Kubilay bey kuru yakıt diye bir yakıt yok.kurşunsuz benzinin yaygınlaşmasından sonra benzininde yağlayıcı bir özelliği kalmamıştır.LPG nin motora verdiğini belirttiğiniz zararlar araçların kullanım ömrü baz alındığında rahatlıkla göz ardı edilebilecek ve bizim kullanım süremiz boyunca farkına bile varamayacağımız seviyede olacaktır.İstisnalar haricinde içimizden Kimler aracını 300.000-400.000 km yapacak kadar kullanabilir ki?Önümüzde fire motorlu albea taksi örnekleri var.500.000-600.000 k boyunca motorlar dayanmış.Ayrıca LPG li aracın 2 kat riskli olduğu sizin görüşünüz.kaç defa youtube görüntüleri ile çarpışma testleri verildi.LPG deki tek sıkıntı NŞA da LPG nin gaz olarak bulunması ve havadan ağır olması nedeni ile bulunduğu ortamda yer seviyesinde birikmesi ve farkedilmesinin zor olmasıdır ki kokulandırılarak bu bu eksiğine çözüm bulunmuştur.Unutmayınki bakımsız lpg araç tehlikeli olduğu kadar yakıt sistemi kontrol edilip gerekli tamirat ile değişimi yapılmayan benzinli araçlarda çok daha rahat tutuşmaktadır.Üstelik LPG nin tutuşma sıckalık derecesi benzinden oldukça yüksektir.Sıralı sistemle amaçlanan motor hasarını azaltmak değildir.İlk çalışma anında benzine göre imal edilmiş aracın LPG den kaynaklı fakir karışım nedeni ile zor çalışmasını engellemek ve LPG nin gaz fazına kolayca geçebileceği ideal sıcaklığa gelince motoru lpg ye almaktır.beniznli motorlar yapıları nedeniyle ilk çalıştırmada motor ısınana kadar zengin karışımla çalışmaktadır.lpg nin gaz fazında silindire dolması nedeni ile doğası gereği fakir karışıma sebep olması ilk çalıştırmada sıkıntı oluşturmaktadır.Ayrıca günümüz yağlarının gerek vizikosite, gerek yağlama performansları ve gerek sürtünen parçalar üzerinde daha kalıcı film tabakaları oluşturma yönlerinden 10 yıl öncesine göre fersah fersah ileridedir.Ek olarak benzin çevreye verdiği zarar açısından LPG den masum değildir.ve Avrupada LPGli araçlar için teşvik verilmekde MTV leri düşük tutulmaktadır.
ALINTIDIR
LPG sistemli araçların ülkemizdeki ve diğer bazı ülkelerdeki farklı uygulamaları...
Türkiyede ne yazıkki lpg hakkındaki eksik bilgi bazı ön yargılara neden olabilmektedir. Belkide bunun bir nedeni ülkemizde teknik alt yapının tam anlamıyla gelişmemiş olmasından dolayı insanların haklı olarak lpg montajı yapılmış araçlara güvenmemelerinden kaynaklanmaktadır.
Ancak tüm dünyada lpgli araçlar ile ilgili uygulamalardan birkaç örnek vermek gerekirse;
1. Birçok ülkede LPG kullanılan araçlarda özel tüketim vergisi (ÖTV) kaldırılmıştır. Maalesef Türkiye'de otogazdan ÖTV alınmaktadır.
2. Fransa'da LPG'li araçlardan OTOPARK ücreti alınmamaktadır.
3. Fransa'da LPG'li araçlardan OTOYOL ücreti alınmamaktadır. Fransa'da 1997 yılında "Clean Air Law" senatoda kabul edilmiştir.
4. Fransa'da havanın kirli olduğu günlerde sadece LPG'li araçların trafiğe çıkmasına izin verilmektedir.
5. Fransa'da LPG'li araçlardan pul vergisi alınmamaktadır.
6. Avrupa'nın her ülkesinde devletler otogaz kullanımını finansal olarak desteklemektedir.
7. Belçika'da karbüratörlü araç montajı yaptıran kişiye 600 Euro, enjeksiyonlu araç montajı yaptıran kişiye 1.500 Euro devlet desteği verilmektedir. LPG'ye “SIFIR VERGİ” uygulanmaktadır.
8. Almanya'da montaj yaptıran firma sahipleri, montaj bedelini vergiden düşebilmektedirler.
9. İtalya'nın doğasını ve yeşilini korumak için devlet otogaz imalat firmalarına destek vermektedir. 1.5 milyon araç LPG'lidir.
10. İtalya'da LPG'li araçlardan trafik vergisi alınmamaktadır.
11. İtalya'da LPG kitinin takılmasından itibaren 3 yıllık bir süre için yol vergisi alınmamaktadır.
12. Hollanda'da otogaz imalatı yapan bir firma devlet tarafından sübvanse edilmiştir. Hollanda'da otobüslerin LPG kullanımı zorunludur. Ayrıca otobüs başına 12.000 Euro teşvik edilmektedir.
13. Almanya'nın bir çok eyaletinde LPG fiyatı 7 yıllığına sabitlenmiştir.
14. İtalya'nın başkenti Roma' da Pazar günleri sadece EURO 4 emisyon değerleri taşıyan araçlar veya OTOGAZ'lı araçlar trafiğe çıkabilir. Otogazlı araç sahipleri 3 sene boyunca Araç Vergisi vermemektedir.
