dizelleri bilmemde bizim araç benzinli ve 120 130 ile devir 3.5 4.5 buluyor normalmi sizce ?
Printable View
dizelleri bilmemde bizim araç benzinli ve 120 130 ile devir 3.5 4.5 buluyor normalmi sizce ?
Şenol, bende sormuştum , normal dediler...yinede bilemiyorum.
1.4 77 beygir puntoda 90 ı gecersen devir de 3000 ustune cıkıyor 120 de 4000 ndu sanırım yanlıs hatırlamıyorsam 190 a cıktııgmda devir 6000 di galiba
benzinlide normal ya sizinkiler 5 6 bine kadar çevirir galiba bizimkilerde 3bin dd 120km civarına oluyor
Merheba konuyu hortlatmak istemezdim ama yazmadan duramadim. 2006 model 148.000km gp sahibiyim(0 km aldim). Neredeyse herhafta sonu ankara aksaray arasi 220km yol yapmaktayim yaklasik 1:20dk ila 1:35 arasinda aksarayda oluyorum elimden geldigince 150km/s in uzerinde seyehat ediyorum(yolculuklarimin buyuk bolumunde dipgaz gidiyorum), ayrica sehir icindede agrefis kullaniyorum (3500-4900dd arasinda), seytan kulagina kursun hic bir sorun yok aracimda. 10.000 bakimlarini iki elim kanda olsa bile aksatmam yetkili serviste yaptiririm. Bana gore 150.000de motor yer yok 2500dd i asarsan motor yakar yok turbo patlarit hepsi hurafe patlasa benimki bugune kadar 50.000 kez patlari diye dusunuyorum. Yagina suyuna zamaninda baktirin filitrelerini degistirin iyi mazot koyun hic bir sikinti yasamazsiniz. Yazdiklarim tamamen kendi tecrubelerim kimseyi baglamaz.
palio 1.3 multijet 2500 devirde 110 km oluyor..
benim derdimde düşük devir kullanmak 1200-2200 arası. arasıra turbo paslanmasın:) diye basarım.bizim eniştede dizel motor düşük devir kullanılmaz birazdaha yüksek devirde kullan diyor 30 yıllık tır şoförü kulak ardıda edilmez ya dediği...
konu hortlamış :) bari ben de yazayım.. eski aracım seat cordoba marka.. servise götürmüştüm aks başı değişimi için geçen sene o zamana kadar hep 3500 devirde falan vites deiştirirdim :) 80 - 90 KM ARASI 3.VİTESTEN 4 E ATARDIM :) adam teslim etmeden önce birlikte teste çıkardık aracı :) 3. vites 110 kmde 4. vites 140 ta 5. vitese atınca bi şaşırmıştım. ALDIĞIM CEVAP : E BU ARABA 220 Yİ NASIL YAPACAK?
ŞİMDİ punto evomu bekliyorum peki düşük devirli kullanırsak bu arac 170 ti heralde maksimumu NASIL YAPACAK?
2 tane punto aldım sattım birisi active 75hp şimdiki ise 90 lık emotion arkadaşlar dizel arabalar kesinlikle devirinde vites değiştirilmelidir tecrübelerim ve servisim bana vites değişim oranı olarak 3000-4000 arası diyor..90 lıklarda evet 6 vites ama vites aralıkları uzatılmış 6 ya vitesi atmak için 130 u görmek lazım..sürekli uzun yol gidenler için harika birşey hem kulak için (motorsesi) hem de motor sağlığı bakımından..ama şehir içi 6 vites çok da yararlı değil 5 vites ile aynı..turbo olayına gelince orjinali 800 lira diye duymuştum yanlışsam düzeltin arkadaşlar..ama 150-160 binde bir turbo bence çok normal ki böyle birşey genelde olmuyor..BU ARADA UNUTMAYALIM Kİ BAHSETTİĞİMİZ MOTOR YÜZYILIN MOTORU SEÇİLDİ....
3000-4000 arası vites değiştirmek serviste işleri biraz açar gibi geliyo bana. opelin yazın sanal ortamda eco flex testi vardı orda 2000 deviri geçince 'doğadaki ayak iziniz çok büyük' diye mesaj veriyordu sonuçta opelde aynı dizel motoru kullanıyor...
gerçekten şu dizel motorun ekonomik ve uzun ömürlü kullanımı hakkında bi usta paylaşımda bulunsa iyi olacak...
