21 sonuçtan 1 ile 20 arası

Konu: (Ufak) Kazalar ve Yapılması Gerekenler

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
    Emir Dal
    Too Slow.Too Sleepy.ZzZzZ Gajiin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 3

lithium´isimli üyeden Alıntı
    Plakası ile beraber köprüdeki polislerin yanına gittim. Adamlar vur-kaç olayı olduğu için rapor tutamayacaklarını, karakola gitmemi söylediler...

Alıntı dagored Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    büyük geçmiş olsun.....
    böyle bişeyi ilk defa duyuyorum adamlar saçmalamışlar.... :mad:
    şimdi arkadaşlar aslında trafik polisi haklı. vur-kaç olayı tabir ettiğimiz kazalar aslında teknik olarak kazaya karışan bir aracın kaza mahallini terk etmiş olması halidir. bu durumda trafik zabıtasının(polisi) ya da genel zabıtanın(polisin) tutanak düzenleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu ayrıntının yasal dayanağı Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin aşağıda alıntısını verdiğim 156 ıncı maddesidir:

TRAFİK KAZALARINA İLİŞKİN İŞLEMLER
    Madde 156 - Trafik Kazaları ile ilgili olarak yapılacak işlemlerde aşağıdaki esas ve usuller uygulanır.

a) Kaza tespit tutanağının düzenlenmesi;
    ..
    ..
    ..
    4) Hasarla neticelenen önceden meydana gelmiş ve yerinden kaldırılmış araçlar için trafik zabıtası ve genel zabıtaca hasar tespitine dair kazaya karışanlara verilmek üzere tutanak veya rapor düzenlenemez.

bu düzenleme hükmü gereğince adli kolluğu (karakol) başvurup genel hükümlere göre şikayetçi olunması gerekir. çünkü kaza yeri terk edildiği takdirde polisin (trafik ya da adli polis) kroki çizmesi,hasar tespiti yapması ve kusur dağıtması mümkün olmayacaktır.

umarım biraz teknik(!) olsa da bu bilgi işe yarar...

:fiatsmile: Grande Punto 1.3 Mj. 75 Bhp Rock Siyahı 3k

Can Gökçe
    ComfortablyDumb lithium - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Evo Beyaz
    Plaka
    16
    Edilen teşekkür: 9

Alıntı Gajiin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    lithium´isimli üyeden Alıntı
    Plakası ile beraber köprüdeki polislerin yanına gittim. Adamlar vur-kaç olayı olduğu için rapor tutamayacaklarını, karakola gitmemi söylediler...

şimdi arkadaşlar aslında trafik polisi haklı. vur-kaç olayı tabir ettiğimiz kazalar aslında teknik olarak kazaya karışan bir aracın kaza mahallini terk etmiş olması halidir. bu durumda trafik zabıtasının(polisi) ya da genel zabıtanın(polisin) tutanak düzenleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu ayrıntının yasal dayanağı Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin aşağıda alıntısını verdiğim 156 ıncı maddesidir:

TRAFİK KAZALARINA İLİŞKİN İŞLEMLER
    Madde 156 - Trafik Kazaları ile ilgili olarak yapılacak işlemlerde aşağıdaki esas ve usuller uygulanır.

a) Kaza tespit tutanağının düzenlenmesi;
    ..
    ..
    ..
    4) Hasarla neticelenen önceden meydana gelmiş ve yerinden kaldırılmış araçlar için trafik zabıtası ve genel zabıtaca hasar tespitine dair kazaya karışanlara verilmek üzere tutanak veya rapor düzenlenemez.

bu düzenleme hükmü gereğince adli kolluğu (karakol) başvurup genel hükümlere göre şikayetçi olunması gerekir. çünkü kaza yeri terk edildiği takdirde polisin (trafik ya da adli polis) kroki çizmesi,hasar tespiti yapması ve kusur dağıtması mümkün olmayacaktır.

umarım biraz teknik(!) olsa da bu bilgi işe yarar...
    bilgilendirme için çok teşekkür ederim.. bunu öğrenmem iyi oldu..

ancak benim aracım yerinde duruyordu, yani ben duran birşeye dahi çarpmış olsam kasko vb. işler için, ya da, benim adamı mahkemeye verebilmem veya karakola şikeyet edebilmem için o an o tutanağın tutulması gerekiyor? ben de aracımı yerinden çekmiş olsam tamam, ama bu tutanak kusur dağılımı ya da hasar tespiti için değil, o tarih ve saatte bir kaza olduğu, kazaya karışan tarafın kaçtığını bildirir bir tutanak olacak. Zaten adam kaçtığı için kusur dağılımı diye birşey yok. Ben de o raporla gidip karakola suç duyurusunda bulunacağım...
    Evo MultiAIR!

Emir Dal
    Too Slow.Too Sleepy.ZzZzZ Gajiin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 3

Alıntı lithium Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    bilgilendirme için çok teşekkür ederim.. bunu öğrenmem iyi oldu..

ancak benim aracım yerinde duruyordu, yani ben duran birşeye dahi çarpmış olsam kasko vb. işler için, ya da, benim adamı mahkemeye verebilmem veya karakola şikeyet edebilmem için o an o tutanağın tutulması gerekiyor? ben de aracımı yerinden çekmiş olsam tamam, ama bu tutanak kusur dağılımı ya da hasar tespiti için değil, o tarih ve saatte bir kaza olkarakolduğu, kazaya karışan tarafın kaçtığını bildirir bir tutanak olacak. Zaten adam kaçtığı için kusur dağılımı diye birşey yok. Ben de o raporla gidip karakola suç duyurusunda bulunacağım...
    senin araban duruyor olsa bile diğer araç kaza mahallini terk ettiği için soruç değişmez maalesef. ancak şunu söyleyeyim bu tür durumlarda kaskodan hasar bedeli almak ya da kaçan sürücüden şikayetçi olmak için sadece trafik polisinin tutacağı rapor gerekli değil. karakolun tutacağı raporla da kaskodan işlem yaptırabilir ya da Cmhuriyet Savcılığı'na müracaat edebilirsin.
    Karakola gitmek için rapor gerekmez yani.

bunu şöyle düşün inşallah olmaz ama araban çalındığında nazıl trafik polisini değil adli polisi(karakol) arıyor ve suç duyurusunda bulunuyosun ve onların düzenlediği tutanakla sigorta şirketine gidiyorsun ya vur kaç lı kazalarda da aynen böyle olur.

:fiatsmile: Grande Punto 1.3 Mj. 75 Bhp Rock Siyahı 3k