15. İngiltere'de Kraliçe otogaza olan desteğini halkına en iyi ifade etme yolunun kendi makam arabasına otogaz sistemi taktırarak göstermiştir. Vergi %29 düşürülmüştür.
16. Yunanistan'da kamu araçlarının LPG kullanması sertir.
17. ABD'de 1940'lardan beri otogaz kullanılmaktadır. "Clean Air Act" yasasının yürürlükte olduğu ABD'de ise sıfır kirlilik politikası
benimsenmiştir.
18. Polonya'da 1.5 milyon araçta LPG kullanılmaktadır.
19. LPG Macaristan'da, Meksika'da, Peru'da çok yaygındır.
20. LPG Uzakdoğu'da özellikle Güney Kore'de çok yoğun olarak kullanılmaktadır.
21. Japonya yılda 1.800.000 ton ile dünyanın en büyük otogaz kullanıcısıdır. Tokyo'da 270.000 taksinin LPG kullanımı zorunludur.
22. Japonya'da ECO 2000 projesi ile ülkede alternatif yakıt satan 2000 adet istasyon kurulması ön görülmektedir.
23. Viyana'da 30 yıldır 400 otobüs otogazla çalışır. 30 yıl içinde LPG' den kaynaklanan bir tek kaza bile olmamıştır.
24. Avusturalya'da otogaz kullanılan araçlar vergiden muaftır.
25. İran'ın başkenti Tahran'da LPG dönüşümü yapan araçlara hükümet 1 yıl bedava LPG vermektedir.
26. Tayvan'da LPG diğer yakıtlara oranla %60 daha ucuzdur. Hükümet aracını yeni bir LPG'li araçla değiştirenlere 1.900 Dolar,
mevcut aracını LPG'ye çevirene 750 Dolar yardım yapmaktadır.
Dünyada LPG
İlk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde San Diago Gas-Electrik Company tarafından denenen sıvılaştırılmış petrol gazı ile motorların çalıştırılması,otomotiv sektöründe son derece faydalı bir uygulama olarak kabul edilmektedir.Uzmanların bu yakıta yeryüzünde rezervinin çok fazla olması nedeni ile,büyük ümitler bağladığı bilinmektedir.
1975 yılında ilk olarak Rusya’da sıvılaştırılmış petrol gazı ile çalışan ilk araç piyasaya çıkarılmıştır.
LPG halen A.B.D. ve Avrupa ülkelerinde kullanımı teşvik edilen ve benzinin alternatifi bir yakıttır.Başta A.B.D.,HOLLANDA,İTALYA,JAPONYA,FRANSA,BELÇİKA olmak üzere birçok gelişmiş ülkede milyonlarca araç LPG OTOGAZ sistemine sahiptir.
Kolay bulunması ve,teknoloji ve endüstride ilerlemeler,ekonomik ve ekolojik zorunluluklar,tüm dünyada LPG’nin otomotiv sektöründe kullanımını hızla gelişmesi için uygun şartlar hazırlamıştır.
Çoğu hükümet duyarlı enerji politikaları ve LPG’yi destekleyen ekonomik ve nali teşviklerle,bu yakıtı kullanıma sokmuşlardır.1990 yılında LPG tüketimi 134,6 milyon ton olarak gerçekleşirken bunun %7.2’si(9.650.000 ton) otomotiv endüstrisinde kullanılmıştır.
Altmışlı senelerin başından itibaren Japonya hükümeti Tokyo’daki taksilerin LPG kullanmalarını zorunlu kılan bir karar aldı.Bu sayede Japonya dünyanın bir numaralı LPG pazarı haline gelmiş bulunmaktadır.Diğer Asya ülkelerinde de hükümetler bu örneği uygulamışlardır.
Avustralya’da ise hükümet 1992 senesinde;LPG oto yakıtının 5 sene vergiden muaf tutulmasını ve bu kararda oluşabilecek değişikliğin 1 yıl öncesinden halka bildirileceğini karar altına aldı.Bugün Avustral’yada büyük şehirlerde araçların %20si LPG ile çalışmaktadır.Amerika’da 1990 senesinde ‘Clean Air Act’ kanununda yapılan değişikliklerle daha ağır yeni standartlar yürürlüğe sokulmuştur.Çevre koruma alnında öncü bir eyelet olan Kaliforniya tüm otomobil üreticilerine gerçekleştirilmesi çok güç olan ‘’sıfır kirlilk’’ hedefini ilke olarak kabul ettirmiştir.Piyasaya sürülecek olan araçların en az %2’si bu kurala uymak mecburiyetindedir.2003 senesinde ise bu oran %10a çıkacaktır.Propan ve doğalgaz ilgibi alternatif yakıtlar bu ülkede büyük ölçüde teşvik edilmektedir.
İtalya’da hava kirliliğinin yoğun olduğu zamanlarda uygulanan iki günde bir trafiğe çıkma kısıtlamasının yürürlükte olduğu 18 bölgede LPG ile işleyen araçlar bu uygulama haricinde tutulmaktadır.Ayrıca araçalar LPG yakıtı için teçhiz tarihinden itiberen 3 sene boyunca araç vergisinden muaf tutulmaktadır.LPG’lşi araç sayısı bakımından ikinci sırada olan Hollanda’da LPG kullanımı 1955 senesinden beri teşvik edilmektedir.Belçika sıfır vergilendirme ile LPG’den en düşük vergi alan ülkedir.Fransa ,araç başına en yoğun LPG yakıt istasyonuna sahip ülkedir.
Yer imleri