5 sonuçtan 1 ile 5 arası

Konu: Hayatı Kolaylaştıran Tüyolar

Hybrid View

önceki Mesaj önceki Mesaj   sonraki Mesaj sonraki Mesaj
  1. #1
    Zynl krcn
    ZAK1980 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    15/05/2009
    Yaş
    44
    Mesajlar
    3.727
    Nereden
    Antalya
    Rengi
    Egzotik Kırmızı
    Plaka
    07ÜJİ34
    Edilen teşekkür: 1924

    Standart Hayatı Kolaylaştıran Tüyolar

    Otomobil kullanırken hayatınızı kolaylaştıracak önemli ipuçları!

    Otomobil kullanmak hem zevk hem de büyük şehirlerde gündelik hayatın neredeyse ayrılmaz bir parçası. Artan yakıt ve bakım masrafları ise bu zevke maalesef gölge düşürüyor.

    Peki aracınızı ne kadar tanıyorsunuz? Otomobilinizi daha etkili, doğru, güvenli ve hatta daha az masrafla kullanmanızın mümkün olduğunu biliyor musunuz? Aracınızda hayati önem taşıyan bazı sistemleri, otomobilinizi en etkili, doğru ve güvenli kullanma tekniklerini ve daha az masraf çıkarmasını sağlayacak önemli ipuçlarını sizin için derledik...

    1. Hidrolik direksiyon

    Motor çalışırken direksiyon simidini sağa ya da sola 15 saniyeden fazla tam tur olarak bırakmak hidrolik direksiyon pompası ile hidrolik yağının aşırı ısınmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da hidrolik direksiyon sistemi hasar görebilir. Yine bu durumdayken sistem gürültü yapar. Çünkü pas pompası yüksek basınç altındadır. Bu esnada motorun rölanti hızı kısa süreli de olsa azalacaktır.

    2. Frenler

    Otomobilinizin en hayati sistemlerinin başında fren gelir. Fren sistemini ve frenlemeyi doğru yapmayı bilmek bazen hayat kurtarır. İyi bir frenleme için dikkat edilmesi gereken durumlar aşağıda belirtilmiştir.

    • Otomobilinizin su içinden geçmesi sırasında, kuvvetli yağmurlarda ya da araç yıkandıktan sonra fren balataları ya da kampanalarının ıslanması veya kışın donması nedeniyle frenlerin etkisi azalabilir. Bu nedenle bu tür durumlarda ani fren etkisinden yararlanabilmeniz için aracınız hareket halindeyken müsait bir anda boş frenleme yapmanız balata ya da kampanalarınızın kurumasını sağlayacaktır.
    • Aracın durdurulması ya da (özellikle yokuş aşağıya giderken) yavaşlatılması için zamanında yapılan vites küçültme ile motorun frenleme etkisinden yararlanılması fren balatalarının yükünü hafifletir. Fren yapmanız gerektiğinde ise sürekli fren pedalına basmak yerine aralıklarla frenleme yapmak daha etkilidir ve balatalarının ömrünü uzatır.
    • Araca sonradan ön spoiler, tam boy jant kapakları vb. takıldığı takdirde frenlere hava giriş ve çıkışının engellenmediğinden emin olunmalıdır. Aksi takdirde fren tertibatında aşırı ısınma meydana gelir.
    • Servo, sadece motor çalışırken oluşan bir vakumla çalışır. Eğer motor çalışmadan araç hareket ediyorsa etkili frenleme yapmak mümkün olmaz. Bu nedenle motorun çalışmadığı zamanlarda araç haraket ettirilmemelidir.
    • Otomobilinizde kilitlenmeyi önleyici fren sistemi (ABS) varsa her zaman fren mesafesinin kısalacağı düşünülmemelidir. Büyük bir dikkatle ve çok yavaş gidilmesi gereken kumlu ya da altı buzlu olan yumuşak karlı zeminlerde fren mesafesinin daha da artacağı asla unutulmamalıdır.
    • Ani fren gerektiren hallerde ABS'nin etkili olabilmesi için fren pedalı pompalanmadan üzerine kuvvetlice sürekli basılmalıdır.
    • Fren balatalarının aşınması büyük ölçüde kullanım koşullarına ve sürüş şekline bağlıdır. Sık sık şehir içi trafiğinde ve kısa mesafelerde kulllanılan araçların fren balatalarının kalınlığı her servise gidişte kontrol ettirilmelidir.

    3. Dört çeker araçlar

    Bazı otomobil ve arazi taşıtları otomatik olarak devreye giren dört tekerlekten çekişli sürüş sistemi ile donatılmıştır. Bu tür araçlarda çekiş gücü sürüş tarzına bağlı olarak yol koşullarına en fazla uyum gösterecek şekilde sistem tarafından ayarlanır.

