Çok geçmiş olsun.
Hız sabitleyici güzel özellik ama böyle durumlarda yarattığı tehlikeler hep düşündürür beni..
2011 Honda Civic elegance arabasıyla arkadaşım 4 Ağustos günü sabahı Sivasın Zara ilçesi yakınlarında yol çalışması sebebiyle kaza yaptı. Çok şükür içinden sağlam çıktı. Kazayı anlattı. Kazadan evvel hızı 95'te sabitlemiş. Şarampole uçtuğunda ne gaza ne frene dokunabilmiş. Bu sebeple araç önündeki kavak ağaçlarını biçe biçe yoluna devam etmiş. Sağ far ve sol fardan itibaren kapıalara kadar içeri göçmüş tavan kalkmış ve sonuçta araç perte çıktı. Bu kazada ilginç olan hava yastıklarının açılmayışı. Yetklilier açıklamışlar yok şöyle çarpsaydınız açılırdı böyle çarpmasaydınız açılırdı diye. Açılsaydı daha kötü olurdu diye. Ben de diyorum o hızda çarpan bir aracın nasıl hava yastıkları açılmaz.Ayrıca hız sabitleme özelliği insanı düşündürüyor.
bugün bu arkadaş için beraber ankarada ford,nissan,honda,opel,kia,vosvos,toyota,skoda bayilerini gezdik. Arabalar uçmuş resmen. En hesaplı skoda octavia fulü 57 bine,corolla fulü 58bine bulduk.Araçlar dizel.
Konu ibrahim06 tarafından (26/08/2012 Saat 01:05 ) değiştirilmiştir.
Çok geçmiş olsun.
Hız sabitleyici güzel özellik ama böyle durumlarda yarattığı tehlikeler hep düşündürür beni..
Abi oncelikle arkadasiniz icin gecmis olsun diyorum, hiz sabitleyici dediginiz gibi dusundurucu birsey bende acarken hep olumsuzluklar geliyor aklima kapatiyorum hemen. Servisler zaten herseye cevaplari var...
araç aşırı bir negatif ivmelenme yaşamadıysa açılmayabilir. gerçekten kişinin faydasına olabileceği durumlar da yaşanabilir.
bakın volvo araçlar, yokuş aşağı giderken emniyet kemeriniz takılı durumdayken sizi aşağı doğru salmaz. demek istediğim, normal herhangi bir araçta düz yolda yada dururken ve emniyet kemeri takılıyken hızla öne giderseniz ne olur? Mekanizma kilitlenir sizi tutar. Volvo araçlarda yokuş aşağı durumlarda bu çalışıyor mesela. Honda'da var mı bilmiyorum, yoksa ve sizi yerçekimi ivmesi sayesinde aşağı salıyorsa bir de üstüne airbag patlarsa boğulmaya kadar gidebilir durum. Ekstrem örnek oldu ama her pert olan aracın airbag'ı açılacak diye bir kaide yok, bu sistemin arızalı olduğunu vs. göstermez. Gerçekten açılmasını gerekecek durumlar oluşmamış olabilir.
kısacası airbag açılmasının hızla alakası yok, yavaşlamayla alakası çok.
Geçmiş olsun.
Arkadaşım cmax ile kaza yapmıştı. Hız sabitleyici devreden çıkmamıştı ve 110 ile duble yolda taklalar atmasına rağmen hava yastıklarıda açılmamıştı.Böyle şeyler olabiliyor.
Kazanın oluşuda şöyle. Yanında kızı oturuyor. Arkada erkek çocuk var ve hanımda arka koltukta uyuyor. Düz yolda hız sabitleyiciye almış gidiyor. Arkada çocuk birden kucağına atlıyor. Bunun üzerine panikliyor ve bariyerlere vuruyor. Bunun üzerine direksiyonu kırıyor. Araba yolun dışına doğru gidince tekrar direksiyonu kırıyor ve bariyerlere tekrar vuruyor. Hız sabitleyici devreden çıkmadığı için araba hızlanıp bariyerlere tekrar vuruyor ve araba bariyerler üzerinde 3 takla atıyor. Allahtan hava yastığı açılmamış yoksa kucağındaki çocuğu ezerdi zaten . bu kazadan sadece hanımın kolu kırılmış diğerlerinde ise ufak sıyrıklar.
