ÇÖZÜMÜ:
Dikiz aynasını tornavida yardımı ile kırmadan çıkardıktan sonra kolaylıkla değişim işlemini yapabilirsiniz
Sağ dikiz aynasındaki ısı sensörü:
10kOhmluk NTC Tipi Sıcaklık Sensörü (Isındıkça direnci azalan sensörler/dirençler)
1.97Ohm 70C
~2kOhm 64C
9.7 kOhm 27C
10.9 kOhm 24C
12.2 kOhm 21C
13.5 kOhm 1
18 kOhm
Çok büyük ihtimal Karaköyden teminedilebilir..
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SORUN:
Sağ dikiz aynadaki,bozulan sıcaklık sensörleri için yetkili servisin komple ayna değişimi önerdiğini okudum eski konularda.
Şimdi benim araçta da benzer bir problem var.
Sensör doğru çalışıyor ancak kalibrasyonu bozuk.
Yani hava 15 dereceyken 60derece falan gözüküyor. bu aralar 75lerde
""" (-) değer vermesinden iyidir gerçi en azından klimam tam gaz çalışıyor"""
Öğrendiğim kadarıyla bu sensörler 2-3 TL lik sensörlermiş.
Bizdeki sensörün cinsini ve direnç değerini bilen bir arkadaş varsa eğer, problemi ucuza halledebileceğimiz bir sonuca bağlayalım.
PTC (Isındıkça direnci artan sensörler/dirençler)
NTC (Isındıkça direnci azalan sensörler/dirençler)
1. Çözüm: Bozulan sensör kablosuna 1kohm 3kohm 5kohm 10kohm gibi sensörleri sırayla takıp, 15-18 derece gibi bir değer bulduğumuzda,o direnci oraya sabitleyip, o sıcaklıkta sabit durmasını sağlayabiliriz. Bu sayede hem klima çalışır, hem de ısıtmada sorun çıkmaz.
2. Çözüm: Bu sensörün kohm değerini bilen bir kişi paylaşırsa karaköyden aynı dirence sahip sıcaklık sensöründen alıp kendimiz değiştirebiliriz.(En güzeli bu olur)
3.Çözüm(Benim problemimi yaşayanlar):
Kablonun ucuna sensöre paralel ve seri olarak deneyerek çeşitli büyüklükte dirençler takarak aynadaki sensörü kalibre edebiliriz. Eğer 2. çözüm için cevap gelmezse ben bunu deneyeceğim.
**Çok büyük ihtimal: Sensöre paralel bağlanan direnç, toplam direnci düşürecek ve akım artacak bu sayede yüksek gözüken sıcaklık değerim azalacak. Tam tersi olarak da:Göstergesi (-)lerde gözüken arkadaşlar da Sensöre seri direnç bağlayarak gözüken sıcaklığı yükseltebilirler diye düşünüyorum.
**Ama önce bir deneyip görmek lazım hangi durumda paralel hangi durumda seri bağlanması gerektiğini.
Yer imleri