Bende hevesli yim böyle şeylere Ev için Şu ana kadar 6 adet ses sistemi aldım sattım aldım sattım:) den tut creative ye kadar en son onlarda kesmedi arabaya geçtim ufak yollu bi setimi yaptım rahatladım :)
Printable View
Estafurullah dostum bilgi paylaştıkça çoğalır. Burada her üyenin fikir ve düşünceleri çok değerli.
Şafak bas ses dediğimiz bateri ve özellikle baterideki büyük davulun sesidir. Bunu en iyi verebilecek ve doğru değerlendirme yapabileceğimiz parçayı ben direk paylaştım. Büyük ve küçük davulla birlikte ziller özellikle arka hoparlörün orjinalinde hiç çıkmazken şimdi aracın her hacminde duyuluyor.
Bas sesini katleden gerçekten çok uzaklaştırıp uğultu şekline dönüştüren woofer'ın deprem etkisi ise duymak istediğin bu kayıtta yok. O gerçekçi olmayan elektronik müzikleri benim profesyonel sistemimde bile berbat çalıyor.
Ev sinema sisteminde Bose marka başlattı woofer işini 1980 li yıllarda acoustimass serileri ile. Günümüze kadar mk2 ve mk3 versiyonlarıyla hatalarını gidererek geldi, fakat thx sertifikasını öncü ve büyük marka olduğu halde hiç alamadı. Bunun sebebi seslerin duyman gereken gerçek enstruman seslerinden çok uzak olmasıdır.
bilgiler için çok teşekkür ederim sizin kadar bilgili olmasam da bass tan kastım şarkıların içindeki sizin de bahsettiğiniz gibi davul bateri tonlarıydı bende öyle ortalığı yıkan wooferlardan sürekli tek tonda bass çalan piyasa şarkılarından hoşlanmıyorum:) son olarak sormak istediğim bu video da cd çaların bass ve tiz ayarları hangi seviyelerdeydi onu da hatırlıyorsanız ve paylaşırsanız sevinirim:)
ses sisteminde en önemli şey beklenti. serden abiyle çok konuştuk, en başından beri ısrarla kalite istiyorum arkadaş dedi, çektiği demoda bateri seslerinin ayrımı gayet iyi, insan seslerine yakın enstrumanlarda veya direkman insan sesine yatkınlığı nedir bilmiyorum hoparlörlerin. kısacası;
kalite isteyen serden abiyi takip edecek, deprem isteyen beni :D
Bass ayarı 0 da tizler ise +4 teydi. Yani flat dinlemedim. Onlarda önceki sağır hoparlörleri açık çalmak için bu şekilde ayarlıydı. Öylede kalmış. :)
Hepsini sıfırlamak lazım natural ses için.
can,enstruman sesi doğal çıkınca diğer özellikle insan sesi daha doğal çıkar. Bas bariton erkek sesi var cd de olmazsa onuda çeker ilerleyen saatlerde burada videosuyla paylaşırım başlık abartılıyor denmezse :)
çek abi sen, maksat paylaşım :) bende çektim 2 tane video 1 2 saate koymayı planlıyorum..
İnsan sesi de hazır video aşağıda.
punto evo ses sistemi 2 - YouTube
Orjinal cd çalar ile bundan fazlası hayal olur.
Güzel konu emeğinize sağlık bende hoparlörleri değiştirmeyi düşünüyorum sanırım kararım bu markalardan yana olcak sayenizde çok yüksek ses beklentisi içinde değilim temiz ses olsun yeter.Bahsettiğiniz sitede sanırım fiyatlar uygun kaç günde gönderildiğini sorabilirimiyim ?
hepsiburada com da, sony hoparlör 85 tl ve hızlı kargo seçeneği ile 48 saatte elime geçti. Fakat Alpine yaklaşık bir hafta bekletti. Kargo süresi yazmayan tüm ürünlerde temin edilme süreci yaşanıyor. Bu süreç en fazla 7 iş günü, 2 günde kargo dersek en fazla 9 günü bulur. Daha erken olursa şansınıza. Bu ürünleri media markt'ta gördüm,dinledim ve daha ucuza internetten aldım. Hayret ettiğim nokta orada Alpine çin malı iken hepsiburada vietnam üretimi gönderdi. Ürün ne olursa olsun çin malı oldumu buz gibi oluyorum...
