Bazı Polisler "sen araç falan sollamıyodun ki" deyip 90-99 arasınada da ceza yazabiliyorlarmış diye duydum.
Ha bir de ben artık otobana girip para vermem heralde. Nasıl olsa hız farkı çok az. E5 te ışıklar var o kadar.
Printable View
daima karşıuydım hızlı gitmeye ve hız sınırlarının artırılmasına.
inş hayırlısı olur.
bakalıcağız, göreceğiz.
Bu yollara bakmadan hız yapmayın...
Türkiye'de sürücüler hangi yolun bölünmüş, hangi yolun otoyol olduğunu henüz bilmiyorlar. Bunun için Karayolları Genel Müdürlüğü'nden aldığımız haritaları düzenledik. Bu haritalara bakarak hangi yolda hangi süratle gidebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Süratli giden kişiler için bir uyarı yapmak gerekirse sürat felakettir. Otomobillerinize ve kendinize güvenerek sürat yapmayın. En ufak bir hatanız hayatınıza mal olabilir.
İstanbul yolları
https://im.haberturk.com/2010/06/28/...1c0195174e.jpg
Ege yolları
https://im.haberturk.com/2010/06/28/...e362a8649d.jpg
konya yolları
https://im.haberturk.com/2010/06/28/...fd5affab5d.jpg
Ankara yolları
https://im.haberturk.com/2010/06/28/...f57dfcc61f.jpg
https://im.haberturk.com/2010/06/28/...6d286bbc5d.jpg
Sen hız kadranındaki 95-100den mi bahsediyorsun? Zaten çoğu arabada hız kadranı yaklaşık 8km/s eksik gösterir. GPS den bakıyorsan o daha doğrudur.
Genelde polisler 99 a kadar müsamaha gösteriyorlar, ama Hız limitini ancak araç sollarken %10 aşabilirsiniz. Kanun böyle, artık polisler bilmediği için mi yoksa başka nedenle mi 99 a kadar ceza yazmıyorlar onu bilmiyorum. Bazen şehir içi ana yol geçişlerinde de 90'a göre radar kontrolü yapıyorlar(normalde şehir içi geçiş max 70) Ama bazen de 70'e göre bakıyorlar.
Dikkat etmek lazım. Ben iki sene önce ankara eskişehir yolunda 115'le ikinci kademeden yakalandım, çok şükür bundan sonra vukuatım yok.
[QUOTE=murti82;335943]Sen hız kadranındaki 95-100den mi bahsediyorsun? Zaten çoğu arabada hız kadranı yaklaşık 8km/s eksik gösterir. GPS den bakıyorsan o daha doğrudur.
Genelde polisler 99 a kadar müsamaha gösteriyorlar, ama Hız limitini ancak araç sollarken %10 aşabilirsiniz. Kanun böyle, artık polisler bilmediği için mi yoksa başka nedenle mi 99 a kadar ceza yazmıyorlar onu bilmiyorum. Bazen şehir içi ana yol geçişlerinde de 90'a göre radar kontrolü yapıyorlar(normalde şehir içi geçiş max 70) Ama bazen de 70'e göre bakıyorlar.
Dikkat etmek lazım. Ben iki sene önce ankara eskişehir yolunda 115'le ikinci kademeden yakalandım, çok şükür bundan sonra vukuatım yok.[/]
ehliyet kursuna giderken bende öyle öğrenmiştim ama sanırım öyle değil zaten öyle olsada kim uğraşacak araçmı solluyordu aracu yenimi geçmişti araç mı sollayacaktı bir dünya kargaşa yaşanır yine genel bir kural belirlerler kendi kafalarında
bu arada puntoyu denemedim ancak civic de gps ile birkaç defa test ettim bire bir doğru gösteriyor.
gps sadece düz yolda doğru gösterir. en ufak eğim dahi etkiler gpsin gösterdiği değeri(az etkiler çok etkiler bilmiyorum) ama eğim arttıkça gps gerçek hızdan daha düşük gösterir
birde gpsin doğruluk değeri(accuracy) önemli.
Konu biraz dağıldı ama cevap yazayım. Ben GPS'i fiestada, Puntoda, lineada, accent erada denedim istisnasız kadranlar eksik gösteriyor.
@ozzy bence bu eğimle hız değerinin sapması yazılımsal olarak çözülmüştür. çünkü GPS hem yer değişimini hem yükseklik değişimini gösterebiliyor. Yani x ve y deki değişimi elde edebiliyorsa eğik yolda da doğru hızı gösterebilir, çünkü hesaplaması çok basit.
