Merhaba,
Normalde sadece forumu okuyorum ancak bu sefer yazmak gereği duydum, kusurum olduysa affola.
uzun zamandır hem forumda hem sahibinden.com'da dizel otomatik punto arıyorum. Geçen hafta sonunda bir puntoda karar kıldım. 06 plaka 1.3 multijet tek kapı skydome'lu egzotik kırmızı 2007 model 122.000km'de bir punto buldum. araba ile ilgili daha önce de forumda yazılmış çizilmiş, forumdan birisinin arabası, uzun zamandır da yazmıyor.
Sahibi ile görüştüm (babası ile), arabasını 32.000TL den 30.000'e düşürmüştü, benim güzel hatrıma da 28.500 liaraya vermeye karar verdi. araba aramaktan o kadar bıktım ki, tamam dedim ve perşembe günü arabayı birmot'a götürdüm. birmot sabah 9:00 da arabayı aldı ve öğlen 14:00 de usta beni yanına çağırarak "nerden baksan iki senedir falan araba hiç bakıma girmemiş, araba dökülüyor" dedi.
arabada birmot'un tespit ettiği problemler şunlar,
- şansımzanda bol miktarda hata kodu varmış,
- mütemadiyen geri vitese geçmiyormuş,
- viteslerde takılı kalıyormuş,
- şanzıman beyninde oynama varmış,
- şanzıman kulakları kırıkmış,
- skydome bozuk,
- debriyaj balatası sıfıra yakın, (bir ölçütten bahsetti 5.000 olduğunda değişmesi gerekiyormuş, 5.000'in çok üstündeymiş)
- stopların ikisi de kırık (üzerine film çekmişler belli olmasın diye)
- motor kulağı kırıkmış,
- motor kablolarının çoğu kesikmiş, bantlıymış, soketleriyle oynanmış, iç aksamları ile oynanmış ama neden oynandığında dair bir bilgi yok,
- hava filtresi kazanı komple kırıkmış, araba uzun zamandır filtresiz çalışıyormuş meğersem;
- teyp arızalıymış,
- ön fren diskleri tamamen bitmiş,
- fren balatalarının tamamı sıfıra yakınmış,
- amortisör takozlarının değişmesi gerekiyormuş,
- amortisörler fabrikanın koyduğu amortisörlermiş ve değiştirsen iyi olur dedi,
- sağ çamurluk değişmiş,
- sağ çamurluk kılıç sacı düzeltilmiş ama düzgün yapılmamış yamuk yumukmuş sökülüp yeniden düzeltilmesi gerekiyormuş,
- kaput değişmiş,
- sol çamurluk değişmiş, kılıç sacı değişmiş,
- arka tampon boyalı, tırnakları kırık,
- ön tampon boyalı tırnakları kırık,
- lastikler çatlak ve balonlu (2010 üretim) önler kış lastiği, arkalar performans (?)
servis bize en büyük problemin şanzıman olduğunu ve çok fazla hata kkodu olduğunu, mutlaka sökülüp bakılması gerektiğini söylediğinde aracın sahibi şanzımzanı yakın zamanda ikitellide bir ustanın söküp tamir ettiğini itiraf etti. bunun üzerine usta "olmamış demekki hala hata kodu veriyor" dedi. skydome hakkında da net bir fiyat veremeyeceklerini, söküp bakmaları gerektiğini ama en az 1.000 TL masraf çıkacağını söyledi.
tüm bunlara rağmen aracın sahibinin babası (satan kişi) bunların olabileceğini ve normal olduğunu söyledi. araca dair bildiğimiz sağ çamurluk sacı değişmiş ve kaput boyalı şeklindeydi; onun haricinde aracının servis bakımlı olduğunu söyledi. ben serviste ekspertizi ödemek istemediğimi söyledim, "çünkü normal bir arabada 1.000 - 2.000 TL bir masraf olur, sizin aracınızda servisin söylediğine göre 10.000 - 12.000 lira arası masraf var" dedimse de beni servisin ortasında bırakıp arabasını alıp gitti. yine de beğefendiliğimi bozmadım, elini sıktım gönderdim.
ilan şu şekilde: "ARACIM 2007 MODEL OLUP 4 SENEDİR ÖZENLE BİNMEKTEYİM... 122.000 KM DE OLUP BU KM Yİ DE ANKARA-İSTANBUL ARASI UZUN YOLDA YAPMIŞTIR... MODEL YÜKSELTMEK İÇİN SATMAKTAYIM. BU GÜNE KADAR BÜTÜN BAKIMLARI EKSİKSİZ ŞEKİLDE ZAMANINDA YAPILMIŞTIR... ARACIMI DİĞER PUNTOLARDAN AYIRAN; EMOTİON PAKET, OTOMATİK VİTES, SUNROOF, CAM TAVAN, TEK KAPI VE KIRMIZI RENKTE OLMASIDIR. BU ÖZELLİKLERİ TEK BİR ARAÇTA BULMAK İMKANSIZ DENECEK KADAR AZDIR... ARACIN AĞIR KAZASI YOKTUR SADECE 2 PARÇA DEĞİŞENİ VARDIR FAKAT ARAÇTA HASAR KAYDI BULUNMAMAKTADIR... EMOTİON PAKEDİN FARKI OLAN; AYARLANABİLİR BEL DESTEKLİ SÜRÜCÜ KOLTUĞU, DİJİTAL KLİMA, YOKUŞ KALKIŞ DESTEĞİ VE AİRBAG SAYISI GİBİ DAHA BİR ÇOK ÖZELLİĞİ MEVCUTTUR... BU AYRICALIKLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUP ONA GÖRE KIYASLAMANIZDA FAYDA VAR... "
Normalde böyle bir şey yapmak istemezdim ama madem araçta bu problem normal, madem alıcıyı servisin ortasında bırakıp arabayı alıp gitmek, bir de akşam arayıp "servis şişirdi, sen bunu dışarda yaptırırsın gel bu arabayı al" demek normal; benim de burda bunları yazmam kadar normal bir şey yok.
Bilginiz olsun arkadaşlar, bunları bilip alın. Ben parasını verip ekspertiz yaptırdım, herkesin işine yarasın diye paylaşıyorum.
Yer imleri