Giriş

Orijinalini görmek için tıklayınız : Detailing'e dair bir iki bilgi



cdogu
17/05/2015, 17:46
Merhaba arkadaşlar. Üyesi olduğum pek çok forumda bununla ilgili pek çok bilgi eksikliğine rastladığım için bu yazıyı hazırlamak istedim.

Öncelikle Detailing nedir?
Detailing sizlerin daha çok pasta-cila olarak bildiği,çizik giderme,boya koruma,detaylı iç,dış temizlik aktivitelerinin tümüdür. Bu sektör oldukça gelişmiş olup,öncü bir markası yoktur. Her markanın kendine has,bütçeye göre iyi ürünleri vardır.

Pasta-Cila nedir?
Pasta-cila herkesin bildiğinin aksine aynı şeyler değildir. İki ayrı prosestir. Pasta,yüzeydeki çizikleri almak için kullanılır,çeşitli aşındırma oranları vardır. Cila ise yüzeyi korumak için çeşitli kimyasal içerikleri barındıran ürünlerdir ve kendi içlerinde sentetik ve doğal olmak üzere ikiye ayrılır. Sentetik cilalar,Sealant dediğimiz içeriği doğal olmayan ancak koruma süreleri oldukça uzun cila türleridir. Doğal cilalar ise,içerisinde carnauba dediğimiz mumu barındırır. Koruma süresi kısadır ancak parlaklık ön plandadır. Bazı markalar carnauba cilalarının içeriklerini geliştirerek Sealant ömürlü Carnauba cilalar üretme çabasındalar ancak henüz çok çok başarılı örneğini görmüş değiliz.

Elle çizik giderilir mi?
Evet,giderilir ancak sadece belirgin boya transferleri giderilir. Aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi ;

https://i75.photobucket.com/albums/i288/Raskyr1/IS250/20110305-_MG_4306.jpg (https://s75.photobucket.com/user/Raskyr1/media/IS250/20110305-_MG_4306.jpg.html)

Ancak aşağıdaki RDS dediğimiz çizikler,el ile uygulamada geçmez. Polisaj makinası ile aşındırarak uygulamak gerekir.

https://www.autogeekonline.net/gallery/data/836/redelcamino_029.jpg

Peki nedir bu aşındırma?Boya incelir mi?

Evet arkadaşlar,boya incelir. Ancak bu incelemeyi göz ile fark etmek,veyahut pasta cila yaparken astara indirmek mümkün değildir. Dolayısıyla pasta cila uygulaması doğru ellerde profesyonelce yapıldığında,hiç bir zararı yoktur hatta ve hatta faydalıdır. Aşındırma iki çeşitli yapılabilir. Bunlardan biri wet-sanding dediğimiz sulu zımpara işlemidir. Aşağıdaki fotoğrafta fabrikasyon boyalı,ancak boyada portakal kabuğu yüzeyi oluşmuş bir araç var.

https://i329.photobucket.com/albums/l389/ebalbay/karcher18.jpg (https://s329.photobucket.com/user/ebalbay/media/karcher18.jpg.html)

Bu portakal kabuğu görüntüsünü sulu zımpara ardından polish(pasta) işlemi ile geçirebiliyoruz.

Diğer bir aşındırma şeklimiz de tabii ki pasta,bu aşındırma zımparadan daha yumuşak olup,yukarıda RDS dediğimiz çizikleri pastanın aşındırma seviyesine göre alabilir.

Sektörde pastalar konusunda oldukça marka gelişti ve ülkemiz pazarı da gelişti. Eskiden Meguiar's'ın pastaları çok rövaştayken,şimdilerde Scholl Concepts,Menzerna gibi markalar geldi. Meguiar's bana sorarsanız tamamen işlevsiz ürün gamından oluşuyor artık,özellikle pasta konusunda. Çok kuruyan,ardında çok hare bırakan M105 kodlu ağır aşındırıcısı,çizikleri geçirmek yerine gizleyen,bez ile sildiğinizde çiziklerin geri geldiği M205 kodlu hare gidericisi var idi. Şimdi ise Scholl marka pastalar ile çok daha güzel sonuç alıyoruz. Sizlere tavsiyem çevrenizde bu markayı kullanan bir işletmeye bu işlemleri yaptırmanız.

Sanayide 200-300 liraya pasta çekiyorlar ;
Çekerler. Ancak ardında binbeşyüzdoksan tane hare bırakıp çekerler. Bu özellikle koyu renkli araçlarda çok fazla belli olur. Parlaklığı engeller. Sanayide genellikle tek tip pasta kullanılır ki bu yanlıştır. Çizik giderme işleminde minimum 2 tip pasta kullanılmalıdır. (Tabii All in one ürünler dışında. Onlar tek ürünle hem çizik hem de hare giderebilirler.) Bu pastalardan biri asıl çizikleri ve RDS'leri alacağımız ağır aşındırıcı,diğeri de ağır aşındırıcıdan kalan hareleri silmek için kullanılan hare gidericiler. Sanayide böyle bir şey olmaz. Genelde ÇBS kullanılır. Makina hızlı hızlı hareket ettirilir. Sadece parlaklık sağlanır ki bu da geçicidir. Asıl olması gereken,yavaş ve doğrusal hareketlerle,devir,baskı ikilemini takip eden Zenith tekniğini uygulamaktır.