https://www.hepsiburada.com/liste/so...tegoryId=26090
https://www.hepsiburada.com/liste/al...tegoryId=26090
Gule gule kullanin, guzel bi paylasim olmus. Suna eminim kendi uzerindeki orjinal hoparlorlerinden kat be kat guzel olmustur. Yazacaklarimdan dolayi yanlis anlamayin sakin beni. Ben 12 yil profosyonel olarak gece 'larinda ve cesitli barlarda Dj'lik yaptim. Fakat restaurant'lar da dahil olmak uzere genel olarak boyle mekanlarda hep sub kullanilir. Yani sesin gumbur gumbur olmasi istendiginden digil, ama yine de bas'in verdigi ton farkli oldugundan muzigin rengi de degisir. Ayni sarkiyi bi basli olarak dinleyip bi de bas olmadan dinlediginizde arada dunya kadar fark olur. Bu hangi muzik tarzi olursa olsun klasik, trance, chillout, jaz hepsinde bas kaliteyi artirir. Ben her zaman kucuk de olsa araclarda bas kullanilmasindan yanayim. Tabi bu benim gorusum. Tekrardan hayirli olsun.
Öncelikle güzel temenninizden dolayı teşekkür ederim.
Paylaşımlarda deneyimlerime katacağım her bilgi kazancım olacağından, vermeye çalıştığınız mesajlardan rahatsız olmam söz konusu değil.
Araba ortamında dinlediğimiz her tür müzik stereo Hi-Fi olarak nitelendirilir. Hi-Fi, orjinal müziğin kendisi olabilecek, ilave katılmamış, doğallığından hiçbir şey kaybetmemiş hali demektir.
İnsan kulağı 300-3000 hz aralığını rahat duyabilirken bundan çok daha fazlasını üreten woofer derin bas etkisi ile ayrıntıdan koptuğu gibi fiziksel olarak baş ve karın ağrısına sebep olur. Doğal seslerden koparır. Woofer kullanılan sistem özellikle ev sinema sistemleri için idealdir. Filmlerde yönetmenin vermeye çalıştığı abartı sesleri verebilme-hissetirme adına kullanılması şart olan woofer, stereo hi-fi mantığına kesinlikle terstir.
Tabi sizin gorusunuze de saygi duyarim. Onceki mesajimda verdigim ornekler farkli kategorilerde artirilabilir, mesela 2+1 bilgisayar hoparlorunde ve konserlerde de sahnenin iki yanina kurulan hoparlor kuleleri de yine stereo ses veriyor yani olayin icine bas girince dogal halinden bisey kaybetmiyor. Onemli olan sesin 3 yol halinde alinmasidir. Bundan dolayi arabalarda kullanilan 3 yollu hoparlorler de her zaman daha kaliteli ses veriyor. Biz mesela bu tur mekanlara sistemleri kurarken hoparlorun tweeter'ini ayri, mid kismini ayri ve sub'lari ayri ayri anfilerle beslerdik. Aslina bakarsaniz 3 yollu arac hoparlorlerinin de mantigi ayni fakat sistem ayri, yani tek anfi ile surmesi, onda da en alt kisim bas'lari onun bir ufagi mid'leri, onun da ufagi tiz'leri veriyor. Bu sistemde bas tatmin etmez ise bunu sub ve anfi ile desteklemis oluyoruz, yani sistem + bas oluyor. Bu biraz da dinleyiciyle alakali bazi insanlar tiz sesi bazilari da bas sesini sever. Ben mesela genel olarak bas sesini seviyorum fakat benim aracimda bas olmasina ragmen yine de cok siddetli bir sekilde bas'a yuklenmiyorum, muzigin her tonunu alabilecegim ortalama bi ayarla dinliyorum. Su an araca binen her arkadasim sesin tonuna inanin hayran kaliyor.
2+1 veya 5+1,7+1 dediğimiz sistemlerde uydu hoparlörler tek yollu olup,üretemediği tiz seslerin yanında orta ses bolluğunun geniş bas etkisi olarak tabir edilen subwoofer ile yutulduğu naturel sesten uzak,sinema sistemine çıkan durumdur bir önceki mesajımda açıkladığım gibi.
Ayrılmış komponent sistemleri tiz,bas ve orta ses vermek üzere ayrıştırılmış ve ya konser ortamında bir araya getirilmiş sistemlerde ise standart 3 yollu hi-fi hoparlör karşılaştırılamaz. Nedenine gelince ortak kullanılan bir crossover söz konusu değil.
Bahsettiğiniz sistemi köprü anfilerle araca kurmaya kalksanız bile 2 metrekarelik bir alanda yine ayrıntıdan uzaklaşmış,gücünü kullanabilecek hacmi bulamayan,dolayısıyla tam randıman alınamayan bir sistem çıkar karşımıza. İşte form üyelerinin gürültü istemiyoruz kelimesinin altına yatan psikoloji oradan besleniyor.
Anlatmaya çalıştıklarımı daha teknik bir dille ifade edersem,
stereo hi-fi kriterlerine göre değerlendirme yaparsak;
1- sistem müziğin doğasında var olan sesleri gerçeğe en yakın frekans aralığında verebildiği ölçüde kıymetli ve başarılıdır. Bu ölçü daha önce de yazdığım gibi woofer frekansları ile alakasızdır.
2- Canlı müzikte notaların belirli duyulma süreleri vardır ki müziğin temposu bununla belirlenir. Sesin yayvan ve uzun süreli geldiği woofer yine standartların dışında kalır.
3- Canlı müzikteki yüksek desibeli stereo hi-fi sistem bile vermekte zorlanırken woofer düşük desibel ile yine doğallıktan uzaklaştırır.
4- Müzikte dinamikte önemlidir. Belli karekterlere sahip enstrümanların inişli çıkışlı performanslarındaki ayrıntı derin bas etkisi yapan woofer tarafından bastırıldığından ve yutulduğundan doğallığını yine kaybeder.
Bütün bu kriterler seçimimizde etkilidir. Yani woofer kullanılan sistemler müzik dinlemek için değil. Etkili sesler ile görselliğin birleşmesi ile sinema sistemi için üretilmiş woofer, amacına göre kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Değerli kardeşim Mehmet. ev sistemine olan merakımın ve deneyimlerimin izleri bunlar. Yoksa satın aldığım üç kuruşluk 2 çift mütevazi hoparlörleri övmek adına kurmuyorum bu cümleleri aman yanlış anlaşılmasın. :)
Ben size zaten sinema sisteminden bahsetmedim. 2+1 bilgisayar hoparlöründen bahsettim. Zaten evdeki bilgisayarıma bağlı olan 2+1'den çok büyük bi beklentim yok ama bunu iyileştirmek için bile ben yine ona tweeter taktım. Sonuçta bu çok basit bir sistem olsa da ve çok kaliteli bir ses almasam bile en azından bas, mid ve tiz'leri ayrı ayrı bir şekilde almış oldum.
Ben araç ile önceki mesajımda belirttiğim sistemlerin zaten bire bir aynı olduğunu idda etmiyorum, ama sonuçta mantık aynı bas+mid+tiz. Sadece bağlantı şekilleri farklı.
1. Madde bence müziğin tarzına göre değişir klasik müzikle müziğin çok farklı bir tarzı vardır. müzik dinleyen insan o bas'ları almadıktan sonra sistemden keyif almaz. Klasik müzik dinleyen insan da zaten bas'ı fazla aramaz.
2. Atıyorum Tarkan veya Demet Akalın konserine gittiniz veya x bir pop sanatçısı bu müzik tarzlarında nasıl bas aranmaz ki?
3. Bu maddeye hiç katılmıyorum.
4. Dediğim gibi bu madde de dinlenilen müzik tarzına göre değişir.
Kusura bakmayın isminizi bilmediğim için size nasıl hitab edeceğimi bilmiyorum. Daha önce de yazdığım gibi yıllarca müzik sistemleri ile iç içe oldum ve bu konuda fazlasıyla tecrübem olduğunu düşünüyorum, evet bu konuda siz de boş değilsiniz. Anladığım kadarıyla siz çok fazla bas yoğunluğu olan parçaları pek sevmiyorsunuz veya bas sesini sevmiyorsunuz. İşte burada daha önce de yazdığım gibi dinlenilen müzik tarzına göre bu durum değişebiliyor.
