Arkadaşlar merhaba;
Arabamda 2000 devride silkeleme sorunu vardı. Araıcmda 2 kere motor arıza ışığını yaktı EGR valf arızası veriyodu. Cuma günü EGR valf için birmota gittim birmotta parça olmadığı için değişmedi. Bende forumlardan araştırdım. EGR valfini gözüme kestirdim.
Bu pazar opersayona başlıyayım dedim. Öncelikle plastik kapağı sökmeniz için youtube dan Pete's chip tunning india grande punto yazıp çıkan videodan kapağın çıkarılışını bir kaç kere izlemenizi tavsiye ederim.
gelelim benim işlemlere, önce hava emiş borusunu kapak ile ayırıdım sonra MAF sensorundaki iki adet 10 luk civatayı cırcır ile söktüm sonrasında kapağa yukarı çekerek çıkardım .bu sırada arkda yuvarlak bir takoz içinde kapağın bir kulağı var onu kırmamamaya özen gösterin.
daha sonra arkas kısmda EGR valfin üzerindeki gaz kelebeği giriş hortumunu söktüm yine 10 luk iki adet civata ile burada açık ağız anahtar kullandım. hortumun ve kelebeğin içini güzelce temizledim. EGR ye ulaşmak ve daha rahat çalışmak için için akününde sökülmesi gerektiğini gördüm ve 13 lük lokma ile akünün kayışını çıkardım sonrasında 10 luk açık ağız ile kutup başını söktüm. Aküyü çıkarma esnasında intercooler hortumundaki klipsleri kırmmaya özen gösterin.
EGR valfin selenoidinin sökümü için T20, piyasa tabrii ile ise yıldız alyan ile 3 adet civatayı söktüm ve EGR nin yayını ortaya çıkardım elimle kontrol ettiğimde EGR yayı takılmalar yaşanıyordu. sorna wd 40 ile önce selenoidi güzelce fırçalayarak temizledim . Sonra EGR nin yayını wd 40 püskürterek ve kulak pamuğu yardımıyla temizledim. Yay rahatça çalışır hale getirdikten sonra fazlalık WD 40 ı bir bez ile aldım. küçük bir sigara molasından sonra toplama işlemine geçtim.
Toplarken civatalarınızın başını iplik ile bağlayıp ipliğin diğer ucunu parmağınıza bağlayın sonra civatayı ağızlatın sonrasında ipliği çıkarırsınız. ben ilk civatayı aracın içine düşürdüm 1,5 saat aradım bulamadım halada içinde.
3 civatayıda bağladıktan sonra intercooler dan gelen hortumu bağlayın hortum o-ringli iyice oturmasında dikkat edin. sorna iki adet 10 luk civatasını sıkın .
sonrasında aküyü bağlayın kapağı takın ve marşa basın.
Tecrübe sürüşünde aracımdaki silkelemenin kaybolduğunu gördüm hem sıcak hemde soğuk test yaptım sonuç başarılı. Hem aracın çekişindede artış olduğunu söyleyebilirim. (belki biraz psikolojik

)
Topalmda 4 saat sürdü bunun 1,5 saati düşen civatayı aramakla sürdü fakat sonuç negatif
Yanınızda bir kişinin yardımcı olması gerekebilir. Arasıra özellikle parçaları toplama sırasında işe yarıyor.
Sonuç olarak 120 + işçilik liralık EGR valfninin yerine güneşli yarım pazarı harcıyarak başarılı oldum . Bu paraya biraz daha ekleyerek aracıma chiptuninng yaptıracağım
İlerleyen günlerde EGR nin bloğunuda emme manifoldunu sökerek sökmeyi düşünüyorum . Bununla ilgli paylaşımımda olacaktır.
Umarım işinize yarar.
Yer imleri