Alıntı cdogu Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Çıkartıyor da,nereye? Biz faydalanabiliyor muyuz ? Bu konuda bilginiz varsa paylaşır mısınız? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı nereden alır bu kaliteli petrolu ?
Biraz daha ayrıntılı bilgi verebilirim.
Kozlukda 2 ayrı kuyu var TPAOnun kuyusu Arıkaya 1; İpek Doğal Enerji Anonim Şirketinin İpek -1 kuyusu. TPAOnunkinden günlük 2500-3000 varil hedeflenmiş. TPAO, 10 yılda petrol ve doğalgaz aramaları için 3.2 milyar dolar harcadı. 135 ruhsat sahasına sahip olan TPAO, Türkiyenin günlük petrol üretiminin yüzde 73’ünü tek başına gerçekleştiriyor. (İpek-1 inde gravitesi 34 gravite, yani yüksek kalite.) Türkiyenin toplam petrol üretimi 45 000 varil , yani yılda 2.4 milyon ton. rezerv ise 43 milyon ton. yani bu üretim seviyesi ile
yeni rezerv bulunmazsa 18 yıl daha petrol çıkartılabilinir. Ama yeni rezervler devamlı bulunuyor.

Faydalanma meselesine gelince elbette faydalanıyoruz. Bu sorunu biraz garipsedim açıkcası. Türkiye petrol ithal eden bir ülke , dolayısıyla topraklarımızdan çıkan her varil petrol, cari açığı düşürücü ve dışa bağımlılığı azaltıcı etkisi var. Türkiyede yaklaşık 200 milyon varil petrol çıkartıldı. Buda yaklaşık 14 milyar dolar eder. Tabii istasyona gidip bana Kozluk benzini ver diyemezsin.

TPAO nun elbette Shell , Exxon gibi petrol devleriyle ortak petrol arama projeleri var. Shell ile Antalya açıklarında, Exxon ile Karadenizde derin denizde petrol arama projeleri var. Bu teknoloji ve ekipman Türkiyede yok çünkü.