Elbette biliyorum aldığınız hoparlörleri övmek istemediğinizi. Ama şunu söyleyebilirim, bizim bir tane de doblo aracımız var almış olduğunuz o sony hoparlörden ben de aldım ve arka tarafa taktım o da direk olarak teybe bağlı, biraz bas yoğunluğu olan bir parça dinlediğimde hoparlör sanki yerinden fırlayacak gibi oluyor ve bozuk bir ses veriyor. Yani bas ağırlıklı şarkı dinleyen arkadaşlara pek yarayacak bi hoparlör diğil.
Burada yanlış veya doğru bidiklerimizi paylaşıp doğru yolu bulmalıyız insanlar da bu yazdıklarımızın içinden kendine yarayacak olan kısımları alıp bizim de yapacakları sistemlerde az da olsa bilgi anlamında bir katkımız olursa ne mutlu. Amacım çok bilmişlik yapıp muhalefet olmak diğil tamamen bildiğim doğruları anlatmaktır. Sakın siz de beni yanlış anlamayın.
Değerli kardeşim yazdıklarını mualif olarak algılamıyorum.
Teknik birikimlerimi maddeleştirerek yazdım üst mesajda.Bu bilgiler stereo hi-fi meraklılarına bile referans olacak nitelikte. Orada ben bas sesi sevmiyorum hiç demedim. Hoparlöre demo kaydı bile bateri kaydından kullandım ki bastaki tane tane detay duyulsun diye.
Clup müzik dediğiniz müzikte orga yakın elektronik müzik var. Elektronik müzikteki basın sesini çıkarabilen doğal bir estruman ismi söyleyemeyiz. Dolayısıyla sinema efektindeki bas kıvamındaki sesleri verebilmek wooferın işidir. Punto kadar para verip bir çift stereo hoparlör alıp, yine ona bir o kadar daha para döküp accuphase lambalı anfi ya da mcıntosch entegre stereo anfi de bağlasanız dinleyeceğiniz müzik tarzı clup ise düzgün ses alamazsınız. Dolayısıyla müzik dinliyenler ikiye ayrılıyorsa ve bunlardan hı-end ve orta halli sereo hi-fi ciler bu tarz müziği evlerinde malesef dinlemezler. Modanın gereği dinleyeceksede bunun ilacı hazır paket (500-1500 tl arası tüm elektronik mağzalarında var olan) wooferlı sistemlerdir. Aklınıza gelebilecek her gerçek enstrumanın ses hertz aralığını sizle paylaşabilecekken clup tarz müzikteki hiçbir ensrumana ait olmayan ses ve bas seslerini tartışmamız anlamsız olacaktır.
Bu arada katılmadığınız 1. madde stereo hi-fi nin tüm dünyadaki kabul görmüş tanımıdır.
katılmadığınız ikinci madde müziğin tınısı yani her enstrumana özgü duyulma süresi olarak müzik bölümünde ders olarak okutulup,tanıtılıyor. Akademik, reddedilemez bir kavramdır.
Hiç katılmadığınız 3. madde ise, soprano bir insanın alt ve üst ses aralğı 240 ile 1152 hertz olarak değişebilirken örneğin yaylı enstrumanlardan viola 128-1280 hertz aralığında kalıyor. Dünyaca tüm ünlü ve büyük markalar üretikleri hoparlörlerde bu aralıkları yakalama çabasındayken siz olaya hiç katılmıyorum diyorsunuz.
Mehmet kardeşim. Seninle tartışmayacağım konu hangi sanatçının hangi parçayı söylediği, hangi ortamın hangi parçayı kaldıracağı hususunda ortamın nabzının tutma sanatı ve doğal ses olmayan tekno ve clup benzeri müziklerinin, sinema sistemlerinin kesinlikle woofer sız olmayacağı konusundadır. Aksi halde yılların size kazandırdığı tecrübe ve birikime dj lik adına saygısızlık etmiş olurum ki böyle anlaşılmasın diye itina gösterdim.
Teknik konularda fazla bir kazanımım olmadı bu yazışmalarda. Yinede ayırdığın zaman verdiğin emeğe çok teşekkür ederim.
3. Maddede galiba yanlis anlasilma var evet bas cok dogal olmayan bi ses turudur, ona bisey demiyorum. Dogal ses nedir ben onu halen cok fazla anlamis digilim, yani kus sesleri mi, ruzgarin sesi mi, veya denizin dalga sesi mi? Eger bu tarz sesler ise zaten oturup da biz bunlari dinlemiyoruz. Size ben sadece surada katiliyorum, eger senfoni veya benzeri tarzda seyler dinlerseniz, bunlarin icinde de kontrbass, veya bas gitar olmasina ragmen belki yine de bas duymak istemezsiniz bu tarz muziklerde. Ama ben onlarin arasinda bas sesini almak isterim.
