Feyzullah Bey nezaketiniz icin tesekkur ederim.
Kardesim inceledi biraz, Dunyada LPG Kullanımında G. Kore den sonra 2. misiz.Bu da 2 seyi gosterir.1.TR de LPG Kullanımı ust duzeyde 2.G. Kore Aracları muhtemelen LPG ye uygun...
Herhalde Benzin 6 iken LPG 4 TL olsa muhtemelen siz de kullanamazdınız.Hicbirimiz kaza yapmayalım.Ama kaza anında diger araclar kadar guvenli mi bilmiyoruz.Diger taraftan LPG pompa fiyatından satılsa yine dusus olurdu.
Herkesin bir mantıgı var.Kimseyi sorgulamak kimsenin haddine degil sadece sesli dusunuyoruz.Ornegin ben 40.000 ustu param olsa Punto almam.Benim icin rakam 37-38 dir.Maksimum 40 olsun.Obur yandan 60.000TL verdigim araca direkt LPG taktırmam.Tasarruf onemliyse Sıfır yerine 2. El temiz Dizel arac alırım.
Benim mantıgım ne yaparsam yapayım almıyor.200.000 TL arac alıcam Tiguan,Kodiac vs dir bu arac Enjeksiyonlu Turbo lu olup 7-8 Lt yakacak ve ben 3-5 in hesabını yapıp LPG taktırıcam.Sunu anlarım Arac Full LPG uyumludur ve LPG Montaj yerleri ve delikleri aracta hazırdır.Adeta al kardesim ister LPG taktır ister Benzin de kullan biz sana hazırladık denir.Alır kullanırsın.Dun videoda Egea 1.6 E-torq lar İtalya'da Fabrika cıkıslı LPG li olarak satılıyor dendi.Eger dogruysa bu arac demek ki LPG ye %100 uygun ve taktırılabilir.Belki aracta montaj yerleri de hazırdır.Diger taraftan ben sıcak bakmamakla birlikte 50-60.000 TL lik araclara Punto gibi takılmasını da anlayabilirim.Sunu da merak ediyorum bir taraftan 77BG 8V Fire Motor ne kadar Benzin Tuketiyor ki LPG ye ihtiyac duyuluyor?8LT yaksa 47 kurus yapar. 10 LT LPG yaksan Normalde 33 ama genel olarak 28-30 Kurus yapar.Kabaca 15 Kurus oynar.10.000 KM yapan bir kullanıcı 3 yılda 4500 TL kar yapar.Bunda da LPG ye 2500 TL versen, Buji-Bakım-Muayene vs de 1000 TL harcasan arada 1000 TL kalır.Ben bu riske girmem.Alırım aracımı 3 yıl Benzinde kullanırım.Garanti Bitince taktırırım icabında, yok ben 30.000KM yapıyorum diyorsam o zaman Dizel alırım.Bu benim bakıs acım...
Diger yandan Hyundai Ayten(İ10) yorumlarında Fabrika LPG ye bakmıyor direkt LPG Montajcısına gonderiyor madem bakmayacaksın neden takıyorsun gibi sikayetler vardı.Dogru yanlıs bilemem.Honda da durum nedir bilmiyorum.
Evet LPG mantıklıdır.Atmosferik aracın vardır.10-12 LT yakıyordur (İst. ici) LPG ye de motor uygundur.Alırsın LPG yarı fiyatına gezersin.Ama ben 7-8 LT yakan Turbo bir aracta LPG mantıgını anlayamıyorum.
200.000 TL verip arac alan insanın 3-5 i dusunmesini ben anlayamıyorum.Ayrıca uygun olsa VW sana LPG li de satar aracı ya da montaj yerlerini koyar al der.Adam TSI motor gelistirmis az yakıyor,verimli sen ben bunu LPG de kullanıcam diyorsun.Dayımın Damadı Once 2010 Astra HB aldı.Kartal da LPG taktırdı.Aracta sıkıntılar oldu.Sattı.Sonra LPG li Cruze aldı.Aracın subaplar,enjektorler falan gitti.Zarar etti sattı.Her arac uygun degil, Evet Karburatorlu Toroslar,Kuslar takıyor mantıklı da ama arac tir tir titriyor onu da goruyorsun.
100.000 verip Egea E-Torq alıp taktıran adama birsey demem.Cunku video dogruysa Fiat zaten LPG icin yapmıs aracı ustelik tuketimden inanılmaz sikayetci olanalar var.9 dan 10 dan bahsediliyor.Bu aracta mantıklı ama gidip uymayan araca taktırmanın mantıgını ya da 7-8 LT yakan araca takmanın mantıgını ben anlayamıyorum.Bunları derken de Benzinin 6, Dizelin 5.5 lara geldigini bilerek diyorum.Fiyatlar inanılmaz yuksek farkındayım.
Sonucta herkes kendi degerlendirmesini yapar ona gore tercihin yapar diyelim.
Yer imleri