19 sonuçtan 1 ile 19 arası

Konu: Freni patlayan aracı durdurmaya yönelik bazı bilgiler

Şahin Gündoğan
    Quik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Balıkesir
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 47

Dikkat Freni patlayan aracı durdurmaya yönelik bazı bilgiler

Fren patladı ve otomobiliniz hızla gidiyor. Ne yapmalısınız? İşte size basit öneriler!

Öncelikle haliyle ayağınızı gazdan çekmelisiniz. Aracınızda Cruise kontrolünü açın. Şimdi hiç panik yapmadan dikkatinizi maksimuma çıkarmalısınız. Gözlerinizi yoldan ayırmayın ve kontrolünüzü kaybetmemeye özen gösterin. Önünüzde ve arkanızda ne olduğuna bakın. Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için araçlardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Bu arada diğer sürücüleri kornayla ve dörtlüleri yakarak uyarmaya çalışın. Bir problem olduğunu seyir halindeki diğer araçlara da yansıtın ki sizden uzak dursunlar. Bir şekilde hızınızı düşürmeniz gerekiyor. Bunun için sürtünme etkisini kullanabilirsiniz.

Arabayı toprak veya taşlı bir yola sürebilir ve bu şekilde hızını düşürebilirsiniz. O da olmadı aracı, yukarı doğru çıkabileceğiniz bir yokuşa sürebilirsiniz. Çalılıklardan ve etraftaki bitkilerden faydalanabilirsiniz. Araç onların üzerinden geçerken lastikler bitkilere takılıp yavaşlar. Ama asla büyük bir ağaca çarpıp durmayı düşünmeyin. Bu canınıza mal olabilir. O panik anında çarpacağınız 20 cm çapındaki küçük bir ağaç bile büyük tehlikeler doğurabilir. Çarpmamak için güvenli bir alan bulun. Arabanın hızı iyice kesilince kenara çekebileceğiniz güvenli bir yere bakın. Aracı tamamen durdurduğunuzda yolun tam ortasında kalmanız sizin için yine bir tehlike teşkil edebilir. Eğer otobandaysanız arkadan gelen yüksek hızlı bir araç size çarpabilir. Dolayısıyla durmaya çalışmak kadar mümkün olan en güvenli yerde durmaya çalışmak da önemli.

Vites küçült, fren pompala!

Frene bastığımızda fren hortumlarında herhangi bir sızıntı varsa fren pedalı yavaş yavaş aşağı inmeye başlar. Bu tür arızalarda fren hortumlarında küçük delikler oluşur. Diyelim ki frene bastınız ve araba durmuyor. Sonuna kadar frene basmaya devam edin. Fren hidroliği azalana kadar fren merkezinde yine de bir basınç oluşacaktır. Bu da aracı durdurmaya yardımcı olur.

Ama eğer biri fren hidroliği hortumunuzu testere ya da bıçakla kestiyse işte o zaman fren pedalı siz frene basar basmaz aşağı iner ve hiçbir işe yaramaz. Fren pedalı dibe oturdu ve araç gitmeye devam ediyorsa arka arkaya seri bir şekilde vites küçültmeye başlayın. Sırasını takip ederek beşten hemen dörde, ardından üçe, ikiye ve birinci vitese geçin. Vites değiştirirken ayağınızı debriyajdan kaldırın ki motor kompresyonu devreye girsin. Vites küçültme süreleri çok kısa olmalı fakat bir anda beşten bire de inmemelisiniz. Aracı aniden çok küçük vitese geçirirseniz vites kutusu dağılabilir veya motor hasar görebilir. Seri vites küçültürken el frenini de hafif hafif yukarı kaldırın. Yavaş yavaş yapmanız çok önemli, aksi takdirde savrulabilirsiniz. Dörtlülerinizi yakın ve dikkatli bir şekilde emniyet şeridinde durun.

Alıntıdır. Ben okurken sanki o anı yaşıyormuş gibi oldum, Allah kullandırmayı nasip etmesin...

2. Bu mesajı için 13 kişi Quik'ye teşekkür etti:

Kaan Acurol
    Kurallara uymadığı için forumdan uzaklaştırılmıştır. Budweiser - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Evo Siyah
    Edilen teşekkür: 524

Amin!! Daha önce böyle bir döküman okumamıştım ama hani ışıklarda dururken bile komp. bindirerek duruyorum yani mantıkende böyle olurdu demekki doğru düşünmüşüm

Oğuz KOCA
    İl Başkanı (Isparta) izoci - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Isparta
    Rengi
    Orleans Mavi
    Plaka
    330
    Edilen teşekkür: 1913

sağolasın bilgisi olmayan arkadşlar için faydalı...
    TSİ Jetta.

