Belki grande puntoya özel bir kampanya değil ama yine de son süreçte açıklanan ÖTV indirim paketi de fiyatlarda etkili olduğu için bence konuşmaya değer. Bu önümüzdeki 3 ay içerisinde nasıl gelişmelerin olabileceği konusunda fikir paylaşımında bulunmanın araç sahibi olmak isteyenler için önemli olduğunu düşünüyorum.
ÖTV indirimi sonrasında fiyatlar ve kampanyalar tekrar gözden geçiriliyor sanırım. Birçok farklı markanın internet sitesinde fiyat bölümüne girdiğimizde "fiyatlarımız güncellenmektedir" ibaresi karşımıza çıkıyor.
Bu süreçte sıfır otomobillerde bir takım indirimler söz konusu olsa da %18 lik ötv indiriminin tamamının tüketiciye yansımadığı, otomobil üreticilerinin bunu bir fırsat olarak değerlendirip hafta başında yaptıkları ufak zamlarla ve sonlanan kampanyalarla %18'lik indirimi %14 seviyelerine kadar indirdiklerini görüyoruz.
Bu süreçte grande punto multijet sahibi olmak isteyen ben ise Fiat'tan güncel ve indirimli fiyatlar bekliyorum. Birçok markada kayda değer indirimler olmasına karşın Fiat'ta indirimler daha çok ufak ticari sınıfı kapsıyor gibi. Bunda belki de Fiat'ın kriz döneminde yaptığı yerinde stok yönetimi de etkili olabilir. Yani stok yönetimini iyi yapamamış birçok mağdur marka ciddi oranda indirimler yaparken stoklarını iyi yönetmiş ve elinde fazla birikmiş araç kalmayan markalar indirimlerde daha temkinli gibi.
Söz konusu indirimlerin ikinci el piyasasını nasıl etkileyeceği de bir başka tartışma başlığı. İkinci el piyasasında aracını satıp yeni ve sıfır bir araç almak isteyenler daha az mağdur olsalar da yine de indirimlerden maksimum fayda sağlayamıyorlar. almak istedikleri sıfır araçların fiyatlarında indirim söz konusu olsa da ellerindeki eski araçlarını daha düşük fiyattan satmak zorunda kalacakları için durum elde var sıfır gibi bir şeye tekabül ediyor. Bununla birlikte elinde aracı olup da nakite çevirmek isteyenler bu indirimin en büyük mağdurları. Hiç arabası olmayıp ikinci el ya da sıfır araç sahibi olmak isteyenler ise indirimlerden en çok yararlanacak kesim.
Sonuç olarak bu üç aylık süreçte markaların rekabet güçlerini korumak adına, zamlar yapmadan gerçek anlamda indirimlerden yararlanma imkanı sağlamaları hem de cazip kampanyaları sürdürmeleri önemli bir adım olacak bence. Aksi taktirde kimse 16 bin TL'ye kadar düşen araç fiyatlarını bir kenara bırakıp eski fiyatlarını az çok sürdüren markaları tercih etmez gibime geliyor. Kriz nedeniyle 2 yıllık 70 bin km deki araçlarını sıfır fiyatına satmak isteyen mağdur fakat biraz da abartılı ikinci el satıcıları ise ikinci el fiyatlarının denge noktasına gelmesi için fiyatlarını biraz aşağıya çekmek durumunda kalacaklar gibi.
Bu ÖTV indirimi konusu gerçekten çok büyük gelişmeleri doğuracak gibi. Bu nedenle bence ayrı bir başlıkta, Grende Punto kampanyalarını kirletmeden bu konuyu tartışabilsek çok daha yararlı olacaktır.
Yer imleri