ekorkut Nickli Üyeden Alıntı
Uğur, güç hava ile alınmaz. O havayı benzinle karıştırabildiğin sürece güç alırsın. Senin yazdığın gibi aynı miktar yakıta daha fazla hava basmak diye bir olay yoktur. Ne kadar hava varsa o kadar yakıt vardır ve olmak zorundadır. Havayı gerekli miktarda yakıt ile besleyebilmektir prensip olan. Turbo arabada yakıtla besleyemediğin hava ancak sana kırılmış motor olarak geri döner.
"yakıt miktarları aynı oldugunda turbo devrede ve devre dışı oldugunda devredeki turbolu motor daha guclu olacaktır, aynı gucu almak icin turbolu motora daha az yakıt girmelidir." demişsin.
Yani iki motor var, bunlardan atmosferik olan x birim yakıtı y birim hava karıştırıyor, turbo olan 2y hava ile karıştırıyor diye birşey mümkün değil. Turbo 2y hava kullanıyorsa, atıyorum 2x de yakıt kullnıyordur. Kullacağı yakıt miktarına da 4000 rpm değerlerine kadar lambda, bu devirden sonra da MAP karar verir. Turbonun bu güçlü beslemeyi sağlayabilmesi için de enjektörleri çok daha fazla akışı destekleyecek düzeydedir.
GP dizel, benim 3 uncu turbo arabam 2 defa da motor kırdım bu sebepten ötürü ve az çok biliyorum turbo arabanın ne prensiple işlediğini.
Bundan önce aynı motorun atmosferik ve turbo beslemeli türevi olan 2 arabam oldu peşi sıra. Alfa q4 ve tempra 16V. İkisinin de motorları çapxstrok blok aynıydı. Turbo Alfa her koşulda temizzzz %50 fazla yakıyordu.
Bu arada öğlen servise beni abim götürdü. Araba 1884 km olmuş ve hiç sıfırlamadığımız ve alındığı günden beri geçerli olan ortalama 10,6 lt/100 km. Starjet le bu değere çıkabilecek bir arkadaş var mı acaba?