Konu abulbul08 tarafından (25/08/2012 Saat 22:49 ) değiştirilmiştir.
arkadaşınıza geçmiş olsun.. basamamasının nedeni ne acaba?
geçmiş olsun...
sabitleyici olayına gelince audi de çukura düşünce veya ani bir manevra yapınca sabitleyici devreden çıkıyor...keşke honda da bunu kullansa...
bu arada araç fiyatlar maalesef fahiş düzeyde...
Keyif BMW'Dir...
Açılmayan hava yastıklarıyla ilgili bir çok marka mahkemelik, geçenlerde oto yıkamacıda tanıştığım bir bey Citroen C4 marka aracı ile yaptığı büyük bir kazada hava yastıklarının açılmaması nedeniyle şirketi dava edip tazminat kazandığını söylemişti. Kaza yaparken doğru açıyla çarpıp hava yastıklarının açılmasını sağlayacak değiliz, düpedüz teknik sorun ve üreticiler bunun bedelini ödemeli...
bizim araçlarda o şekil durumlarda Hiz sabitleyici devreden çıkıyor. Engele takıldığı zaman yada yolda su birikintisi olduğu durumlarda kapanıyor. Şu birikintisiNe girdim araba hafif kasıldi sonra yavaşlamaya başladı Ne olduğunu anlamadım göstergeye baktığımda Hiz sabitleyici tamamıyle kapanmıştı
EVO 1.3 MJ DYNAMIC
CHIP TUNNING
Birde şu görüntüye bakın.sanırım araba vosvos. 6.veya 21.saniyeden itibaren dikkatle bakın.Yan yola girerken araba farın altı çarpıyor ve duvara çarpmadan önce hava yastıkları açılıyor arabada. Oysa arkadaşın arabası bundan daha kötü durumda giriyor ağaçlara ve açılmıyor..
LİNK
Sabah Web TV - Yaşam - Otomobilin altında kalmaktan son anda kurtuldular!
....
Abi büyük geçmiş olsun. Bu hız sabitleyici bendede var işallah bi çorap örmez başımıza... Araçlar harbi pahalı bu arada.
Her ŞERDE bi HAYIR vardır...
Motor ömrü diye birşey yoktur! Kullanıcının motora tanıdığı yaşam hakkı vardır!
hız sabitleyicinin airbagler ile bir bağlantısı yoktur arkadaşlar.. otomatik araçlarda frene, manuallerde frene ya da debriyaja bastığınızda devreden çıkar. bir kaç defa bariye vururken frene nasıl basamamış arkadaşınız, hayret....
ayrıca, çoğu modern araçta , kemerler takılı değilse airbagler açılmaz, zira kemer takılı değilken airbag size ciddi zarar verebilir. airbaglerin açılması için araçların muhtelif yerlerinde sensörler vardır. bu sensörler sadece belirli G kuvvetlerinde tetikleme yaparlar. yan hava yastıkları b sütunundaki algılayıcılarla devreye girer. takla atan arabada eğer b sütununda hasar/darbe yoksa devreye girmemesi normaldir. yine aynı şekilde, öndeki hava yastıkları da tam veya belirli yüzdeli örtüşmeli çarpışmalarda devreye girer. sonuçta, hava yastıkları sadece belirli senaryolarda gerçekleşen ve hakikaten sürücü/yolcu için tehdit oluşturan durumlarda devreye girmesi için yapılmıştır. sizin ön konsola/direksiyona şiddetle çarpmanızı engeller. yan hava yastıkları size çarpan araçlardan sizi korumak içindir, direk belirli bir açıya kadar eğilmezse devreye girmez. perde hava yastıkları ise ön ve arka direklerdeki belirli ezilmelerle devreye girer, sizi cam kırıklarından korumaya çalışır. her kazada devreye girecek diye bir kural yoktur, girmesi de gerekmez, girecek olsaydı zaten tamiri de çok pahalı olurdu.