Araci vw cady ile karistiriyorsunuz galiba her 10 binde turbo patlasin simdiye kadar turbo patlatan bir puntocu gormedim patlasa once benimki patlardi ortalama yakitim 7.8 di nasil bastigimi soylemek icin ortalamami verdim ben kirmizi yandiginda bile ilk sirayi kapmak icin frenleme yerine gaza asilan adamim :) yani korkmayin daha cok 150 bin yapar .. Fakat uzun sure yuksek devir gitmek pistonlardaki yaglamayi geciktirir ve kisa zamanda zarara yol acar fakat kisa dedigimde 150 200 bin :) arada bir turboyu dinlendirmek gerek ..
Birde araci stop etmeden once calistimanin manasi yok denilmis litaraturde boyle bisi yok denmis koca hks dbs ve gredy, turbo timer i bosuna icat etmis olmali sirf hava olsun diye :)
Kesinlikle katiliyorum femoli.
hocam sizin dediğiniz 2000 uygulaması daha çok yüklü araçlar için geçerli bizim araçlarımız binek olduğu için bu veriyi verdim ki 3000 minimum 4000 ise max. veridir.. dizel arabalar kesinlikle devirli kullanılması gereken arabalardır ki devirsiz kullanılan dizellerin daha çabuk motor yediğini araştırırsanız göreceğinizi umuyorum..ilgi gösterdiğiniz yorumladığınız için teşekkürler:notworth:
dizel devirli kullanılmalıdır ancak 3000 - 4000 devir arası hiç bir binek dizel kullanılmaz.
interneti alt üst edin hiç bir şekilde bahsettiğiniz gibi 3000- 4000 devirlere kadar zorlayın diyen çıkmaz.
aracın tork beygir grafiğini incelerseniz, bu motorun 2000 - 3000 devir arasında kullanılması gerektiğini anlayabiliriz. 3000 devirden sonra hele 4000 devirde motor zaten tork vermiyor, aracın ivmelenmesi yok denecek kadar azdır o devirlerde.
1500 devirde gazı yapıştırın
3000 e kadar ivmelenmesini sürdürür sonra kesilir.
max devri 5000 olan motoru 4000 e kadar zorlamak demek, benzinli motoru sürekli 6000 - 7000 devirde kullanmak demektir
Ya ben cok sansliyim yada yuksek devir araclara zarar vermiyor.
2001-2006 arasi 1.2 16v Fiestam vardi gencligin verdigi heycanla surekli 4000-6900 dd arasinda kullanirdim sonra 2006 da gp mu aldim geldigi gunden beri surekli devirli kullaniyorum 4000-4500 olmadan hayatta vites degistirmem (Sehir ici yada uzun yolda hic farketmez). Fiestayi 125.000 de sattim puntom 148.000 de seytan kulagina kursun tik yok.
bir konuda size katılıyorum bir konuda ise katılmıyorum hocam..evet 3000 devir uygun bir devirdir ki ben min 3000 dedim ama yüksek motorlu yüksek beygirli dizel binek araçlar pekala 4000 devir de büyük turbosunun da etkisi ile hala yüksek güç verebilir..söz konusu eve 1.3 multijet motorlar için servisim ve ben tecrübelerim ile en fazla 4000 devir yapıyorum o da zorda kalırsam genelde 3000 - 3200 civarı değiştiririm vitesi ki bence en sağlıklısı bu..teşekkürler yorumumu dikkate alıp cevap verdiğiniz için :)
büyük dizeller elbette daha yüksek devirlerde güç verebilir ama benim görüşüm motorun max torkundan yararlanmaktır her zaman.
şuanda piyasadaki en güçlü binek dizellerden birisi olan Audi q7 V12 TDI 500 Hp 1000 nm tork
1000 nm torku 1750 - 3250 devirler arasında 3750 devirde de 500 hp gücü veriyor
buda demek oluyorki 3750 deviri geçtikten sonra motorun gücü düşmeye başlıyor kısacası diyorki daha fazla basma kardeşim ben yapacağımı yaptım benden bu kdar vites büyüt diyor
bu arada
q7 v12 nin ufak bir videosu
araç 2600 kg
1.07 deki ivmelenmeye bakın :)
YouTube - 250 km/h en Audi Q7 V12 TDI (Option Auto)
evet can hocam aslında aynı şeyi sözylüyoruz ama niyeyse farklı konuşuyormuş gibiyiz :)
bu uzun süre basa bas giden arkadaşlar
dizelle devamlı 4000 ve üstü devir çevirerek basan arkadaşlar
benzinlilerle redlıne kadar motorun canını çıkaran arkadaşlar
bir şey olmuyor multijetin yada fıre nın starjetin allahı var ne kadar basarsan o kadar gidiyo diyen arkadaşlar acaba bu yorumu yaparken
limitlerinde kullanılan bir motor ile devamlı sıkıştırılan motorun içindeki aşınmanın
ne boyuttta olduğunu neyle ölçtüler nasıl gördüler de bu kadar rahat konuşuyorlar şaşırıyorum doğrusu
dünyada her şeyin fazlası zarardır arkadaşlar kısa ve öz
kesinlikle fazla sıkıştırmak ile limitlerinde kullanmak farklı şeyler haklısınız fakat sizinde dediğiniz gibi limitlerinde limit altı kullanılan motorların da zarar gördüğü bilinmektedir..
Ben nerdeyse devamlı 1500 ile 3000 devir aralıgın da kullanıyorum arada bir 1200 devire düsüyo surat oluncada 3500 civarına cıkabiliyo..benim düsüncem 1750 devirin altına eger gaza fazla basmak gerekmiyosa inilebilir yönünde..yani hafif yokus asagı egimli yolda biraz düsük devirde gitmenin bir sakıncası oldugunu dusunmuorum lakin devir saati 1200 civarını gosterse bile gaza pek basılmıyor neticede.Bu benim düsüncem umarım dogru dusunuyorumdur.
Ben geçen yıl istanbula giderken 400 km boyunca 140 ın altına hiç düşmeden gittim.hiçde bişey olmadı.ayrıca bizim araçlarda çok basmakla uzun mesafede yakıt çok farketmiyor.benim ortala 4,8 di.benim için o basmaya hiç bişey degil.zaten basmasam 100 km de 1 lt düşer totalde 4 lt hadi ben diyeyim 5 lt oda taş çatlasa 15 lira.ama sıkılmıyorum en azından.
Limilterde kullanilan motorda asinma illaki olacaktir ama bu asinma 150.000 de motoru yaptirilacak kadar degildir. Tabiki motoru acip bakmadim icine sadece tecrubelerime dayanarak soyluyorum ilk aracima 16 yasimda sahip oldum o gunden bu gune kadar da hep limitler kullandim Kullandigim araclarimi 4 5 sene den once satmadim. Uzun lafin kisasi mekanik parcalarda yipranma illaki olur kullanima gorede bu yipranma artar ama bu yipranma da makul olarak kabul edilecek duzeydedir yoksa fabrikalar devir kesicileri 5000 dd yerine 3000 e koyarlardi.
Siz makine mühendisi misiniz de bu kadar kesin konuşuyorsunuz. Tabi ki turboyu dinlendirip soğutmak gerekir. Ayrıca 150binden sonra motor bitmez. Mjet ödül alan bir motor, 650-700binde hala motor yaptırmadan giden ticari taksiler var. Her mekanik parçanın ömrü kullanımla doğru orantılıdır. Bir parçanın ömrü 10bin saatse; nasıl kullanırsan kullan 10bin saat olabilir mi? Mantıklı olalım biraz.
Bu postu okuduktan sonra forumda herkez bana dusman olacak bunun farkindayim ama yazmasamda icimde kalacak, postlari okudukca sanki ilk kez arabaya biniyormuscasina yazilmis postlar goruyorum bukadar takilmayin arkadaslar arabalar ve motorlari dusunudugunuz kadar narin yapilar degildir bakimlarini duzenli yaptirdiginiz surece kolay kolay sorun cikarmazlar dayanamadim az once Aksaray Enerji otomotiv den ustamla gorustum ve yuksek devir olayini sordum verdigi cevap aynen susekildeydi evet omrunu kisaltir ama oyle 150.000km falan olmaz madem oyleymis senin arac 150.000i nasil gordu? Peki daha nekadar masrafsiz kullanabilirim mjetlerin omru nekadardir dedim 400.000km yi gorenler var dedi. Benimkide 350.000 bilemediniz 300.000km yi gorsun kim 200.000 km den fazla biniyor aldigi araca?
