3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Konu: Detailing'e dair bir iki bilgi

Threaded View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1
    Cenk Doğu
    Müzisyen cdogu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17/05/2013
    Mesajlar
    2.890
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Vals Mavi
    Edilen teşekkür: 977

    Standart Detailing'e dair bir iki bilgi

    Merhaba arkadaşlar. Üyesi olduğum pek çok forumda bununla ilgili pek çok bilgi eksikliğine rastladığım için bu yazıyı hazırlamak istedim.

    Öncelikle Detailing nedir?
    Detailing sizlerin daha çok pasta-cila olarak bildiği,çizik giderme,boya koruma,detaylı iç,dış temizlik aktivitelerinin tümüdür. Bu sektör oldukça gelişmiş olup,öncü bir markası yoktur. Her markanın kendine has,bütçeye göre iyi ürünleri vardır.

    Pasta-Cila nedir?
    Pasta-cila herkesin bildiğinin aksine aynı şeyler değildir. İki ayrı prosestir. Pasta,yüzeydeki çizikleri almak için kullanılır,çeşitli aşındırma oranları vardır. Cila ise yüzeyi korumak için çeşitli kimyasal içerikleri barındıran ürünlerdir ve kendi içlerinde sentetik ve doğal olmak üzere ikiye ayrılır. Sentetik cilalar,Sealant dediğimiz içeriği doğal olmayan ancak koruma süreleri oldukça uzun cila türleridir. Doğal cilalar ise,içerisinde carnauba dediğimiz mumu barındırır. Koruma süresi kısadır ancak parlaklık ön plandadır. Bazı markalar carnauba cilalarının içeriklerini geliştirerek Sealant ömürlü Carnauba cilalar üretme çabasındalar ancak henüz çok çok başarılı örneğini görmüş değiliz.

    Elle çizik giderilir mi?
    Evet,giderilir ancak sadece belirgin boya transferleri giderilir. Aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi ;



    Ancak aşağıdaki RDS dediğimiz çizikler,el ile uygulamada geçmez. Polisaj makinası ile aşındırarak uygulamak gerekir.



    Peki nedir bu aşındırma?Boya incelir mi?

    Evet arkadaşlar,boya incelir. Ancak bu incelemeyi göz ile fark etmek,veyahut pasta cila yaparken astara indirmek mümkün değildir. Dolayısıyla pasta cila uygulaması doğru ellerde profesyonelce yapıldığında,hiç bir zararı yoktur hatta ve hatta faydalıdır. Aşındırma iki çeşitli yapılabilir. Bunlardan biri wet-sanding dediğimiz sulu zımpara işlemidir. Aşağıdaki fotoğrafta fabrikasyon boyalı,ancak boyada portakal kabuğu yüzeyi oluşmuş bir araç var.



    Bu portakal kabuğu görüntüsünü sulu zımpara ardından polish(pasta) işlemi ile geçirebiliyoruz.

    Diğer bir aşındırma şeklimiz de tabii ki pasta,bu aşındırma zımparadan daha yumuşak olup,yukarıda RDS dediğimiz çizikleri pastanın aşındırma seviyesine göre alabilir.

    Sektörde pastalar konusunda oldukça marka gelişti ve ülkemiz pazarı da gelişti. Eskiden Meguiar's'ın pastaları çok rövaştayken,şimdilerde Scholl Concepts,Menzerna gibi markalar geldi. Meguiar's bana sorarsanız tamamen işlevsiz ürün gamından oluşuyor artık,özellikle pasta konusunda. Çok kuruyan,ardında çok hare bırakan M105 kodlu ağır aşındırıcısı,çizikleri geçirmek yerine gizleyen,bez ile sildiğinizde çiziklerin geri geldiği M205 kodlu hare gidericisi var idi. Şimdi ise Scholl marka pastalar ile çok daha güzel sonuç alıyoruz. Sizlere tavsiyem çevrenizde bu markayı kullanan bir işletmeye bu işlemleri yaptırmanız.