Bu teknikte makinanın devrini en yavaş hızına getirip ürün yayımı yapılır. Ardından devir bir miktar artırılır ve hafifçe baskı uygulanır. Bu sırada sürekli aynı noktada makinayı tutmamak,bir panelde doğrusal bir iz izlemek gerekir.Soldan sağa,yukarıdan aşağıya ve tam tersleri şeklinde. Daha sonra devir ve baskı bir kere daha artırılır. Bu sırada ürünün kurumamasına dikkat etmek gerekir. Aynı hareketler tekrar edilir. İşlemi bitirirken,yaptığınız işlemlerin tam tersini yani,devri düşürüp baskıyı azaltmak tam olarak parlaklığı ve çiziksiz yüzeyi elde etmenizi sağlar.

İşlem aslında düşük devirde parlaklık,yüksek devirde çizik giderme prosesi olarak görülebilir. Baskıyı artırmanın sebebi yüzeyin üzerindeki vernik tabakasının çok ince bir kısmını aşındırmamızdan ötürüdür.

Bu konu ile alakalı bütün sorularınızı sorabilirsiniz. Nano korumalar konusuna değinmedim,benim bilgim olmasına rağmen tecrübem yok.

scooby555
18/05/2015, 10:06
Doğru bilinen yanlışları anlatan çok güzel bir yazı.. Detailinge gönül veren biri olarak canı gönülden tebrik ederim.. Birde genelde herkesin es geçtiği yada bilmediği, aracın durumuna göre işlemlere soft yada agresif kil çeşitlerinden biri ile başlamak..Buda hep unutulup direk pastayla dalıyolar panellere..

cdogu
18/05/2015, 21:31
Doğru bilinen yanlışları anlatan çok güzel bir yazı.. Detailinge gönül veren biri olarak canı gönülden tebrik ederim.. Birde genelde herkesin es geçtiği yada bilmediği, aracın durumuna göre işlemlere soft yada agresif kil çeşitlerinden biri ile başlamak..Buda hep unutulup direk pastayla dalıyolar panellere..
kesinlikle..

kil uygulamasini da madem anlatalim.paylasmak onemlidir :)

kil boya koruma oncesinde boyali yuzey uzerinde yikamayla cikmayan kirleri,kucucuk partikulleri cikaran bir hamurdur. bu hamurlar noname de olabilir,soft99,meguiars,sonax gibi markali ancak pahali ve bence nonamelerden farki olmayan cesitlerde piyasada bulunur. cizik giderme oncesinde makinaya kirlerin takilmasini engelleyerek boya koruma uugulamalari hayati olarak kurtarir. cizik cikaralim derken makinayla daha beter etmekten de kurtarir :) ciladan once yumusak yapili killer kullanarak korumanin yuzeye daha uzun sure oturmasini saglar. kisaca derinlemesine temizlik saglar.

noname killerin cizik giderme yapilmayacaksa kullanilmasini tavsiye etmem. sert yapilari sebebiyle cizik olusumuna sebep olabilir. boyle durumlarda yumusak ozellikli killer piyasada rahatlikla bulunabilir.

kil uygularken yuzeyin islak tutulmasi veya kil kaydirici kullanilmasi,gerekli durumlarda suya bir iki damla oto sampuani ilave ederek kullanilmasi gerekir. bu sayede kil yuzeyde rahatca hareket eder. her panelde kil yogurulmali,temiz tarafi one gelecek sekilde uygulanmali.

kile dair bir iki fotograf.

kilin işlevi. ingilizce ancak o mavi cizgideki bosluklarda kil oncesi kirler ve partikuller bulunuyor. kil ile silinmis.

https://images.-cdn.com/15/05/18/f88d2166a8be23d149da49b6bc6e12ca.jpg


https://images.-cdn.com/15/05/18/f82867023f3e454aaddbf8ee158a5e5d.jpg

isterseniz aracinizi her gun yikayin. kil uzerinde bunun gibi lekeler goreceksiniz.

https://images.-cdn.com/15/05/18/a3da4f41730d2d53fba31a9f46483f41.jpg

kil sonrasi yuzey cok yumusak bir hal alir. ciziksiz yuzeylerde kil sonrasi arac tekrar yikanabilir,veyahut multicleaner gibi yag cozuculer ile yuzey temizlenip uzeri korunabilir. bu sayede koruma omru (uygulama sonrasi yikamalara bagli olarak) optimum (olabilecek en iyi) duzeye gelir.

kil iyidir :) ucuza da bulunabilir. supermarketlerde turtle wax veya meguiarsinkileri 90 liraya falan satiyorlar. tamamen islevsiz.

bu arada 180grlik bir kil ,amator kullanimda takribi 2 punto yapar. el aliskanligindan sonra 3 punto cikartir :)