Panikten basamamış.Donmuş kalmış işte.Mesele onun basamaması değil hava yastıklarının açılmayışı.Arkadaşımın emniyet kemeri takılıymış. Motor da inmiş(düşmüş) bu arada yere. Bu süratte hem sağ fardan hem sol fardan kapıya kadar göçecek.Motor yere inecek ve hava yastıkları açılmayacak. nerde bu sensörler acaba?
Konu ibrahim06 tarafından (26/08/2012 Saat 00:53 ) değiştirilmiştir.
Sistemi inceledimiz zaman en ufak temassizlik hatta direnc degisiminde bile uyari veren komplike bir sistem tabiki kul yapisi ama hata yapmasi cok zor ben daha hava yastigi acilmadi diye yaralanan arkadas gormedim acilmamis ama arkadasiniz cok sukur sag bence bununla ilgili..
Hiz sabitleyicide boyle bir durumda panikleyip gaza frene basamamak bence kaza aninda gazi birakmamak gibi..
bu arada yanlış anlaşılmasın ben burada honda aleyhtarlığı yapmıyorum. ki ilerde ilerde düşündüğüm araçlardan biridir. amma velakin yaşanmış bir kazadan ve durumdan bahsediyorum.siz olsanız yada başınıza böyle bir kaza gelse bu durumu hiç mi sorgulamazsınız. Yukardaki videoya bakıyorsunuz vosvos daha duvara girmeden yastıklar açılıyor ve yaralanmaktan kurtarıyor.
Abi büyük geçmiş olsun arkadaşınıza, şimdi bu konuyu okuyunca şunu belirteyim, bende uzun yolu çok çevirdiğim için haliyle hız sbt ciyi de çok kullanan birisiyim, ben yol yapım yerlerine veya aşırı keskin virajlara yanaşırken hız sbt komple devre dışı yani kapatarak oralara giriyorum örn duble yolda giderken dubalarla şerit bölünmüşse ve geçiş varsa hemen ilk yaptığım iş sbt ciyi kapamak off konuma getirmekAllah kimseye böle talihsiz kazalar yaşatmasın...
Özgürlüğün Yolunu Aç...
hondadaki tam olarak nerede bilmiyorum, ama kullandığım araçta nerelerde var, kaç vidayla tutturulmuş, ebatı nedir, kablosu nereden geçer söyleyebilirim.
konu arkadaşınızın donup kalması değil, konu hava yastıklarının açılmayışı da değil, konu hız sabitleyici ile hava yastıkları arasında negatif bir bağlantının ısrarla savunulmaya çalışılması... arkadaşınız arabadan sağlam çıktıysa zaten neyin açılıp neyin açılmadığının önemi yok. motor işini yapmış, kulakçıklar kırılmış ve motor aşağı inerek zaten enerjinin büyük kısmını absorbe etmiş ve kabinin sıkışması engellenmiş, kaportanın katlanma noktaları deforme olmuş, enerjiyi parçalanırken soğurmuş ve kabine yansımasını engellemiş, neticede gerekmemiş ve hava yastıkları açılmamış! herhalde honda mühendislerinin sizin arkadaşınıza bir gıcıklığı yok, ayrıca hadi biri açılmadı, hepsi mi aynı anda arızalı? hepsinin ayrı ayrı sensörleri var, hepsinin aynı anda arızalı olabileceği ihtimali, sizin arkadaşınızın yaptığı kazanın airbaglerin açılmasını gerektirmeyecek şekilde olduğu varsayımından çook ama çok daha düşük bir ihtimal...
artık şunu anlamak lazım; güvenli araba, orası burası kazada sağlam kalan araba demek değildir, güvenli araba, kabini çevreleyen tüm malzemenin planlı olarak parçalanıp enerjiyi emdiği ve kabindekilerin minimum hasarla kazadan kurtulduğu arabadır. o yüzden "filanca arabanın sacı çok ince, teneke gibi,en ufak kazada dağılıveriyor, hiç sağlam değil" diyene sadece gülüyor ve geçiyorum.
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri