-
motor kontrol üntesi (ECU) motor rölanti devrinin altına düşmemesi, motorun stop etmemesi için kendi otomatik olarak gaz verir. bu bütün elektronik kontrollü enjeksiyonlu araçlarda vardır. benzinli dizel fark etmez. ancak dizel araçların torkları (tork kısaca lastiği çevirme kuvveti - manivela kuvveti) fazla olduğu için hiç gaz vermeden aracı rahatlıkla hareket ettirebilirsiniz. benzinli araçlarda debriyajı daha nazik kullanırsanız ondada yapabilirsiniz. ben park manevralarında hiç gaz pedalını kullanmam devriyaj yeterli. ayağımın alıştığı benzinli araçlarda da yapıyorum.
araçlarıda yokuşta kaçırmadan kaldırmanın sırrı da budur zaten
-
arkadaşlar yeni nesil araçlarda yakıt besleme otomatik olduğu için gaza basmadan belirli bir eğime kadar araç gidebiliyor. bu durum 1 ve 2 viteslerde daha iyi performans veriyor ama bazı arkadaşlar gaza basmadan 5 vitese kadar çıktıklarını söylüyorlar ama bu aracım motoruna zarar verir ilerleyen zamanlarda pistonlarda karıncalanma ve kurum bağlamaya sebep olur. benim size tavsiyem bir dizel kullanıcısı olarak aracısınana kadar yaklaşık 3-5 dk 2000 deviri geçmeden maksimum 3 vitese kadar çıkmanız daha sonra normal sürüşe geçmeniz. bu dediğim zamn sıcaklık ibresinin hareket etmesine kadar geçen süredir. aracı 2000 devrin üstünde ısınmadan kullanırsanız turbo nun ömrünü kısaltmış olursunuz. bundan dolayıda aracın yakıt sarfiyatı artabilir.