    Sanayide 200-300 liraya pasta çekiyorlar ;
    Çekerler. Ancak ardında binbeşyüzdoksan tane hare bırakıp çekerler. Bu özellikle koyu renkli araçlarda çok fazla belli olur. Parlaklığı engeller. Sanayide genellikle tek tip pasta kullanılır ki bu yanlıştır. Çizik giderme işleminde minimum 2 tip pasta kullanılmalıdır. (Tabii All in one ürünler dışında. Onlar tek ürünle hem çizik hem de hare giderebilirler.) Bu pastalardan biri asıl çizikleri ve RDS'leri alacağımız ağır aşındırıcı,diğeri de ağır aşındırıcıdan kalan hareleri silmek için kullanılan hare gidericiler. Sanayide böyle bir şey olmaz. Genelde ÇBS kullanılır. Makina hızlı hızlı hareket ettirilir. Sadece parlaklık sağlanır ki bu da geçicidir. Asıl olması gereken,yavaş ve doğrusal hareketlerle,devir,baskı ikilemini takip eden Zenith tekniğini uygulamaktır.

    Bu teknikte makinanın devrini en yavaş hızına getirip ürün yayımı yapılır. Ardından devir bir miktar artırılır ve hafifçe baskı uygulanır. Bu sırada sürekli aynı noktada makinayı tutmamak,bir panelde doğrusal bir iz izlemek gerekir.Soldan sağa,yukarıdan aşağıya ve tam tersleri şeklinde. Daha sonra devir ve baskı bir kere daha artırılır. Bu sırada ürünün kurumamasına dikkat etmek gerekir. Aynı hareketler tekrar edilir. İşlemi bitirirken,yaptığınız işlemlerin tam tersini yani,devri düşürüp baskıyı azaltmak tam olarak parlaklığı ve çiziksiz yüzeyi elde etmenizi sağlar.

    İşlem aslında düşük devirde parlaklık,yüksek devirde çizik giderme prosesi olarak görülebilir. Baskıyı artırmanın sebebi yüzeyin üzerindeki vernik tabakasının çok ince bir kısmını aşındırmamızdan ötürüdür.

    Bu konu ile alakalı bütün sorularınızı sorabilirsiniz. Nano korumalar konusuna değinmedim,benim bilgim olmasına rağmen tecrübem yok.
    2006 Fiat Grande Punto 1.4 Fire Active Vals Mavi
    2008 Peugeot 2.0 HDi Gümüş Gri
    2013 Nissan Qashqai 1.5 dCi Platinum Sedefli Beyaz

    Punto Forum - www.grandepuntotr.com

  2. Bu mesajı için 3 kişi cdogu'ye teşekkür etti:


Benzer Konular

  1. Detailing Malzemelerim :)
    siyahinci83 tarafından Araç Bakımı ve Temizlik forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 16
    Son Mesaj: 14/01/2013, 02:09
  2. Insignia Detailing Sonrası
    siyahinci83 tarafından Araç Bakımı ve Temizlik forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 24/10/2012, 23:20
  3. - Detailing (Aveo)
    izoci tarafından Araç Bakımı ve Temizlik forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 37
    Son Mesaj: 30/09/2012, 21:05
  4. Bravo Detailing (sabancı)
    siyahinci83 tarafından Araç Bakımı ve Temizlik forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 14
    Son Mesaj: 01/07/2012, 15:38
  5. Detailing hakkında sorularınız..
    izoci tarafından Araç Bakımı ve Temizlik forumunda yazıldı.
    Cevaplar: 3
    Son Mesaj: 26/09/2011, 15:39

Yer imleri

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Detailing'e dair bir iki bilgi Forumdaki tüm yazışmalardan üyelerin kendisi sorumludur. Çıkabilecek herhangi bir hukuki durumda, forum yönetimi yetkili merciilerin talepleri doğrultusunda, ilgili üye/üyelerin tüm erişim bilgilerini/kayıtlarını vermekle yükümlüdür. Yeni üye olanlar, maillerine gönderilen onay maillerini onayladıktan sonra, admin onayıyla üye olabilmektedirler. O nedenle üye olurken profil bilgilerinin özenli, doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi son derece önemlidir. Üyeler; forumda geçirdikleri zaman zarfında forum kurallarına uymak zorundadırlar. Kurallara aykırı davrandığı tespit edilen üyeler hakkında haber vermeksizin işlem yapma hakkı forum yönetimine aittir. Forum kurallarını okumak için tıklayınız. Unutmayınız; bu ortamdaki özgürlüğünüz, başkalarının özgürlüğüyle sınırlıdır.
Reklam vermek, bilgi & iletişim için: admin@grandepuntotr.com



# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network #

www.fiattr.com   |    www.puntotr.com   |    www.grandepuntotr.com   |    www.puntoevotr.com   |    www.bravotr.com   |    www.lineatr.com   |    www.500tr.com   |    www.ottimotr.com   |    www.aegeatr.com