5. Bu mesaj için teşekkür edenler:

ORÇUN ÇABUK
    aŞK 3 HaRF BMW WiSTaRiA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Tekirdağ
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 2431

Teşekkürler şahin kardeşim faydali bir paylaşım...

Şahin Gündoğan
    Quik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Balıkesir
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 47

Alıntı WiSTaRiA Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Teşekkürler şahin kardeşim faydali bir paylaşım...
    Rica ederim ben Teşekkür ederim, bi an düşündüm de o anı yaşıyor olsam nasıl olurdu diye, yine düşündüm hiç bilgisi olmayan o an napar diye. Umarım faydası olmuştur... Saygılar.

Serhat Serhat
    İl Başkanı (Kırşehir) takres - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Kırşehir
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 1804

teşekkürler...

mesut eyvaz
    mesut eyvaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Osmaniye
    Rengi
    Evo Granit Gri
    Edilen teşekkür: 34

okurken heyecana kapıldım. Bu arada (0 lerde 70 lerin sonunda sürücü kursları reno 12 lerde eğitim erirken freni boşalmış arabayı durdurmayıda anlatıp uygulatıyormuş. Yani frensiz nasıl durulur ?

Ümit Coşkun TURUCA
    Emekli Moderatör GP COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 6069

güzel ve faydalı bir paylaşım
    bir şey unutulmuş onuda ben yazayım
    sağınızda veya sol tarafınızda kaldırım veya banket veyada refüj var ise bunlara yanaşarak sürterek durmak çok uygun bir yoldur

Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )

samet k.
    samprik - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Yok
    Plaka
    16 GK 447
    Edilen teşekkür: 136

ben doğan el pi ci varken 70-80le falan giderken dönucektim asıldım frenler tutmadı balatalar erimiş =)) tutmayan el frenine öyşle bi asıldım ki can havliyle hayatımda öyle birdaha yan vermedim =D
    herşey bitecrübe insan için kazasız belasız sürüşler herkese
    ilk görüşte aŞk'a inanmazdım...taa ki evomu görene kadar

BiZ ŞaMPiYoN TaKıMı TuTMaDıK, TuTTuĞuMuZ TaKıMı ŞaMPiYoN YaPTıK..!!

iNaDıNa T-e-X-a-S

EREN YALÇIN
    axi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Manisa
    Rengi
    Beyaz
    Plaka
    45 EY 700
    Edilen teşekkür: 247

Allah korusun... Güzel paylaşım için teşekkürler
    _NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE
    Ben bir Türküm!!!
    Ben;
    Orta Asyadan Türeyen,
    Anadoluda Büyüyen, Avrupa iclerine Yürüyen TÜRK´üm.
    Ben;
    Atillayi, Yavuzu, Fatihi var eden, krallari, imparatorlari kendisine Yar eden, Düsmanina dünyasini dar eden TÜRKüm.
    Ben;
    Damarlarinda asil kanin aktigi irkim, Benden bahseder destanim,Agitim,TÜRKüm,ben TÜRKüm,
    taa iliklerime kadar MUSTAFA KEMAL ATATÜRK`üm!!!
    Ya Siz Kimsiniz ???......____

Çağatay Güldalı
    ExTReMe_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Rock Siyah
    Edilen teşekkür: 127

Paylaşım teşekkürler dediğiniz gibi en güzel yol vites küçülterek kompressör ve el freni indirip kaldırarak aracı kastırma şeklinde yavaşlatabiliriz

zeki özkan
    santiago - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Antalya
    Rengi
    Evo Gri
    Edilen teşekkür: 38

benim bi kere başıma geldi aracın frenleri patladı bi baktım tutmuyor boşa gidiyor allahtan 80 le gidiyordum önce vites küçültüm sonra yavaş yavaş el freni çekerek durdum hani babam eskiden sölemeseydi ne yapaacağımı muhtemelen panikle bi yere vurup durmaya çalışırdım

Çağatay Koçak
    fawori - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Ankara
    Rengi
    Evo Gri
    Edilen teşekkür: 221

Alıntı GP COSKUN Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    güzel ve faydalı bir paylaşım
    bir şey unutulmuş onuda ben yazayım
    sağınızda veya sol tarafınızda kaldırım veya banket veyada refüj var ise bunlara yanaşarak sürterek durmak çok uygun bir yoldur
    Sayın hocam bu bence çok tehlike arz eder aracın ağırlık merkezi var eger sürtünmede bu merkezin ağırlığı değişirse araç takla atabilir onun için aman demek lazım.İşin kötüsü Esp bile işe yaramaz bu durumda çünkü bu sistemde frenleme ile alakalı.

