olmayacağını anlarız.
Aracınızı ilk aldığınızda mutlaka sakin bir kullanımla rodaj süresini tamamlayın. gerekli olan hız veya tork için gerekli vitesi seçin. Otomobiliniz için en verimli olan hız ve tork değerlerindeki devir sayısını teknik datalarında bulabilirsiniz.
Güvenli sürüşler.....
Ben de motor açma konusuna pek katılmıyorum.Ancak denildiği gibi ilk birkaçbin km boyunca fazla yüksek devirlere çıkılmamalı.Bir de motor soğukken (km ye bakılmaksızın) yüksek devirlere çıkılmamalı.İlk kmlerde fazla yağ eksiltileceği için sıkça yağ seviyesi kontrol edilmeli...
cok dusuk devirlerde bayılmalar pahasına yuksek viteslerde uzun zaman boyunca kullanılmıs bir motorun karbon miktarında fazlalık ve bu karbon miktarının, o motoru yuksek devirlerde kaliteli bir yakıt ile kullanarak motordan uzaklastirilmasina motor acmak denirse evet motor acmak diye birsey var derim! (uff ne cumleydi ya balzac gibi hissettim kendimi :))
bence arabayı açmak gerekiyor. çünkü ben arabayı teslim aldıktan sonra yaklaşık 8000km gittim. banada açmana gerek yok dediler. bende fazla arabayı bu süre içerisinde zorlamadım. şuanda araba 18000de ve yokuşlarda çok çabuk bayılıyor. ayağınızı gazdan çekince çokçabuk 1000devirlere düşüyor. hemen gazı yemiyor vev hızlanmıyor.
bu olaya alper yılmaz şahit. çünkü o kullandı arabamı ve aynı şeyi söyledi.
o yüzden arabayı açınnnnnn
eğer arabayı sıfır aldıktan sonra 5000 kmlere gelince arabanın performansının arttığını,yakıt tüketiminin düştüğünü görüyorsak, motor açma olayının eskilerde kalmayıp günümüzde de dewam ettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
eskilerdeki kadar değil artık ama hala war. dikkatli kullanılması gerekiyor kriterleri yukarda belirttim