Selim, haklısın bu konuda.Ancak dediğin şey turbo benzinliler için de geçerli.Hatta atmosferik motorların bile uzun süre ve yüksek devirli kullanımından sonra belirli bir süre rolantide çalışmasında fayda var...
Printable View
Fiat'ı batmaktan kurtaran motordur multijet. Ayrıca motor endüstrisinde devrim niteliğindedir.Fiat'ın büyük eksiklikleri, yanlışları olabilir ama bu motora laf edeni Allah taş eder :)
Sent my iPad 2 using
Motorun uzun ömürlü olduğunu herkes söylüyor... Ticari ve kurum araçları hariç vatandaş neden 100-150bin km den sonra satıyor... ?
Sorun duymadık ancak duymamış olmamız, bu motorun da multijetler kadar uzun ömürlü olacağı manasına gelmez ;) İnşallah o kadar uzun ömürlü olur o ayrı mesele.
Ancak kendini 1.3mjet'in kanıtladığı gibi kanıtlamamıştır.
Piyasada max 200000görüyoruz ortlama. Yaşı gereği henüz yüksek kmler göremedik. Yüksek kmlere çıkıp çıkamayacağını da tecrübe etmemiş oluyoruz bu şekilde ;)
Önce bir piyasa araştırması yapılır. Daha sonra aracın geçmişi araştırılır, yetkili servis veya herhangi bir güvenilir serivste güzelce kontrolleri yaptırılır, istenirse ekspertiz raporu alınır. Maliyetler hesaplanır. Piyasaya göre uygunluğuna karar verilir. Eğer içinize de sinerse alınır güzelce binilir.
Alınır veya alınmaz diye kesin yargılar içerisinde olmak bence yanlış. Kimisi alır, kimisi almaz; kimi araba alınırı, kimi araba alınmaz. :rambo:
1.6 multijet motorla 1.3 multijet motor belki temelde aynı prensiple hareket ediyor fakat daha hacimli 1.6 motorun henüz 1.3 kadar tecrübe edilmemiş olduğuda bir gerçek..
Sanırım 1.6 multijet yüksek km'li bir araç almak donanımlı bir araca ucuza sahip olmanın yanında ciddi masraflar açma ihtimali ile beraberinde hatırı sayılır bir riskte getiriyor.
160 bin km lerdeki iyi kullanılmış ve bakımları yapılmış araba rahatlıkla alınabilir.
Uzun süre arabayı sıkıştırırsan ve bakımlarını düzensiz yaparasan 30 binde bile araba sorun çıkartır.
Dikkat etmek gere ve iice incelemek lazım
Siz bu araci bu kmde aliyorsaniz mutlaka siz satarkende alici bulunur ha tabi deger kaybeder ama satilir. Dun albea taksiye bindim arac 500bin kmde rektifiye olmus ve su an 493binde. Yani ikinci 500bini gormus yurur aksam.İsteyen gitsin gorsun konak iskelesinde bir arac
LG-P990 cihazımdan 2 ile gönderildi
1.6yı bilmem ama arkadaşımda 1.3 doblo var, 160000i geçende devirdi. Araç hala taş gibi, zamanında bakım önemli.
bencede bakımları zamanında eksiksiz yapıldysa ve düzgün kullanılmış bir araçsa alınır. Tabiki aşınma payı göz önüne alınarak
araba dediğimiz şey sadece piston sekman değilki bunun alternatörü var enjektörü var triger i var radyatörü var sileceği vitesi var oğlu var şimdi siz ufak tefek masrafları görmezden gelip daha bol donanımmı istiyorsunuz yoksa az masraf az konformu
bence aracın km sine değil de yürüyen aksama ve kaportaya bakın kaporta çürümeye yaklastıysa araç 10000 de olsa ne yazar o araç toparlanamaz artık ama motor öyle değil sokarsın rektifiyeye taş patlasın 4000 e sıfırlarsın motoru bu kadar basit
Hocam gördüğüm kadarıyla piyasada yapılmış motora da soğuk bakılıyor... İnsanlar acaba doğru düzgün bir usta mı yaptı... kaliteli malzeme ve işçilik yapıldı mı... Sonradan sorun çıkartır mı şeklinde şüpheleri var...
Birde çoğu arkadaş bu kadar büyük km lerdeki motorlar alınır diyor yaa merak ediyorum kendileri alırlar mı acaba ?
Eminim siz ve sizin gibiler 2. el araç alırken 50.000 km yi geçmemişlere bakıyor max 150 bin oldumu aman elimde kalır mı kucağıma alır mıyım korkusuyla satıyordur... klasik Türk mantığı bu...[/QUOTE]
haklı söze ne denir...100bini de viren araç 2.elde pek makbül değildir...büyük şirketler 100bini gören aracı hemen takasa yollar :)
arkadaşlar, yine konuda bir tartışma almış başını gidiyor. yine tartışan isimler aynı. ayrım yapılmadan ve üyeler sakin olmaları konusunda uyarılmadan cezalandırılacaklardır. bilginize...
metal yorgunluğu belli kriterlerde olabilir ama yağlı sistemlerde bu oran %0.79 gibi basit değerde.metal yorgunlu eğer motorda olsaydı dakikada kaç devir çeviren makinalar 100 km sonra dağılırdı bu okadar basit değil.argeler çok para harcıyorlar bu işler için.
gelelim multijet ünitelere açıkcası benim kanatim 1.3 ler biraz daha dayanıklı.ben 1.6 kullanıcısıyım 1.3 le fark olarak torkunu hissettiriyo tabiki gücünü 2 motorun karakteristik özelliği aynı ben ce içinde şüphe olan varsa fiatın hangi standartlarda motor ürettiğini araştırmasını tavsiye ederim.sonuçta common rail lin yaratıcısı adamlar bir çok marka bu sistemi kullanıyo yıldızı bile....