Ben 10 ayda 40bin kilometre yaptım. inşallah 200bin kilometreden fazla binicem arabama :)
Düşük devrin zarar verdiği nereden çıktı? bizim dualogiclere neden "eco" düğmesi konmuş o halde? Sakin kullanımda 1500 dd/dk'da üst vitese geçiyor. Ben hızı sevmem, çok basmam, 100 km/sa hızla giderken 1800-2000 d/dk görüyorum.
düşük devir zararlıysa benim motor ölmek üzere desenize.....
biz 150000 de motor yaptıralım ki bazıları para kazansın... 750.000 giden multijet var,daha motor açılmamış..
Ben de hangi devirde vites değiştirme konusunu sorayım. Benim arabam da yok ama arkadaşımın yeni doblosunda yol bilgisayarında devir 2000i geçer geçmez SHIFT (vites değiştir) uyarısı çıkıyor buna ne diyeceksiniz. Sanırım aynı şey evolarda da var.
şu 750 bin kmdeki multijeti merak ettim doğrusu
aracın motor numarasını verirseniz bir incelemek isteriz servis kayıtlarını
bu arada bazı arkadaşların yorumları var 3000 devir 4000 devir arası kullanıyorum hiç bir şey olmadı diye yazıyorlar
bizim bahsettiğimiz durum bu değil yanlış anlaşılıyoruz uzun süre redlına yakın devirlerde yani 15-20 dakka boyunca dizelle 4500 devire yakın benzinliyle 6000 devirlere yakın devir çevirerek motoru sıkıştırmanın zararlarından bahsetmek için konuşuyoruz
ha bana hala hiç zararı yok derseniz o zaman sizin bildiklerinizden yada bilmediklerinizden şüphe ederim
Hocam haftasonlar aksaraya giderken yolun %90lik bolumunde dip gaz giderim hic ayagimi kaldirmam sert virajlar ve radar noktalari haricinde bahsettiginiz sey buysa eger evet o sekilde kullaniyorum yaklasik 1:30dk suruyor yolculugum yani 20dk daha uzun suruyor 750.000 bende hic duymadim ama enerjide 370.000km yi gordum.
edit: bu sekilde
https://img43.imageshack.us/i/grnt028w.jpg/
edit2: ben hic zarari yok demedim illaki zarar verir ama bu zarar 150.000 de motoru bitirecek bir zarar degildir.
evet senin kullanım tarzınla kullanılan bir motor
normal sıkıştırılmadan kullanılan bir motora göre daha çok aşınır ve daha çok yıpranır
bunun aksini söyleyebilecek ne servis ustası nede motorcu çıkamaz karşıma
ama dediğin gibide 150 binde motor yaptırırsında demiyoruz sadece yıpranma ve aşınma daha fazladır sadece motorda da değil frenlerden tutta lastiklere turbo milinden tutta
bilyalara kadar bütün aksam aşırı yük altında çalışır ve ömrü muadillerine göre kısa olur
ufak örneklerle 60 bin km gidecek bir set lastik 40 binde silinir
80 bin görecek olan fren balataların 50 binde biter
en ufak şarz dinamosu bilyan bile daha erken iflas eder
çünki altımızdaki araçlar maalesef performans için değil ekonomik kullanım için üretilmiş araçlardır
muhtemelen aracında kullandığın lastiklerinin hız serisi bile senin çıktığın hızlara uygun
derecede değil eğer devamlı bu hızlarda kullanıyorsan bence ilk önce lastiklerini sürat lastikleriyle değiştir
sürekliden kasıt hiç ayak kalkmadan gitmek.
o yolu iyi bilirim bir kaç defa gittim ama gerek yolun gerekse trafik durumunda dip gaz şeklinde max 3 4 dk gidilir, bir süre ayak gazdan çekilir araç yavaşlar devir düşer sonra tekrar gaza basılır şeklinde döngü halinde gidilir.
elbette bu şekilde kullanımda motor 150 binde gitmez ancak atıyorum 200 binde normal kullanımda motor güçten düşecekse 120 binde güçten düşmeye başlar, segmanlarda aşınma meydana geldiği için kompresyon kayıpları yaşanmaya başlar, düzensiz komresyonda motor düzenli çalışmamaya başlar, duman atma başlar v.s.v.s. diye motor ömrünü tamamlar.