ankara istanbul arası en sıkı virajları bile 180-200 le aldım titreme bile olmadı..+esp sağolsun :D
bu arada hort :S 2007 topic i :D
Printable View
ankara istanbul arası en sıkı virajları bile 180-200 le aldım titreme bile olmadı..+esp sağolsun :D
bu arada hort :S 2007 topic i :D
selamlar
bakalım ben de ikinci el aldım diye aracı zorlamadım ama limitlerini merak ediyorum ben de denediğimde paylaşırım.
95 bg 3K modeli aracım, 54 binde arka lastikler değişmemiş. Çok da yeni duruyor kışın değiştireceğim. Önler geçen sene Dunlop yapılmış.
ESP devreye giriyor mu? ESP kritik durumda girer, üreticinin belirlediği limit aşıldığında örnek Volkswagen'de hemen girebilir ama Alfa romeo'da çok geç girebilir. 180-200 le alınabilecek bir virajsa, ESP'siz de dönülebilir. Tabi limit aşımı durumunda kontrol sende olur patlayabilirsin de.
Açıkçası genel olarak şöyle bir düşüncem var düz yolda 220 olan limiti olan bir önden çekişli aracın 180-200'le en sıkı virajı sağlıklı alması zor ancak geniş ve açısı az olan viraj olması lazım, bu da sıkı olmuyor bence :) Ankara istanbul arası yolunu da pek bilmiyorum açıkçası
Genelde sakin sakin viraj alırım...Araçta tek kişi isem bazen şeytan "hadi bişiler yap" diyor işte...Virajda cok gaz verirseniz kafadan kayma eğilimi gösteriyor ancak kontrol edilebiliyor.Hızlı girmene rağmen makul gaz verince araç tümüyle tatlı tatlı kaymaya başlıyor ama yine kontrol edilemeyecek gibi değil..
Tabi bu ıslak yol şartlarında biraz daha dikkat etmek anlamına geliyor.
Genel olarak araçlarımızın yol tutuşu gayet başarılı - ki benim aracımda ESP yok-
Dengeli olmasının bir sebebi heralde arka lastiklerin yere tam paralel değil de birkaç derecelik açıyla durması.
Saygılar.
Spor yay varsa ve lastiklerinizde uygunsa yol tutuşu çok sağlamdır gp nin
İzmit İstanbul otobanında arac 120 yle giderken bi sorun yok canavar gibi fakat 130 la felan arasıra 180 le giderken araba sanki seke seke gidiyormus gibi oluyor.bu sizin araclarda da var mı hele 140 la felan tır yada kamyonun yanından gecerken sanki altına kacacakmıs gibi gidiyor.sol seritte giderken viraja girince kamyonla felan cıkamıycam korkusu yasıyorum.bu arada ESP yok ne işe yarar onuda tam anlamıs deilim zaten ama.görüslerinizi bekliyorum hazır konuyuda hortlaşmışken.Birde 185-65-15 lastik havaları ne olmalıdır ön ve arka için lastiklerden kaynaklıda olabilir diye düsündüm yeni arac sonucta.viraja 90 ve üstü girmek yay ve jantsız zaten ucuyomus gibi oluyo.
Pazar akşamüstü Ankara dan İstanbula döndüm yol notları vereyim;
-195*60*15 lastik
-3,5 H&R yay
-1,4 77 HP
- 110-140Km aralığında süratle geldim daha çok 120-130 Km ortalamalı - 4 saat sürdü
- Eğim yakaladığımda 160-170 km lere çıktığım oldu
- Ortalama yakıt 6,9 Lt
- Virajlarda savrulma hiç hissetmedim
- Kamyon ve tır olayında tabiki hissediyorsunuz (her arabada hissedilir fizik kanunlarıyla alakalı)
benim araçta da 185-65-15 lastik var, Spor paket lastik jantı. Kitapçıkta ön 32 arka 29 yazıyordu. Ben her ikisine de aynı bastım 32. Lastik basıncını yalnız günün ortalama sıcaklığında lastikler soğukken kontrol etmende fayda var.
bu konuyu ben test etmiştim, yazın sabah lastik basınçlarını kontrol ettim. Sonra öğle sıcaklığında izmir kuşadası yaptım. Otobanda (70) ve yaklaşık 10 km virajlı yollarda bol frenli aracın limitlerinde gittim. Yanılmıyorsam önler 7 bar fazla çıktı arkalar da 3 veya 4 bar :) Araç alfa 156, 1.6 'ydi. Lastikler 205 x 55 x R16 v lastik.
Daha önce de yazmıştım, punto'da arkadan savrulma eğilimi var. Ne hikmetse yeni Dunlop performans serisi lastiklerimle bu daha da belirgin hale geldi.. Savrulma için öle yüksek hızlara da gerek yok. 60-70 gibi hızlarla kelebek kavşaklardaki bağlantı yollarına girince bile savrulabiliyor; Bir kaç defa asr'yi hissettim-ayağınız frende değilken araba kesik kesik fren yapıyor-tutunamayan tekerleğin asimetrik yönündeki tekerlek frenliyor-en azından ben öyle hissediyorum.