    Dört tekerlekten çekişli araçlarda frenleme tarzı iki çekerli araçlarla aynıdır. Bu nedenle araç kaygan zeminlerde iyi hızlanma olanağı bulmasına rağmen asla yüksek hızlarda kullanılmamalıdır. Çünkü ıslak bir zeminde hızla gidildiğinde ön tekerlekler kayabilir. Dört çekerli araçlarda önden çekişli araçların aksine kaymanın farkına hemen varılmaz. Bu yüzden yol şartlarına uygun süratle gitmek daha doğrudur.

    Dört çekerli araçlar kışın da iyi çekiş sağlar. Aracınızın lastiklerini kış lastikleriyle değiştirirseniz aracınıza çok daha iyi hakim olur ve frenlemeyi emniyetli yaparsınız.

    4. Elektronik diferansiyel kilitli (EDL) araçlar

    EDL sistemi otomatik olarak çalışır, sürücünün herhangi bir şekilde müdahale etmesine gerek olmaz. Sistem, ABS sensörlerini kullanarak çekiş tekerleklerinin hareketini izler. Yaklaşık 40 km/s'lik hıza kadar çekiş tekerleklerinin arasında dakika oluşan yaklaşık 100 adetlik dönüş farkı aracı yavaşlatır. Sistem bu aşamada diferansiyel üzerinden diğer çekiş tekerleğine daha fazla çekiş kuvveti uygulayarak tekerlekleri dengeler.

    Araca olağandışı yüklenme söz konusu olduğunda fren uygulanan tekerleğin fren diskinin aşırı ısınmaması için EDL otomatik olarak kapanır. Bu durumda araç çalışmaya devam eder ve EDL sistemi olmayan bir araç özelliği taşır. Fren soğuduğunda EDL otomatik olarak tekrar devreye girer.

    ABS kilitlenmeyi önleyici fren sistemi ikaz lambası yanarsa EDL sisteminde de arıza olabilir. Böyle bir durumda en kısa zamanda servise başvurmak gerekir.

    5. Çekiş kontrol sistemine (ASR) sahip araçlar


    ABS sistemi bulunan araçlar ilave olarak ASR sistemi ile donatılabilir. ASR sistemi, uygun olmayan yol koşullarında bile çekişi, hızlanmayı ve dik rampalara tırmanmayı kolaylaştırır ya da mümkün kılar.

    ASR sistemi tekerleklerin patinaj yapmasını otomatik olarak önler ve normal koşullarda sürekli açık tutulmalıdır.
    Zeynel KARACAN

    "Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal gibi lider getirir"

  2. Bu mesajı için 8 kişi ZAK1980'ye teşekkür etti:


  3. #2
    ali Türkmen
    onn.off - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    21/02/2010
    Yaş
    48
    Mesajlar
    539
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Evo Granit Gri
    Edilen teşekkür: 774

    Standart

    paylaşım için teşekkürler

  4. Bu mesaj için teşekkür edenler:


  5. #3
    Yasemin ŞENŞATIR
    JASMINE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01/04/2007
    Yaş
    48
    Mesajlar
    9.382
    Nereden
    İzmir
    Rengi
    Arizona Bej
    Plaka
    35 EF 585
    Edilen teşekkür: 4817

    Standart

    Sağol Zeynel

  6. #4
    ORÇUN ÇABUK
    aŞK 3 HaRF BMW WiSTaRiA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22/07/2009
    Yaş
    45
    Mesajlar
    6.500
    Nereden
    Tekirdağ
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 2431

    Standart

    Sağolasın Zeynel...

  7. #5
    alper aslan
    alpimmm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17/08/2009
    Yaş
    45
    Mesajlar
    2.473
    Nereden
    İstanbul
    Rengi
    Yok
    Edilen teşekkür: 1091

    Standart

    Zeynel teşekkürler kardeş faydalı bilgiler için

Yer imleri

Yer imleri

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  


Forumdaki tüm yazışmalardan üyelerin kendisi sorumludur. Çıkabilecek herhangi bir hukuki durumda, forum yönetimi yetkili merciilerin talepleri doğrultusunda, ilgili üye/üyelerin tüm erişim bilgilerini/kayıtlarını vermekle yükümlüdür. Yeni üye olanlar, maillerine gönderilen onay maillerini onayladıktan sonra, admin onayıyla üye olabilmektedirler. O nedenle üye olurken profil bilgilerinin özenli, doğru ve eksiksiz şekilde girilmesi son derece önemlidir. Üyeler; forumda geçirdikleri zaman zarfında forum kurallarına uymak zorundadırlar. Kurallara aykırı davrandığı tespit edilen üyeler hakkında haber vermeksizin işlem yapma hakkı forum yönetimine aittir. Forum kurallarını okumak için tıklayınız. Unutmayınız; bu ortamdaki özgürlüğünüz, başkalarının özgürlüğüyle sınırlıdır.
Reklam vermek, bilgi & iletişim için: admin@grandepuntotr.com



# Fiat Türkiye Kullanıcı Forumları Network #

www.fiattr.com   |    www.puntotr.com   |    www.grandepuntotr.com   |    www.puntoevotr.com   |    www.bravotr.com   |    www.lineatr.com   |    www.500tr.com   |    www.ottimotr.com   |    www.aegeatr.com