merhaba,
şimdi herkes ehliyet verme işine laf söylüyor ama kazın ayağı sizin sandığınız gibi değil. ben o ehliyeti veren komisyonlarda defalarca üyelik yaptım, yapıyorum. ehliyet sınavının beş dakika olduğu abartılı, deyin ki beş saat sürüyor, sizce bir şey değişecek mi? ben söyleyeyim, değişmeyecek... hala arabasının kullanım kitapçığını okumayan bir sürü üye vardır şu forumda , eminim. hatta arabayı teslim almadan önce kitapçığını alıp okuyan varsa çok şaşarım. hatta ve hatta internetten kitapçıkları indirip ona göre alacağı arabaya karar veren benden başkası olduğunu sanmıyorum. bunu anlatmamın sebebi kendimi övmek değil, insanların ehliyetle işin bittiğini sanması.... forumda bujilerle ilgili konu var taze, her yıl değişmeli mi , 10000 de mi değişmeli diye... kitapçığa bakarsanız ne zaman neyin değiştirileceği yazdığı halde sorular sorulmuş. bu makineyi tasarlayan mühendislik ekibinin kafası basmadığından mı her yıl demiş sizce? demem o ki ahmet amcanın, mehmet dayının, hasan ustanun sözüne daha çok güvenildiği sürece değiş beş sat, beş gün de imtihan etseniz hiç bir şey değişmeyecektir.
bakın, arabayı ehliyet kullanmıyor, insan kullanıyor. sınavda kuzu olup her şeyi kitabına göre yapan adam ehliyet alıyor, hem yazılı hem uygulamalı sınavda... beş parmağın beşi bir değil elbet, başkasına kefil olamam ama benim bulunduğum hiç bir sınavda haketmeyene bir puan fazlası verilmedi. ama arabayı kaldırmak dediğiniz şey marifet değil, ben bile kendi rabamdan başka bir arabayı kaldırırken şöyle bir gerilirim, bazan stop ettirdiğim de olur. asıl siz bana sınavlarda teorik ve pratik her şeyi bilen ve yapan kişilerin hemen ertesi günü tüm bunları unutup kafasına göre takılıyor olmasının nedenini söyleyin! domuzluğundan mı yapıyor tüm bu insanlar bunları sizce?
elbette hayır. en başta söylediğim gibi , mekanik olaylarda sözde çok bilenlerin lafına uyup üç beşin heabını yapan ve herkesin kendini kazıkladığını düşenen yurdum insanı trafikde de her zaman haklı olduğunu düşünüp ona göre davranıyor. şimdi yeni arabasıyla dördüncü viteste 220 yaptığını söyleyen ve bunu iyi bir şeymiş gibi yazan arkadaşımızın mevcut kurallara göre ehliyetinin elinden alınması gerekmiyor mu?
herşeyi devletten beklemeyeceğiz, arkadaşlar! herkes kendinin trafik polisi olsun, ona göre davransın, "ama ben boş yolda hızlı gittim, sinyal vermedim ama zaten arkada kimse yoktu, kırmızıda geçtim ama sabahın dördünde bu ışığı kırmızı yakan hatalı, tafik mi var" türünden bahaneler bulmadan o beğenmediğiniz beş dakikalık sınavdaki hassasiyetinizle araba kullanırsanız sorunun çok büyük kısmı kendiliğinden hallolur. yoksa her zaman insan sıfatında sorumsuz mahluklar olacaktır. önemli olan bizlerin o mahluklara her kim ve her nerede olursa olsun medeni tepki göstermesidir.
saygılar
Yer imleri