Daha önce şuradaki konuda:
https://forum.grandepuntotr.com/gene...iat-punto.html
Şeklinde yazmışım. Şunları ekleyeceğim: Fiestada benim gözüme çarpan eksiler... Kapı içleri tamamen plastik bizde en azından kumaş kaplı kısımlar var. Göğüste kullanılan malzeme fiestada yumuşak ancak alt taraf tamamen sert. Evoda da sert ancak hatlar yumuşak olduğu için görüntü olarak rahatsız etmiyor. Misal resimde de görülebileceği gibi puntonun ambiyans aydınlatması ince bi çizgi halinde oldukça şık iken fiesta da sanki sonradan yapılmış hissi var.
Halen puntoda "ölü turuncu" aydınlatmayı kullanıyorlar. Kesinlikle beyaz renge geçmeli punto. İşte bunun için punto daha yaşlı gözükürken fiesta daha dinamik ve modern gözüküyor iç mekanda. Eklenilen zımbırtılarla da fiesta puntodan çok daha teknolojik olabiliyor (sesle kontrol falan, önceki yazımda da belirtmişim)
İç mekandan devam edersek...
Klima kumandalarının plastiği çok kötü. Puntodaki o kadifemsi his yok. Çıt çıt çıt diye ses çıkartıyor ayarlarken. Ayrıca kesinlikle kliması sorunlu fiestanın. Kışın hiç ısınamadık arabada ve fan bir seviyeye geldiğinde sürekli ıslık sesi çıkartıyor. Isıtmada da soğutmada da puntonun gözünü seveyim. Koltuklar kesinlikle dar sürücü ve yolcu arasındaki mesafe çok kısa fiesta da. Puntodan daha iyi sarıyor daha sportif koltukları var ancak dar olduğu için hep rahatsızlık veriyor. Sürücü ve yolcu arasındaki mesafe önde gerçekten çok kısa. Arka diz ve baş mesafesi de rahatsız (boyum 1.87). Punto iç hacim konusunda gerçekten katlar da katlar yani.
Fakat arkadaşların sürüş ve yol tutuş konusunda dediklerine katılamayacağım. Fiestanın sürüşü de gerçekten keyifli. Özellikle direksiyon tepkileri çok net. Nerde kopacağını nerde ne kadar zorladığınızı size güzel geri dönüşlerle bildiriyor. Puntonun "city" rahatlığı şehir içinde tabiki fiesta da yok ancak kazık gibi bir direksiyonu da yok. Vites geçişleri fiestanın daha iyi tık tık geçiyor. Punto şanzıman konusunda bence daha çok yol almalı (duologicte de öyle). Performanslı sürüşlerde vitese bişi oldu mu diye bakasım geliyor bazen puntoda. Sakin kullanırken tamam çok güzel çok yumuşakta biraz gazlayınca sıkıntılı. Yol tutuş olarak da fiesta bence yine sınıfında güzel limitlere sahip. Puntodan aşağı kalır yanı yok ama eksik mi fazla mı tam bilemicem. Benim karşılaştırdığım fiestada da 'ESP' yok idi bende de yok bunu da belirteyim.
Frenler iki araçta da güzel. Puntonun frenleri zaten güzel bunu biliyoruz ama fiestanın pedal dozajlaması daha iyi. Puntoda sert frenlerde bazen yüksek hızlarda dengesizlik yaşamanız mümkün çünkü fren çok erken kavrıyor.
Tip konusuna gelirsek punto bence orjinal haliyle eksik. Genel olarak çok yüksek genişlikte yanak kullandıkları için araba hep olması gerektiğinden yüksek görünüyor. Arkada spoiler eksiği var mesela. Fiestaya orjinal haliyle de binsen güzel araba (Titanium X ile Dynamic kıyaslıyorum.) Misal arka camların karartılmış olması çok güzel bir durum. Full pakette standart olarak sunuyorlar. Bizim puntoda her şey opsiyon. Ford dış görünüme gerçekten önem veriyor zaten son yıllarda "Kinetik dizayn felsefesi"ne geçtiğinden beri.
Yalıtım konusu var bi de tabi. Fiesta yol gürültüsünü kesinlikle puntodan daha çok alıyor. En ufak bir su birikintisinin içinden iki araçla da sırayla geçin ne demek istediğimi anlayacaksınız. Motor sesini alma oranları aynı bence. Fiesta dizel olduğu için gerçi net bir kıyaslama yapamadım ama yine de aynı gibiler. Rüzgar sesi alma konusunda da yine yaklaşık aynılar.
Süspansiyonlar... Punto tatlı sert fakat fiesta sert. En iyi böyle ifade edebilirim sanırım. Tabi lastik yanak farklarının da etkisi vardır ama punto genel olarak daha konforlu hissettiriyor.
Elimden geldiğince objektif yorum yapmaya çalıştım. Ümit ediyorum faydalı olmuştur...
Bir ufak dipnot: Ben bunu 2011 Fiestaya göre yaptım. Makyajlı kasada bazı iç mekan eksiklerini gidermişler. Bilginize...
Yer imleri