bildiğim kadarıyla şanzıman oranları motorun gücüne göre ayarlanıyor. diğer şanzımanı bi şekide takabilsen bile oranlar fire motoru zorlayabilir. bence şanzıman oranlarını karşılaştır.
arkadaşlar kafama bir soru takıldı.sizlerin değerl fikirlerini ve bilgilerini almak istiyorum.başlıktada belirttiğim gibi fire motorlu bir araca starjet 6 ileri şanzumanı takılabilir mi ? istediğim motor ve sanzumanın tam uyması (uydurma değil) hani vidalarına dahi tam oturması. sanzumanı değiştirdiğimizde başka pacalar değişmesi gerekirmi ? birde starjet sanzumanın vites oranları lazım yardımcı olursanız cok sevinirim.
bildiğim kadarıyla şanzıman oranları motorun gücüne göre ayarlanıyor. diğer şanzımanı bi şekide takabilsen bile oranlar fire motoru zorlayabilir. bence şanzıman oranlarını karşılaştır.
Dünyada bir tane dahi çocuk mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur. A.Einstein
Ben de merak ediyorum bunu, 4000d/d de anca 120 km ye çıkmak biraz canımı sıkıyor![]()
1.4 77HP (5V) son vites dişLisi oranı: 0.921:1 şanzuman tipi: C514
- 1. vites: 3.309 : 1
- 2. vites: 2.158 : 1
- 3. vites: 1.480 : 1
- 4. vites: 1.121 : 1
- 5. vites: 0.921 : 1
- geri vites: 3.818 : 1
Bu standart şanzuman. Daha önce erdiyilmaz paylaşmış bu forumda.
ben 6 ileri var bu 6 falan değil 5bucuk yani okadar iyi değil devir değerleri 6 vites120'de 3000 4000 arası bende 90'da 6. vites 2000 devir ?
Repair
benimde istediğim 100 110 arası 2000-2500 devirde gitmek.bu yüzden kaynak veya bilgi lazım
atalay ben sana bilgiyi vercem bence o motoru söküp 1.2 16v palio motoru takalım 80 bg 8v arabayla uğraşma ya da 1.6 16v palio motoru ilklerden ol![]()
Bende ilk bindigimde şaşırmıstım biraz 4000d de 120 yapınca![]()
6. viteste 120km hızla giderken devir saati 3000d de oluyor..
6.vitesde 120km 3000 devirde oluyor araba.. rampa çıkmadıkca yoksa küsüyor hemen
bu hızda vede vitesde uzun yolda ( otoban olursa) gerçekten ekonomik oluyor. son hıza bir katkısı yok gibi motor rahatlatma diye daha önce söylemiştik. ama 6yıda deniyecegim yüksek hızda daha denemedim.
denedigim vites aralıgı 2 de 90- 3 de 140 -4 de 170 -5de 200 oldu .6 ya atmadım daha uygun yolda deniyecegim...
6. vites overdrive dir.
bakalım 6 ileri şanjuman fire ile uygunmu bir araştırayım
şimdi konuya net olarak el atarsak önce 5 ileri fire motorda kullanılan vites kutusu ile starjette kullanulan 6 ileri nin vites oranlarını karşılaştıralım, sonra kavrama sistemine bakalım en sonda diferansiyel dişli oranlarına bakalım.
Vites Oranları:
resimden görüldüğü üzere 2 , 3 , 4 , 5 ve final dişlileri hep aynı oranda, yalnız starjette kullanılan 6 ileri vites kutusunun 1. vitesi, fire motorda kullanılan 5 ileri vites kutusunun 1. vitesine göre daha sert. yani 6 ileriyi fire motor takınca kalkışlarda hantallaşma görülür ama 1. viteste yapacağı son hız artar.
Kavrama özellikleri:
Resimden görüldüğü üzere 6 ileri vites kutusunun kavraması, 5 ilerininkine göre biraz daha güçlendirilmiş. bu bizim için iyi
Diferansiyel:
Diferansiyel oranlarıda aynı iki vites kutusu arasında.
1. vitesteki farklılık, 1. vites dişlisinin farklı olmasından kaynaklanıyor.
-----
şimdi de fiziki teknik değerlerini karşılaştıralım. bakalım birbirlerinin yerlerine değişim esnasında uyacak mı ?
resimde görüldüğü üzere her iki vites kutusunun kodları aynı. işin açığı vites kutusunun, programda motor bloğuna bağlantı değerlerinin bulamadım. kodları aynı ise dıştan fiziki olarak farkları olacağına inanmıyorum![]()
1.4 8v mi yoksa 1.2 16v mi 2500-3000 devirde daha rahat gidiyo öğrenmek gerek.
pek bu sanzuman değişikliği orjinal gibi olucakmı arabanın ecusunda veya her hangi bi yerinde başka değişikliğe neden olacak mı? bunlarıda hesaplamak gerek.
6. vites rahatlama vitesi olduğundan dolayı istiyorum.90da 3000le gitmek hoş değil.
Can dediğine göre motor ve vites kutusu tam olarak uyumlu oluyor.tek bilmediğimiz fiziksel olarak tam uyuyormu bunu öğrenmemiz gerek.çalışma prensibi olarak sorunsuz oluyor değil mi ?
anlık tüketim için söylemiştim hasaplamada karışıklık olurmu diye,sadece vites kutusunu değiştirerek punto 77 bg 6 ileri yaparak işlemi tamamlayabilicez yani. starjet motorun debriyaj balatası değişik mi oluyor ?
# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network # |
Yer imleri