Yazılım dediğim igo vs. :) orada yüksekliği göremiyor musun?
Bunu kanıtlamanın en kolay yolu paraşütle veya paraşütsüz:) atlarken gps'i yanına alıp bakalım hızı ölçüyomu ölçmüyomu diye bakmak :D
https://gpsinformation.net/main/gpsspeed.htm
bu yukardaki linke bakarsak bizim kullandığımız GPS'ler 2 boyutlu ölçümü gösteriyor, ama yinede garmin maximum 0,5mil/h = 0,8km/h şaşırıyor.
dün eve giderken denedim tekrar, igo hızımı göstermiyo(sadece limiti geçersem uyarıyo)(yada ben bulamadım yoldayken açınca fazla kurcalayamadım)
tomtom hızı gösteriyo ve düzeltme uyguluyo ancak sapıtıyo, düz yolda 97 derken rampa girişinde 100ün üzerine çıkıyo sonra 93e filan iniyo sonra 96da kalıyo :D
eğer bizdekiler 2 boyutlu hesaplıyosa haritadaki verileri kullanarak düzeltiyodur. geçen gün denediğim gps programı(haritası yok) bu nedenle düzeltemiyo olabilir.
tabii birde telefonun kalitesiz gps bağlantısının etkiside var. navigasyon cihazları çok daha kesin değerler veriyodur diye düşünüyorum.
birde cmaxte yaşadığım bi durum var puntoda denemedim cruise olmadığı için,
hızı sabitledikten sonra ortalama hızı sıfırlayınca hız sabit kaldığı sürece yol bilgisayarı doğru hızı gösteriyo. bunu arabanın test menüsündeki hızlada karşılaştırdım. aslında araba hızı doğru biliyo ama kadrana tam yansıtmıyolar nedense...
not: deneme sırasında 100e sabitledim araç punto değil corollaydı.
Ben İGO 8 kullanıyorum, ve üzerinde dodo skin var,Turkey 2009.02 başarsoft haritası var güncelleme aralığını da 1sn'ye getirdim.
Hızda sizin dediğiniz gibi bir sapma veya haritaya göre düzeltme yapmıyor. Bunu şöyle anlıyorum. Harita tam güncel değil, mesela bozüyük adapazarı yolunda bazı yerlerde yoldan çıkmış gibi gösteriyor, araziden gidiyorum sanıyor. Ama yinede hız, sadece benim hızlanıp yavaşlamama göre hız değişiyor.
Arkadaşlar yollardaki ışıklı altından geçerken hızınızı gösteren levhalara baktığınızda en az 7 km/h hızınızı eksik gösterdiğini görürsünüz ama zaten gerçek hızınız odur...İbreler yüksek gösteriyor hızı
En son durum nedir acaba? bilen varmı yarın dikiliye yola cıkıyorum 800km kadar bi süprizle karşılaşmayayım :D ayagımı koyarım cruise control gibi en azından idareli gideriz? hız sınırları arttımı yani? gazete de cıktımı ki
Şehirlerarası 110 km/h , otoban 120 km/h şeklinde şu anda.
Duyduğum kadarıyla Kanuna dayalı çıkarılacak olan YÖNETMELİK ile %10 olayı kalkıyor ...
Yani maximum hız sınırları;
Şehirlerarası çift yönlü karayollarında: 90 km
Bölünmüş yollarda(duble yollar): 110 km
Otoyollarda(otoban): 120 km
Yasa tam netleşmeden %10 limitiniz olduğunu düşünüp hız yapayın lütfen.
kanunun tam metni(madde 34): TRKYE BYK MLLET MECLS
.
Zaten otoyol ve bölünmüş yollarda %10'a gerek yok . Ama gidiş geliş yollarda %10 az bile.
Arkadaşlar, 17 temmuz'dan sonrasını bilmiyorum. Ancak 17 temmuz'da bu konu henüz resmi gazetede yayınlanmadığı için uygulamada değil, acı bir tecrübeyle sabittir. 17 temmuz'da istanbul-izmir yolunun bursa girişinde 121 le radara girdim ve 270 tl ceza kesildi. polise %10 sınırıyla aslında cezada olmadığımı söylediğimde, gazetecileri dava etmemi söyled. bir de evet bursa yolunun girişinde radar var, demedi demeyin.
Aşağıdaki habere göre 13 temmuzda yayınlanmış.
bursa girişindeki yol bölünmüş yolmuydu yoksa normal şehirler arası yol muydu?
Memurlar.Net (Bölünmüş yollardaki hız sınırının 110 olması Resmi Gazetede)