arkadaslar bnm aracım 75HP ve aracta sadece chıp var su anda 13.000 km.de bugune kadar trafıkte 4 tane vw caddyle kalktım ve hepsındede 3-4 boy fark bıraktım.o yuzden arda abının dedıgı gıbı sadece motor gucune bakarak fıkır edınmek cok zor...
Printable View
arkadaslar bnm aracım 75HP ve aracta sadece chıp var su anda 13.000 km.de bugune kadar trafıkte 4 tane vw caddyle kalktım ve hepsındede 3-4 boy fark bıraktım.o yuzden arda abının dedıgı gıbı sadece motor gucune bakarak fıkır edınmek cok zor...
Bence beyin engelliyor Arda, Caddy'i kullandım otoyolda. 190 mı 195 mi ne gidiyordum ve gaza tam olarak yüklenmiş bile değildim. Gaza tam bastığında ise değişen hiç birşey olmuyor. Vermiyor gazı beyin :=) Bizim arabalarda da aynı 185-190 gibi hıza geldim ve hala gazda boşluk vardı vites ise 5 'teydi. Devir ise 5000'i zaten buldurmuyorum hiçbir zaman. 6.cı vitese attım ama yine değişen birşey olmadı. Hızı sabitliyor gibi geldi bana ;)
@Mustafa: 5 ileri GP'ler için problem yok. Problem 6 ileri olanlardı. Çünkü 1 ve 2. vites çok ölü bizde. Arada vites değiştirerek vakit kaybediyorsun ;)
Hakan, beyin değil de dizelin prensibi gereği yüksek vites ve yüksek devirde motor performans sergileyemiyor.Yani büyük viteslerde devir 4000 civarında gaza tam basılsa da yarım basılsa da motor devirlenemiyor ve sürat sabit kalıyor.Dolayısıyla ecu sanki motoru kilitlemiş gibi oluyor.Yani limitör devreye girmiş gibi.Ancak limitör devrede değil tabi 4000 lerde...
Ben de 2 yıl boyunca 90bg mjtd kullandım.Her açıdan çok memnundum.2000-4000d/d arası gayet güzel ancak bu devirden sonra araç senin de belirttiğin gibi gitmiyor gibi.Bunun nedeni de motorun dizel olması...
Arkadaşlar 1.9 1.6 motorlardan bahsetmişsiniz. evet daha büyük hacimli motorlarda bu sorunlar zaten yok. bizim aracın motoru küçük olduğu için bu sıkıntıyı yaşıyoruz. küçük olmasının sebebi de ekonomik olması. fakat 1.6 motorlu bir aracın yakıtıyla karşılaştırın yakıtı aynı. ben istanbulda şehiriçi 225bin yakıyorum, ankaraya giderken de 100 km de 7,5 litre yakıyorum (160-180km hız ile). 1.6 focuslar da aşşa yukarı şehiriçi bukadar yakıyor. ozaman 1.3 motoru sorguluyorsunuz, bir anlamı yok. tek faydası vergisi düşük.
arkadaşlar benim punto dada kalkışlarda aynı problem vardı şimdi 2000 devire kadar çıkarıyorum çok rahat kalkıyor yokuşlarda ama gaza basınca araç geç devirleniyor bu neden kaynaklanıyor diğer araçlara binnice gaza bastığım gibi araç bağırmaya başlıyor bizimkilerin gazı neden böyle geç algılıyor acaba
Erdi, devirlenmedeki yavaşlık dizel motorun çalışma prensibiyle alakalı.Benzinli motorlar kadar kolay devirlenemiyorlar ve üst devirlere çıkamıyorlar.Aynı şekilde gazdan ayak çekilince de aynı durum geçerli.Yani rolantiye düşme süresi dizellerde daha fazla.Eğer alt devirlerdeki cansızlıktan bahsediyorsan bu durum da mjtd nin 1250cc lik çok küçük bir makine olmasıyla ilgili.Turbo kendini gösterene kadar düşük hacim ve dizel pek performans gösteremiyor...
Dizel dicektin ilk cümlende galiba. Ben de hemen ekleyim. Sonuçta sözkonusu olan mazot. Daha zor yanan bir yakıt. Dizel motorların tepkisi benzinli motorlara göre daha geç olur. Ayrıca diğer konularda belirtilmiş gaza basıyorum tepki vermiyor diye. Hayır beyinle alakalı değil gaz kesme felan da yok. Gaz pedalındaki boşluğa aldanmayın. Siz aslında son gazı veriyorsunuz o durumda. Dururken bunu test edebilirsiniz. Gaza as bişe basın 5000 deviri bulursunuz zaten. Turbonun da etkisi var bunda. Hemencecik az gazla son devirlere çıkarıyor aracı. Bu konu da baya uzadı bence :)
yüksek devirle yokuşta kalkmak debriyaj balatasına zarar verir onun yerine kavramada bir kaç saniye daha uzun kalıp hafif devirlenerek çok rahat kalkış yapabilirsiniz motorun sesini bile duymadan...
Doğru bir yaklaşım fakat çok dik yokuşlardaysan veya aracın doğruysu bu tezin geçersiz olur. Yine de kalkabilecek en az gazla kalkmak gerekir.
istanbulda benim bildiğim pis yokuşlar mit yokuşu serencebeydeki yokuşlar ve beşiktaşın diğer yokuşları oralarda da çok devirlenme gerekmiyor ama bazı yokuşlarda elbette biraz devirle kalkmak lazım..
bu arada up-hill denilen olayı bizim araçlara da uygulayamaz mıyız? bazı fiat ticari araçlarda bu özellik mevcut.. bir nevi chip yada power benzeri bişiler yapıyor galiba bilgisi olan varmı? max tork devrini düşürüyor sanırım..
1.3 multijet motor gp gibi hafif bir aracı uçurması lazım yokuşlarda durunca kalkmak problem olmamalı bence tam da bu motoru almaya karar vermişken oldu mu arkadaşlar bu konu :)
babamın 1.3 multijet motorlu doblosuyla taa çanakkale den 800 kg yükle geldik bana mısın bile demedi. gp hem hafif hemde 800 kg yük yok resmen kanatlandırması lazım bu motorun onu.
erkan abi bu dizellerin genel problemi ilk kalkışta biraz gazlı kalkılması gerekiyor. Dobloda ne kadar sıkıntı çekiyorsan 3 aşağı 5 yukarı bundada aynısı.
Yığılma daha çok ayağınızı debriyaj pedalından araç devrini bulmadan aniden çekildiği zaman yapıyor. Gaz debriyaj ayarına alışmak biraz zaman alıyor.
Kalkış dizellerde biraz sıkıntılı olabiliyor.Buna alışmak biraz zaman alıyor.Sonrasında ise bir sıkıntı kalmıyor.Tabi dizelden benzinli gibi yüksek ve çabuk devir çevirmesi beklenemez.
Gp mjtd ile Doblo mjtd yi karşılaştırmak çok yanlış zaten.Arada fazlaca performans farkı var Punto lehine...
arda abi bu performans farkını ticari araç kullanan arkadaşlarada anlatabilsek keşke rakip görüyorlar kendilerini :D