Ben cok fazla detaya girmeden sunu soylemek istiyorum. Benim kulagima muzik tarzina gore hangi sistem hitab ediyorsa, benim icin en guzel ses tonu o dur. Su an su zamanda yapilan populer muziklere bakarsaniz bunlari dinlerken sisteminizde sub eksigi var ise bu turdeki muziklerden keyif almak zor olur bana gore. Dj'lik anlaminda da ben cok fazla teorik anlamda egitim almadim yani alayli olarak bu ise basladim. Ve kulagim da gercekten iyidir. Ben sistemi kurarken kendi kulagima gore ayar yapar ve daha sonra da sesten anlayan diger arkadaslarima dinletirdim ve sesteki eksikleri karsilikli mutala yaparak duzeltirdik. Yani benim icin dinlenilen tarza gore bile olsa her zaman sistemimin icinde bas olmalidir. Bu da kisiden kisiye degisiyor. Benim su yazilardan anladigim sizin bas sesini sevmediginizdir. Bas olunca dogalliktan uzak kalindigini savunmaniz sizin kulaginiz ile ilgili bir durum.
Ben yazdiklarimin hepsini alayli bir insan olarak halk diliyle yazmaya calistim, cok fazla teknik detaya girmedim. Daha fazla bu konuya yorum yapmak istemiyorum. Cunki donup dolasip ayni seyleri yaziyoruz.
Değerli mehmet kardeşim; doğal sesten kastettiğim doğadaki kuş ve böcek sesleri değil elbette. :)
Klasik gitarın karşınızda canlı çalındığındaki çıplak sesinin her telindeki tınısı,akustik gitarın,bas gitarın hatta bateride kullanılan büyüklü küçüklü her davulun çıkardığı nota seslerindeki gerçeklikten bahsediyorum doğallık derken.
Hangi bateride veya klasik ramazan davulunda bageti vurup çektiğiniz anda ses woow diye süne süne uğuldar? Gerçek ses dediğinizde davulun sesi kısaca tok der göğsüne vurur ve sünmeden susar.
Müzik aleminde eğitimliside alaylısıda,yabancı hi-fi forumlarında da bunu bu şekilde ifade eder. Doğallıktan enstrumanların gerçek sesi anlamını çıkarırlar.
Woofer sesini beğenmemek bası sevmemek değildir. Ev sinema sistemimde zaten Amerikan Bose acoustimass 10 mk3 kullanıyorum ki bu ürün özellikle woofer sisteminde işin matematik hesaplarını ev içinde duvarlar arası sesin kırılmalarını hesaplayarak üretimi karşısında tüm dünyayı susuturan modeldir. Fakat onu üreten de bununla müzik dinlemeyin sinema filmlerindeki efektlerin tadını çıkarın diyor.
https://g1208.hizliresim.com/10/7/bl64g.gif
Resimde tüm seslerin taraklanarak birleştiği bölgeler başarılı. Uydu ve woofer yer seçiyor. Köşe ve yayılma alanı istiyor.
Puntonun dar bagajı bile işin matematiğine aykırı. woofer vermek istdiğini veremez ve duyuramaz. O nedenle uğultu katlanıyor.
Ben burada sadece her iki sistem arasındaki teknik farklılıkları paylaşıyorum. Elbet herkes ne istiyor ne seviyorsa onu alır ve onun keyfini sürer. Müzik sistemlerinde son nokta ve paranın limiti yoktur. Ben araçta minimum harcama ve emekle kulağı eski orjinal sisteme göre tatmin edebilecek bir çizgiyi yakaladım,üşenmeden resim ve videoları ile paylaştım. Konun takdiri üyelere kalmıştır.
Valla ne diyeyimki abicim, ben bildiklerimi ve tecrubelerimi paylasmaya calistim. Takdir sizlerin. Ama benim icin, benim muzik kulagima gore bas olmazsa olmazlardandir.
montaj malesef çok başarısız, o somonlar falan çok komik olmuş atrıca zamanla gevşeme yapıcak bence uygun bir zamanınızda mdf bilezik yaptırın araya..