öncelikle doğal afetlere karşı insanoğlunun önlem alamadığını dünyanın dört bir yanında sürekli görüyoruz. biz yaptık oldu, bu tünel son teknoloji su almaz gibi cümleler hiç bir zaman gerçeği yansıtamaz.
geçen gün televizyonda bir yetkili herhangi bir acil durumda yapılacak eylem planını gösteriyordu.
Makinist treni durduktan sonra kapıları açacak, yolcular 140cm genişliğindeki yürüyüş yolundan geçerek en yakın mavi geçiş noktasına giderek önce kendi taraflarındaki ardından da tamamen bağımsız olan diğer tüpteki kapıyı açarak diğer tüpe geçiş yapacaklar ve oradan da alınacaklar diyordu.
acil bir durumda panik halinde koşuşturan bir tren dolusu insanın 140cm lik yoldan nasıl ilerleyebileceği düşünülmüşmü ? her kapı arası yaklaşık 200 metre. ilerleyerek yolu bulabilen vatandaşların kapıya temas edebilecek olanların kapıyı açabilecek olma beceri ve gücüne sahip olamama ihtimalleri düşünülmüşmü ? zira kapı manuel olarak açılıyor.
oysa her iki tüp ortasına birde acil tahliye tüneli yapılsaydı,
tüp mukavemetine ve yaklaşık 7 atmosfer basınç seviyesindeki suyun debisi ile karşılaştırarak yırtılma süresi vs hesaplanarak acil bir durumda trene en yakın tahliye kapıları otomatik olarak açılarak bu acil tahliye tüneline geçişler sağlansaydı.
su sensörleri ile otomatik olarak kapansaydı,
tünelin içerisinde yalıtılmış bölgeler oluşturmak için tüp bölüm kapıları oluşturularak hasarlı olmayan bölümlere su geçişi engellenseydi
gibi acil durum planları geliyor benim aklıma. ben ne bu işle ilgili bir mühendisim nede bu tür projelerde çalışan bir teknisyenim. benim fikirler üretmeye çalışmam bile işin ehli kişiler için gülünecek bir durum, ancak işin ehli kişilerin ağzından bu tür acil durum mekanizmaları yerine bu tünel son teknoli ile yapıldı birşey olmaz birşey olursa da 140cm lik acil durum yolu yaptık oradan geçecekler ve kapıları elle açarak diğer tarafa geçecekler gibi cümleler televizyonda nano teknoloji diye satılan dişfırçası reklamı gibi oluyor.
treni iki kapının ortasında durdurun, ışıklarıda SÖNDÜRMEYİN. kapıları açarak geriden bir yerden bir el kuru sıkı ile ateş edin bakalım o insanların kaçı hayatta kalarak kapılara gidebiliyor.
Marmaray'da acil durum tatbikatı - YouTube
burada yetkili videoda 80. saniyede yol için 1400 santim diyor. rakamı abartmak için milimetre olarak düşünüp santim diyor. öyle görünüyorki medyaya çıkacak diye üst mevkiiden birine sunum yaptırılmış. oysa acil durum planı sunumunu gerçekten işe hakim konusunda uzman birinin yapması gerekirdi.
Yer imleri