Mesela sağa doğru devamlı viraja gireyim, sol arka teker kaymaya başladığı anda sağ ön de kesik frenlemeler hissedilebiliyor. (Sanırım lastiklerin tur sayısını algılayan sensörler var).
ankara kırıkkale arası hergün gidip geliyorum
kırıkkale - ankara istikametinde, elmadağı rampasına gelmeden 10 km önce sert virajlar vardır.
403 otobüsler 90 km hız ile rahat sayılacak şekilde dönüyorlar ben 125 gibi bir hızla girdim (gps de 125 yazıyordu kadranda 133 - 135 arası birşeydi) arkası tatlı tatlı kaydı
arabanın karakteristiği budur. lastikler, jantlar, yaylar herşey stok halde...
arabanın sınırlarını bildikten sonra hiç bir sorun teşkil etmez...
Can senin dediğin gibi biz de deneyeceğiz bakalım. Açıkçası çok bir şey beklemiyorum. Ayrıca çok doğru bir bilgi vermişsin. Kadran'daki hıza çok güven olmaz ~%5 Sapma varmış. lada Samara'm vardı fabrika max. hızının düz yolda 20 Km üstüne çıkabiliyordu, aynı şekilde Doğan'lar da öyleydi. Ah o zamanlar GPS yoktu gerçek hızı görelim :)
Oto Motor Spor Dergisi 100 Km'de sapmasını hesaplıyordu.
215_40_17'' jant lastikle kesin çözüm arkadaşlar tabiki aşırı zorlamadığınız takdirde :)
ben 3 ay oldu alalı yaklaşık 4bin km yol yaptım.hiç arabanın kaydıgını hissetmedim.bence sürücü ile alakalı bir durum.
her aracın limiti farklıdır diye birsey yanlıs bir bilgi zira esp hıza gore degil aracın virajda savrulmaya baslamasında devreye girer bu 40 da olabilir 90 da 200 de olabilir amac aracı yolda cizgide tutabilmek. savrulma konusuna gelince nasıl bir viraja nasıl bir hızla girdigiinize bagla ama ben aracın yol tutuusundan memnunum fakat. önden kayma olayı gecen bir basıma gelid. cok hızlı degildim virajda hatta gobek vardı ufak onu gecip yoluma devam etmem gerekiyor gonekte kucuk bir gobek ama hızlı olmamama ragmen kafadan kaydı. sasırdım bu hzda kaymasına. arkadan degil ama bence onden sıkıntı var
çekişten düşerek viraj alırsanız önden çekişli araçlar kaymaya meyillidir.. arkadan itişlilerde çekişten düşerek kayma daha az olur çünkü motor freni arkaları yavaşlatırken önü toparlamayı kolaylaştırabilir..
her aracın limiti vardır yol şartlarına göre değişir ama limitler standart yollarda test edilip karşılaştırma yapmak doğru olur..
bu arada Grande Punto yol tutuşunda sınıfında en iylerden sport olanlar özellikle..
ankara istanbul arası esp'yi devreye sokabilecek pek bir viraj yok gibi, kışın işler değişir tabi..
iğneada yolunu bilenler varsa bana katılacaklardır şahane virajlar peşi sıra ve esp test etmek istiyorsanız birebir,
cesaret ister tabi bir taraf uçurum gibi diğer taraf dağ tepe.. :)
city değiştirdikten sonra esp nin sisteme tekrar tanıtılması gerekiyor diye biliyorum..
yanlış hatırlamıyorsam tekerlekler arasında 4nm den fazla çekiş kaybı yada artışı varsa esp devreye giriyor diye biliyorum..
en azından benimkini o şekilde ayarladılar cihaza bağlıyken görmüştüm.. :)
acaba o değeri 2-3nm yapıp esp nin daha erken devreye girmesi sağlanabilir mi?
yeni dunlop performans lastikleri ile bu kadar kolay arkadan savruluyorsa yandık.
Cumartesi full aracı test edicem, 50bin km yapmış benim stok lastiklerle :)
Keşke güzel rot balansçı bulsam da öyle test etsem. Bu arada istanbul'da hafif yokuş aşağı virajlı nereyi tavsiye edersiniz sakin bir yer olması gerekiyor?
Ayrıca kız kardeşime ve kı arkadaşıma da trafikte araç tecrübesi kazandıracağım nerelerde böyle çalışma yapabiliriz çok sakin trafikli.
bu haftasonu işim çok :)
bu bilgiyi yukarda ben verdim, kesinlikle de doğru bir bilgi.
Örnek Mercedes A Sınıfını, ML Serisi kullanırsanız, araç savrulmaya başladığı anda devreye girer. Güvenlik çok önemli.
Ama biraz daha sportif bir araç kullanırsanız örnek Alfa Romeo, ESP belli süre sonra devreye girer.
Bunu bir çok makale'de okudum. Yukarda verdiğim örneklerde araçlarda kendim de test ettim.
Bence bu konuda yanlış biliyorsun.