arkadaslar bnm aracım 75HP ve aracta sadece chıp var su anda 13.000 km.de bugune kadar trafıkte 4 tane vw caddyle kalktım ve hepsındede 3-4 boy fark bıraktım.o yuzden arda abının dedıgı gıbı sadece motor gucune bakarak fıkır edınmek cok zor...
Printable View
arkadaslar bnm aracım 75HP ve aracta sadece chıp var su anda 13.000 km.de bugune kadar trafıkte 4 tane vw caddyle kalktım ve hepsındede 3-4 boy fark bıraktım.o yuzden arda abının dedıgı gıbı sadece motor gucune bakarak fıkır edınmek cok zor...
Bence beyin engelliyor Arda, Caddy'i kullandım otoyolda. 190 mı 195 mi ne gidiyordum ve gaza tam olarak yüklenmiş bile değildim. Gaza tam bastığında ise değişen hiç birşey olmuyor. Vermiyor gazı beyin :=) Bizim arabalarda da aynı 185-190 gibi hıza geldim ve hala gazda boşluk vardı vites ise 5 'teydi. Devir ise 5000'i zaten buldurmuyorum hiçbir zaman. 6.cı vitese attım ama yine değişen birşey olmadı. Hızı sabitliyor gibi geldi bana ;)
@Mustafa: 5 ileri GP'ler için problem yok. Problem 6 ileri olanlardı. Çünkü 1 ve 2. vites çok ölü bizde. Arada vites değiştirerek vakit kaybediyorsun ;)
Hakan, beyin değil de dizelin prensibi gereği yüksek vites ve yüksek devirde motor performans sergileyemiyor.Yani büyük viteslerde devir 4000 civarında gaza tam basılsa da yarım basılsa da motor devirlenemiyor ve sürat sabit kalıyor.Dolayısıyla ecu sanki motoru kilitlemiş gibi oluyor.Yani limitör devreye girmiş gibi.Ancak limitör devrede değil tabi 4000 lerde...
Ben de 2 yıl boyunca 90bg mjtd kullandım.Her açıdan çok memnundum.2000-4000d/d arası gayet güzel ancak bu devirden sonra araç senin de belirttiğin gibi gitmiyor gibi.Bunun nedeni de motorun dizel olması...
Arkadaşlar 1.9 1.6 motorlardan bahsetmişsiniz. evet daha büyük hacimli motorlarda bu sorunlar zaten yok. bizim aracın motoru küçük olduğu için bu sıkıntıyı yaşıyoruz. küçük olmasının sebebi de ekonomik olması. fakat 1.6 motorlu bir aracın yakıtıyla karşılaştırın yakıtı aynı. ben istanbulda şehiriçi 225bin yakıyorum, ankaraya giderken de 100 km de 7,5 litre yakıyorum (160-180km hız ile). 1.6 focuslar da aşşa yukarı şehiriçi bukadar yakıyor. ozaman 1.3 motoru sorguluyorsunuz, bir anlamı yok. tek faydası vergisi düşük.
arkadaşlar benim punto dada kalkışlarda aynı problem vardı şimdi 2000 devire kadar çıkarıyorum çok rahat kalkıyor yokuşlarda ama gaza basınca araç geç devirleniyor bu neden kaynaklanıyor diğer araçlara binnice gaza bastığım gibi araç bağırmaya başlıyor bizimkilerin gazı neden böyle geç algılıyor acaba
Erdi, devirlenmedeki yavaşlık dizel motorun çalışma prensibiyle alakalı.Benzinli motorlar kadar kolay devirlenemiyorlar ve üst devirlere çıkamıyorlar.Aynı şekilde gazdan ayak çekilince de aynı durum geçerli.Yani rolantiye düşme süresi dizellerde daha fazla.Eğer alt devirlerdeki cansızlıktan bahsediyorsan bu durum da mjtd nin 1250cc lik çok küçük bir makine olmasıyla ilgili.Turbo kendini gösterene kadar düşük hacim ve dizel pek performans gösteremiyor...
Dizel dicektin ilk cümlende galiba. Ben de hemen ekleyim. Sonuçta sözkonusu olan mazot. Daha zor yanan bir yakıt. Dizel motorların tepkisi benzinli motorlara göre daha geç olur. Ayrıca diğer konularda belirtilmiş gaza basıyorum tepki vermiyor diye. Hayır beyinle alakalı değil gaz kesme felan da yok. Gaz pedalındaki boşluğa aldanmayın. Siz aslında son gazı veriyorsunuz o durumda. Dururken bunu test edebilirsiniz. Gaza as bişe basın 5000 deviri bulursunuz zaten. Turbonun da etkisi var bunda. Hemencecik az gazla son devirlere çıkarıyor aracı. Bu konu da baya uzadı bence :)
yüksek devirle yokuşta kalkmak debriyaj balatasına zarar verir onun yerine kavramada bir kaç saniye daha uzun kalıp hafif devirlenerek çok rahat kalkış yapabilirsiniz motorun sesini bile duymadan...
Doğru bir yaklaşım fakat çok dik yokuşlardaysan veya aracın doğruysu bu tezin geçersiz olur. Yine de kalkabilecek en az gazla kalkmak gerekir.
istanbulda benim bildiğim pis yokuşlar mit yokuşu serencebeydeki yokuşlar ve beşiktaşın diğer yokuşları oralarda da çok devirlenme gerekmiyor ama bazı yokuşlarda elbette biraz devirle kalkmak lazım..
bu arada up-hill denilen olayı bizim araçlara da uygulayamaz mıyız? bazı fiat ticari araçlarda bu özellik mevcut.. bir nevi chip yada power benzeri bişiler yapıyor galiba bilgisi olan varmı? max tork devrini düşürüyor sanırım..
1.3 multijet motor gp gibi hafif bir aracı uçurması lazım yokuşlarda durunca kalkmak problem olmamalı bence tam da bu motoru almaya karar vermişken oldu mu arkadaşlar bu konu :)
babamın 1.3 multijet motorlu doblosuyla taa çanakkale den 800 kg yükle geldik bana mısın bile demedi. gp hem hafif hemde 800 kg yük yok resmen kanatlandırması lazım bu motorun onu.
erkan abi bu dizellerin genel problemi ilk kalkışta biraz gazlı kalkılması gerekiyor. Dobloda ne kadar sıkıntı çekiyorsan 3 aşağı 5 yukarı bundada aynısı.
Yığılma daha çok ayağınızı debriyaj pedalından araç devrini bulmadan aniden çekildiği zaman yapıyor. Gaz debriyaj ayarına alışmak biraz zaman alıyor.
Kalkış dizellerde biraz sıkıntılı olabiliyor.Buna alışmak biraz zaman alıyor.Sonrasında ise bir sıkıntı kalmıyor.Tabi dizelden benzinli gibi yüksek ve çabuk devir çevirmesi beklenemez.
Gp mjtd ile Doblo mjtd yi karşılaştırmak çok yanlış zaten.Arada fazlaca performans farkı var Punto lehine...
arda abi bu performans farkını ticari araç kullanan arkadaşlarada anlatabilsek keşke rakip görüyorlar kendilerini :D
peki arda tecrübene güvenerek soruyorum ekonomiyi bir kenara bırakırsak performans olarak fire mı mjet mi alırdın sen. fire mutlaka ilk kalkışlarda daha ataktır ama mjetde devirini bulduktan sonra iyi gidiyor halbuki fire ilk kalkıştan itibaren iyi gidiyor (-dur) ama yokuşlarda mjet daha iyi (giderkenki halinden bahsediyorum durup kalkmadan değil.) senin tercihin ne olurdu?
tjet deme ama :)
fire ile mjet karşılaştırılır mı. mjet tabi ki.
Orhan, ticariler turbolanınca altlarındakini yarış otosu sanıyorlar:) Tabi performans eskiye göre kat kat daha fazla...
Erkan, fire77bg ile mjtd 75bg arasında performans olarak (Hızlanma-son hız) fazla bir fark yok.Ancak ara hızlanma mjtd nin çok daha iyi.Tabi yine rampa yukarı yüksek torktan dolayı mjtd nin avantajı çok fazla.Ben kullanım zevki açısından mjtd yi seçerdim.Hem ekonomikliği de cabası.
Hızlanmada sürücü faktörü çok önemli.Dizeli bilen bir kullanıcı fireyi çok kolay geçebilir ya da tam tersi de olabilir:)
arda abi ben ticari araçların serileştirilmesinden şikayetçiyim. Doblo kangoo tarzı araçlar çok süratli gidebilselerde yol tutuşları ve frenajları berbat. Şehir içinde kamikaze gibi dolanıyorlar. 4-5 ay önce bir adet doblo 7.caddenin girişinde burger kingin önünde aşağı yukarı 50-60 metre fren yaparak geldi çarptı bizim megane'a düşünün kaçla gidiyordu.
teşekkürler Arda benim gönlümde mjet ten yanaydı zaten bi aksilik olmazsa mjet 75 alacağım. aslında derdim hızlanma çok iyi olsun değil. burası biraz yokuş bizim. şimdi bineriz arabaya 5 kişi 77 bg dik yokuşlarda bayılır gibime geliyor (daha önceki 1.4 70 bg 8v palio tecrübem ile sabittir :) tabi ikisi kıyaslanabilirse) inşallah dizel arızası da gelmez başıma sonra keşke demek işe yaramaz çünkü (bende biraz eşek şansı vardırda :cool0000: )
Slm,
başka markaların haberleriyle karıştırmışım up-hill olayını servise sordum öyle bişi yok dediler sadece bravoda sport tuşuna basınca 150hp oluyormuş.. bu arada bir servis çalışanı chip tuning yapılmış yada powerbox kullanmış bir motorun tespit edilmesinin Türkiye şartlarında mümkün olmadığını öyledi yalnızca fabrikada bir takım testlere tabi tutulması gerekiyormuş o yüzden chip tuning yada powerbox yaptırsam sorun çıkar mı sorusuna "hayır çıkmaz sadece arada kara duman atarsın" cevabını aldım.. şimdi chip yaptırmayı düşünmeye başladım.. maximum torku devir olarak aşağı çekip çok ekonomik kullanılabilir bence ayrıca yokuşlarda kalkma problemi de azalır diye düşünüyorum..
Merhaba,
otomatik vites puntom yokuşlarda beni çokk zor durumlarda bırakabiliyor.
Yokuşlarda araç resmen zor gidiyor...Bi kaçtırda farklı bir durumlar karşılaşıyorum.Cevahir'in yanındaki yokuşu ve ışıkları bilirsiniz.Kırmızı ışıkta durmak istedim el frenini çektim baktım araba hala kayıyor.İster istemez küçük bi panik yaşadım.araç nasıl kayar die bir yandan frene basıp bir yandan el frenini iyice çekmeye çalıştım.Başka bir yerde daha denedik...el frenini her zaman çektiğim gibi çekince araba geri kaydı ,iyice (garç sesini biraz fazla zorlayarak duyunca) çekince durdu...Sanırım el frenini çekme konusunda sıkıntım var :) Ama daha önce yaptıgımdan farklı bişeyde yapmıyoru.Sonuç olarak anlamadım...
ben,m puntomda kalkmıo bayırlarda bazıları 2000 devire gelince kalkıcan filan dioda arac devirlenmioki o devre gelinceye kdar zaten sıkıntı o devre ketirdin kaldırdın debriyajı zorluyosun ki bizim araçlarda ömrü pek uzun olmiyacak galiba, 2000devir üzerindede bu seferde pati yaparak ok gibi fırlıo o da sıkıntı 2m sonra durman gerekio kimi zaman lastiğin aşıno debriyajın gidio birde ses çıkartırsa lastiğin cevreninde dikkatini çekio acemi damgasıda cabası oluyo .
yokuşta kalkışta GP de bence sorun yok dizel modelde özellikle hertürlü yokuşta kalkarken hiç bir sorun yaşamadım ... bu birazda tecrübe ile alakalı...
çok çok zorlanırsan kanırtma dedikleri aracı yarı debriyajla kaldırabiliyosun.. bunun balataları falan zarrarı olur olmas... sonuçta aracı kaldırabilmek için bişerler yapcaksın ... hoolfolder dedikleri de bu sorunu yaşayanlar için kolaylık olsun diye icat olmuşş...
El freni ile ilgili ayar yaptırabilirsin birde hava şartları etkileyebiliryor .. çocukken yaklaşık 1 km kadar el freni çakili gitmiştim eniştemin arabasıyla :) allahtan bişe olmamıştı...
Bendede bazen el freni hafif geri sala biliyo... araçı park halinde viteste bırakmayı unutma...
hoolfolder dediğin olay hillholder sanırım.
yokuşta kaldırma bayağı bir proplem bizim arabalarda bir defa köy yolunda baya rampa bir yerde kaldıramayıp rezil olmaktan el freni yardımıyla kurtuldum. el freni ile kalkmaktan nefret ederim. bazı arkadaşlar 2000 devre kadat yüklen daha sonra kalk diyorlar . öyle rampalar var ki o sırada araba 2-3 metre geriye kaçabiliyor. yarım debriyaj kalkmak zorunda kalıyoruz ki buda baskı balatanın çabuk tükenmesi demektir. bence bu durum motor hacmi ile çok yakından alakalı selamlar- saygılar
chiptuning sonrası yokuş problemim çözüldü.. klimalı kalkışlarda rahatladı..
Hillholder iyidir, dualogic ile standart olarak geldi çok güzel bir şey. Ama kötü tarafı da var, bayramda kayınpederimin ticari aracını kullanmak zorunda kaldım (şu Fiorino ile aynı olan Peugeot, bipee mi öyle bir şey), yokuşta kaydırmayayım diye balata kokusunu duydum, zaten direksiyonu da çok sert geldi, daha da vazgeçmem otomatik vites + hillholder olayından.
Alırken tereddüt etmiştim, elimdeki parayı dizel almak için mi yoksa otomatik vites için mi kullansam diye, iyi ki otomatik almışım.
arkadaşlar çıkmıyor kaleye falan demişler :D :D çıkmayacaksa niye var bu araba :D şaka bir yana performans olarak baktığınızda beni yokuşlarda çok fazla üzmüyor aracım....hatta Dikmen'e gittim bugün bir arkadaşım için 2. viteste cayır cayır sarmaya devam ediyordu :D :D
bendede yokuşta kaldırma problemi mevcut özellikle geri yokuşsa dahada zor el freni desteği şart oluyo yoksa bayağı bi aşşaya kayıp sonra kalkıyor araç :) zaten ben şunu diyorumki benim araç 5000km de şuan.10000km olunca debriyaj seti deişecekmiş gibi gelior oof of :)sıyıra sıyıra yaka yaka yokuşlarda bir hal oldum ben bu puntoyla :)