16. Bu mesaj için teşekkür edenler:

Volkan Kaban
    Delidavsan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Beyaz
    Edilen teşekkür: 79

Alıntı Budweiser Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Amin!! Daha önce böyle bir döküman okumamıştım ama hani ışıklarda dururken bile komp. bindirerek duruyorum yani mantıkende böyle olurdu demekki doğru düşünmüşüm
    Sürekli kompresyon yapmak şanzımana hasar verebilir. Yazıda bahsedilen konu ekstrem bir durum ve bunu 1 - 2 sefer yaptığınızda sorun çıkmaz fakat kompresyonla yavaşladığınızda debriyaja ve şanzumana yük bindiriyorsunuz. Haliyle debriyajın daha erken bitmesine ve şanzımanın daha erken yıpranmasına sebep oluyorsunuz.

Ümit Coşkun TURUCA
    Emekli Moderatör GP COSKUN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 6069

Alıntı fawori Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Sayın hocam bu bence çok tehlike arz eder aracın ağırlık merkezi var eger sürtünmede bu merkezin ağırlığı değişirse araç takla atabilir onun için aman demek lazım.İşin kötüsü Esp bile işe yaramaz bu durumda çünkü bu sistemde frenleme ile alakalı.

freni patlamış arabadan bahsediyoruz esp msp yi unut
    şahsen ben bunu 5 yıl önce denememiş yada yapmamış olsaydım muhtemelen şu anda burada değildim

şimdi konuda ki yorumları okuyorum kompresöre bindirmenin zararından bile bahsediliyor
    kusura bakmayın ama yemişim şanzumanı ilk önce canını kurtaracaksın sonra şanzumanı motoru düşüneceksizniz
    freniniz patlamış az sonra bir yere toslayacaksın yada uçurumdan aşağı uçacaksın hele hele araçta çoluk çocuk olduğunu farz edin allah hiç birimizin başına vermesin
    önceliğiniz ne şekilde olursa olsun aracı durdurmak olmalı
    kamyonculukta kural vardır eğer durduramıyorsan devir
    böyle durumlarda rampa aşağıya inerken frenlerimiz patlarsa daha fazla hızlanmadan ani hareketle arabayı devirmeye çalışırız
    benim 5 yıl önce karamürselin içinde bursadan istanbul istikameti yönünde frenim patladı önümdeki konteynır yüklü tıra vuracağımı anladım ama sol refüjleri tarayarak aracı olabildşiğince yavaşlattım va arkadan patlattım sonuç = hala aranızdayım
    böyle durumda aracınızı durdurabilecek her türlü şeyden faydalanın hızınızı düşürebilirseniz bu sizi hayata bağlayacaktır
    Konu GP COSKUN tarafından (14/01/2011 Saat 12:05 ) değiştirilmiştir.

Benim Sürdüğüm Hayatın Geri Vitesi Yok...Geçmişimi Sadece Dikiz Aynasından Seyrediyorum ; )

Güney ...
    evo_dynmc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 31

bilgiler için teşekkür ederim,

Sezgin Korkmaz
    SezginKorkmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Tekno Gri
    Plaka
    34 NYP 97
    Edilen teşekkür: 1

Allah öle bişeyi kimseye göstermesin. Ama olabilecek şeyler bilgi için tşkler...

Enes Ç.
    enoo201 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Bursa
    Rengi
    Evo Gri
    Plaka
    16 U 2434
    Edilen teşekkür: 42

çok iyi paylaşım olmuş şahin

Oğuz MERDAN
    byspayn - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Nereden
    Eskişehir
    Rengi
    Evo Metalik Beyaz
    Edilen teşekkür: 405

Allah muhtaç bırakmasın ama önemli bilgiler. Paylaşım için teşekkürler...