Üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen çipurayı
çiftlikte yetiştirmeyi başaran Türkiye,
dünyanın en güzel meralarına sahipken,
ineği de taaa Uruguay'dan getirmeyi başardı.
Yeterli ineğimiz yok çünkü.
Koyun sayımız iyi.
Öküz de getireceklerdi aslında.
Şöyle bi baktılar etrafa...
Eee, yeteri kadar var.
Var ama, hayvan başka şey...
Hayvancılık başka şey maalesef.
Bu Uruguay'dan ilk önce Lugano gelmişti bize.
Bonservisi 6.5 milyon Euro'ydu,
4 yılda ödenen para 14.5 milyon Euro...
Uruguay ineklerinin tanesi, 1.800 Euro...
8 bin tane gelecek, onlar da 14.5 milyon Euro...
Hadi diyelim, inek yetiştiremiyoruz...
Bi tane Lugano yetiştirip
Uruguay'a göndermeyi becerebilseydik,
inekler bedavaya gelecekti yani...
O nedenle, Lugano'nun kaptanı olduğu
Uruguay milli takımı Dünya Kupası'na katılıyor...
Biz ise Uruguay ineklerinden mangal yapıp,
Kupa'yı televizyondan seyrediyoruz anca.
Top çevirmeyi bırakıp, kıyaslarsak...
Türkiye'nin nüfusu 72 milyon. Alt tarafı 10 milyon ineği var.
Uruguay alt tarafı 3.5 milyon kişi. 13 milyon ineği var.
Netice itibariyle özet?
Mesele, üç çocuk yapmak değil Yeğennn!
Mesele, üç inek yapmak ....!!
I ' m c a p u l i n g . . .
tam nokta atışı süper bir yazı))))
Paylaşım için sağol Deniz. Kim yazmış bu yazıyı merak ettim.
Walla e-mail olarak geldı kım yazdı bılmıyorum
harika bi yazı, saol Deniz.
yazma tarzına bakılırsa yılmaz özdil'dir...
www.antflame.com
Kim yazdıysa ellerıne saglık
harika bir yazı
mükemmel bir paylaşım
sağol deniz
Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )
pazartesi günleri yazmıyor. pazar günkü yazısı pazartesileri de sitede olurdu ama...
bu arada yazıyı buldum. yılmaz özdil yazmış hakkaten. https://hurarsiv.hurriyet.com.tr/gos...rih=2010-06-09
Konu ancester tarafından (13/09/2010 Saat 22:15 ) değiştirilmiştir.
www.antflame.com
Evet yılmaz özdilmiş...
Yanlış anlamayın, eleştiri niyetine değil ama neden Türkiyede hayvancılık azaldığını ben size gördüklerim ile anlatayım. Çünkü kimse hayvancılık para kazandırmıyor demesin. Para kazandırıyor, ama bakmasını bilmek gerekiyor. Yanlış anlamayın, köyde bizimde eskiden hayvanlarımız vardı. Bizim hatamız köylümüzün bilinçsiz kalması. Değişen sisteme ayak uydurmaması ve ne pahalı ise onu ek, ne kolay ise onu ek yetiştir mantığı ile hareket etmesi, bir çok noktada tembelliğe kaçması, köyde kahvede oturup, ineklerini kadınlara baktırması. Ben bu işi nasıl büyütürüm, piyasa ne alemde, bak bu makina cıkmış ben buna yatırım yapayım gibi şeyler yok. Sonuç işte bu. Bakın köylü neden inek yetiştirmiyor çünkü süt para etmiyor. Sebeb firmalar. Ama şunuda unutmayın. Ben çok gördüm, inek sütünü sağarken ineğin ayağının kovaya girdiğini. içe kurbağa atlayanını. Sonra o sütü toplayana satıyor. Mesela duydugum bir olay var. Adam ineğine antibiyotik iğnesi yapıyor. Normal de bir kaç gün sütü içilmez dökülür.
O süt insanda karaciğer kanserine yol açar. Adam o sütü ( topu topu 2-3 litre) köylerden süt toplayan yörsan a veriyor. tabi büyük tanka aktarılyor orda kontrolde çıkıyor. Sonuç yörsan 750 ton sütünü döktü. Ee ne olacak. Ama işi bilen bazı zenginler çiflik kurdu. inekleri güzel kafeslerde tutuyor. pisliği konvertörlerde taşınıyor. süt makinalarla sağılıyor. Direk kendi tanklarına toplanıyor. El değmiyor, ışık görmüyor. Sonra o tank geliyor firmaya. Atıyorum, yörsan şimdi köylerden pislik içinde riskli sütü litre litre toplamayı tercih eder yoksa. El değimeden ışık değimeden siteril şekilde direk tank ile gelen sütümü. Kontrolü daha kolay, kimden geldiği belli, tabiki bende olsan çifliklerden geleni tercih ederdim. Dolayısıyla köylerden süt almaz oldular. ve şu an et pahalı ve az olmasını sebebi de gene bu çiftlikler. Çünkü pisayasa dan topladılar inekleri, süt çiftliği kurdular. Sütaş gibi büyük firmalıra satılıyorlar. Dolayısıyla köylü süt için inek besleyemiyor. ET içinde beselmek kalıyor oda pahalıya geliyor işte.
Aslında zamnında köylüm teknolije ayak uydursa yada gelişen sisteme. Ortak çiflikler kursalar idi, bu durumlara düşmezler idi.
Mesela "Saray halı" sahipleri esas parayı hayvancılıktan kazanmıştır. Birkaç hektar alanı kapayıp koydu 1000 adet hayvan. Zaten 3 yılda 2 yavru veriyor hesabı yapılır. Şimdi 10000 civarlarında sanırsam , hayvan sayısı.
Konu xcruelx tarafından (22/09/2010 Saat 12:45 ) değiştirilmiştir.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri