Fiat ın ekonomik araba imajı var bunu silmesi zor isanlar aynı fıyatla karsılastıgında fıat yerıne dıger markayı tercıh edıyor...
Fiat ın ekonomik araba imajı var bunu silmesi zor isanlar aynı fıyatla karsılastıgında fıat yerıne dıger markayı tercıh edıyor...
Tofaşın ekonomik araba imajını silmesine gerek yok
dediğim gibi 20-35 milyar arası satış yapıyor.
kafasında tofaş için 35 milyar etmez düşüncesi olan adama zaten araba satamazsın.
o adam bayiye de gitse linea,corolla dan daha iyi de olsa onun için değişmez.
o adama benzinli corolla yerine daha donanımlı dizel linea alıyorsun da desen
bu da değişmez.
tofaşın tek yapması gereken ürünleri doğru tanıtması.başka birşey değil.zamanla 40 milyara da alışılır.(ödediğinin karşılığını alabiliyorsan elbet)
sonuçta bugün peugeot-citroen dahi tofaşın üretim kalitesine güveniyorsa hafif ticari araç üretimi için tofaşı seçiyorsa. bizim insanımız niçin güvenmesin.
akıncı bazı şeyler tamamen pazarlama meselesi.
vw phaeton'u örnek vermissin, cok guzel bir ornek. o aracın yapıldıgı fabrikayı goren var mı, ben linkini vereyim:
https://forums.vwvortex.com/zerothread?id=1837641
böyle bir fabrika olamaz. bir sanat eseri, bizdeki bir cok büyük hastaneden daha temiz. resmen adamlar sanat icra ediyor, arabalar da muthis.
ama su var, o arabanın ustunde vw arması var. bakmayın bizde insanlar sisiyor, vw'yi abartıyor. tamam golf'e saygı duyarım ama yurt dısında vw halk arabası bilinir. yani fiat italyanın vw alman versiyonu.
o yuzden satmadı phaeton, ki ben phaeton'u audi a8'e tercih ederim.
bu pazarlamadır.
ne yapılabilirdi.
vw group, ozel bir ad, ve arma tasarlatacak bilmem 10 milyon dolara ve bu aracı o arma ile, vw'den bagımsızmıs gibi cikartacakti.vw group olarak tum teknolojimizi, bilgimizi bu araca koyduk ve sadece seckin ureticiler icin ozel bir marka yaratarak suruyoruz gibi.
toyota'nın japonya da yaptıgı gibi, lexus denemesi olabilirdi.
tutar tutmaz bilmiyorum ama simdiki stratejiden daha iyi olurdu.
yalnız ortada ironik bir tablo var, aynı grup audi'yi de almıs ve a8 var o grubun icinde. yani buda kendi icinde celisen bir sey olacaktı.
insanlar o kadar paraya vw alacagıma audi alırım diyor. iste belki ozel marka yaratılması, vw'den bagımsız olması bir nebze daha iyi bir pazarlama olabilirdi.
konunun dısına cıktık, kusura bakmayın.
fiat'ta da benzer bir durum var. ben gp kullanmasam, aracı bilmesem fiat'a guvenemezdim. insanların alısması birazda yayılma ile ilgili.
insanlar fiat deyince adi plastikli, dandik arabaları hatırlıyor turkiye'de. fiat'ın dogru duzgun arac yaptıgını, kalitesini ve kendini adam akıllı toparlardıgını gorup bilenlerin sayısı hala cok fazla degil.
bu yuzden fiat'ta ince dengeler ustunde gitmeli. kalite arttırımına paralel fiyatı arttırıyorsa bile bunu daha kontrollu sekilde yapmalı ve aracları yaygınlasıp tuttukca, zaten o zaman iyice arttırabilir. toyota auris orneginde gibi, eski corolla hb'den iyi olmayan bir araca ne kadar para istiyorlar, sorunsuzluk etiketini kullanarak.
Konu nejatb tarafından (25/04/2007 Saat 12:33 ) değiştirilmiştir.
Katılıyorum
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri