Ali bey, peki fan motor bilyasına herhangi bir işlem yapılamıyor mu? Temizliktir, yağlamadır .. O zamanbu fan seside kronik hastalıklar listesine eklendi.
Printable View
Ali bey, peki fan motor bilyasına herhangi bir işlem yapılamıyor mu? Temizliktir, yağlamadır .. O zamanbu fan seside kronik hastalıklar listesine eklendi.
Zafer bey, fan 1. Kademede ses aynı, az cıkıyor. İkinci kademe fanda ses yükseliyor.bu normal dedi.bu aralar havaların cok sıcak olduğunu aracın genelde fanı ikinci kademe acmasının normal olduğu bunun yanında , klima kullanımın havaların sıcak olmasınından dolayı fazla olduğundan fanın ikinci kademede calışmasının normal olduğunu söylediler.hatta başka arıza kodu varmı diye beraber baktık bilgisayardan.arıza olsa nasıl bir uyarı verecegini anlattılar biraz başlarını ağrıttım😀fan bilyası için bir şey söylemediler, ama ben bilya sesi duymadım, yada bilya bozuk olsa belli olurdu diye düşünüyorum.doğrumu düşünüyorum onu bilmiyorum😀
Elearn deki aciklamaya gore,
Klima mantikli, direk 2. Kademede baslayabilir belki, o konuda fazla detay yok ama motor sicakligindan dolayi, klima kapali oldugunda direk 2. Kademede baslayacagini sanmiyorum... kosullara gore 1. Kademede baslar... yeterli gelmez ise, hararet daha da yukselir ise 2. Kademenin sonradan devreye girmesi gerekir.. hatta 2de dusus saglanir ise, 2. Kademede direk durmamasi, once 1. Kademeye gecmesi gerekir...
Keske o parcaya da baksalardi )))) servis, bozulmus olsa ariza kodu verecegine guveniyor anlasilan ;)
Siz 1. Kademe ve 2. Kademe hizlarini anlayabiliyor musunuz? Servis, kademelerin hiz kontrolunu nasil yaptilar? Calisir vaziyette bekleyerek mi yoksa cihazdan kontrol ederek mi?
Gökten bey , size katılıyorum. Söyle yaptılar, kontak acık kaldı arac calışmıyor , bilgisayara bağladılar soğutma kısmına girdiler orda yazıyor fan 1. Kademe test onu tıkladılar arac 1. Kademede fanı actı sesi normaldi sonra altında aynı yerde 2.kademe fan test yazıyordu oraya tıkladı arac ikinci kademe de fanı actı.ses normal ikinci kademe sadece dönme hızı biraz fazla olduğu için biraz ses yapıyor. Dedim sökmeden nasıl anlıcaz dedim elektirofan rezütörü arızalı olduğunu , bozuk olsa burdan test yapınca birinci kademede fan calışmaz dediler.arac rolantide fan acmadı bügün bekledim biraz bakıcaktım rolantide kacıncı kadamede acıyor diye.ama servis elektirofan rezütörünün arızalı olsa, arza ışığı yakıcagından emin
Anladim, tesekkur, test yapayim ben de,
Duydugum ses, su an 1 mi 2 mi belli olur, o parcayi da sokemedim henuz
Klima kapali, hararetten dolayi fan 2 de calistiginda bunun oncesi ve sonrasinda 1. Kademe olmasi gerekir ama sanirim pratikte anlamak cok zor olacak...
En azindan park ederken bazen calisan fan hizini testteki sese gore karsilastirir, anlamaya calisirim..
İlk olarak 1. Kademe calışıyor , çok az ses cıkardığı için belli olmuyor test ederken kaputu acıp göz ile kontrol edin.
Abi servisteki sivri zekalar hadi gelsinler, benim araç daha ilk çalıştırmada klimayı devreye aldığım andan bir iki dk sonra önce 1. Kademe ardindan fasilali olarak daha motor sogukken ikinci kademe ile birinci kademe arasinda gidip geliyor.
Ali bey, bence pc den komut vererek fan hızını test etmek, zaten sistemi direk manuel olarak kontrol etmekten başka bir şey değildir. Eğer rezistör sağlam olsa Sinan beyin örneği olmazdı, diye düşünüyorum.
Valla ne düşünecegimi şaşırdım:( bende aynısını söyledim servise manuel kontrol ediyorsunuz dedim , rezistör devre dışı kalıyor dedim , servis hayır rezistör devre dışı kalmıyor sadece biz fanı ac diyoruz dedi, eger rezistör arızalı olsa manuel komutta rezistörden akım gecmedigi için fanı ilk kademede acmaz dedi.
yahu hepsi bi yana ben bu parçayı değişmeden önce klimayı açtığım anda fan sanki yerinden kopacak gibi son hızda çalışıyordu şimdi o sesi bazen duyuyorum aracım dizel genelde dur kalk trafikte kullanmama rağmen her zaman fan çalışmıyor
bide ali abi bu parçayı sökmesi çok kolay neden söküp bakmıyolar anlam veremiyorum bi tane civata ve bi kablo soketi sökecek o kadar bu fiat servisleri ve ustaları hakikaten ilginçler.
Sinan bey, bende söyledim aynısını, söküp bakalım dedim servisteki usta , bilgisayardan kontrol garanti yöntem dedi, parca arızalı olsa, buradan acınca fan birinci kademe acmaz dedi.bende olsun sökelim bakalım dedim, ustada da abi üzeri plastik kaplı bunların, söksekte sadece direnç tellerinin kaplamasını görürüz dedi.bende dedim peki siz bu parcanın bozuk olduğunu nasıl anlıyorsunuz dedim , bilgisayar bağlıyoruz test ediyoruz dedi.
konuyu tam okumadım belki arkadaşlardan söyleyen olmuştur. söyleyen olduysa kusura bakmayın birde ben üstünden geçmek isterim. Torpido'nun alt kısmında fan ve klimaya bağlanan soketli fişler var, onlar bazen tam yerine oturmuyor, yolcu tarafına oturan kişilerin ayakları oraya çarpabiliyor ... o soketleri iyice birbirine sıkıştırmayı dene en azın şöyle bi yoklayıp yerini değiştir. onlar gevşeyince fanı besleyen güçte sıkıntı oluyor klima (fan) bazen uğultu, bazen gürültü, bazende durup tekrar çalışma gibi tuhaflıklar yapıyor. Ayrıca o soketlerin üzerinde karartı falanda gözüne çarparsa belli yerlerinden yanmış olabilir. Soketin yenisini alıp mutlu bir şekilde yoluna devam edebilirsin. :D
Bugun bilgisayara baglayip parametrelere baktim...
Hararet gostergesi, motor 80 derecede orta konuma geliyor, 95 dereceye kadar ibre kipirdamiyor... fan calisiyor, sonra 91 92 ye dusuyor... ibre ortada iken sicaklik 80-95 arasi...
Bu asamada klimayi da denedim ama...
En sagliklisi, motorun sogumasini beklemek oldu
Araci calistirip klimayi actim... fanin ilk calisma basincini yakalayamadim ama 12bar gibi idi.. sonra susmadi ))) daha once ilk basta ara sira calisan fan bugun susmadi.. belki basinc yuksekti hala...
Biraz bekle, gaz ver, klima ile oyna vs vs.. 18bara cikartabildim, az daha kurcalayarak... 19 barda 2. Kademe calisti.. 16 lara dusunce geri 1. Kademeye..
Fan hep 1. Kademede calismaya devam etti...
Test metodu ile fan hizlarini anca motor stop halinde yapabiliyorum.. calisir iken sesler karisiyor, garajin da yankisi vs.. ama 2 kademe olayini sonunda klimada cozdum... motor sicakligindan dolayi 2. Kademede calistirmak bu sartlarda zor gibi.. klima acik iken zaten isi da 90 in altinda.. fan klimadan dolayi calistigindan...
Radyatordeki o parca da saglam, temiz... multimetre ile kontrol ettim ama degerini tam anlamadim ))))
Ben oraya 80-95 yazdim ama.. sanirim 80 -100, 80-105...
Hararet 102 2. Kademeye geciyor, ibrenin ortadan yukari ciktigini pek gozlemleyemedim...
Manuel klimada klima kompresoru ara sira devreden cikiyordu.. bu ekrana gore.. ama sogutmada bir farklilik hissedilmiyor...
Surekli bir onnoff hareketi vardi, farkli, basinc degerlerinde
https://uploads.-cdn.com/20160831/33...0bacde3a86.jpg
https://uploads.-cdn.com/20160831/f9...691b35a497.jpg
https://uploads.-cdn.com/20160831/a6...585315430f.jpg
Ahanda benim uçağın iniş anı:)
35km yolculuk sonrası durduğumda dpf temizliği anı bitene kadar bekledim. biraz yakın çekim olduğu için ses olduğundan daha yüksek çıkmış
https://www.youtube.com/watch?v=gfJv0W2wBtU
Ali bey, sizin aracın fan sesine benzer mi?
zafer bey benzer, benim araçta büyük ihtimal o aralar dpf temizliği yapıyordu galiba.