O olayı biliyorum ilk aklıma gelen o oldu poliçemdeki maddelerden emin olamadığım için çekiciyi kaskodan istedim onlarda direk yönlendirdiler.
Printable View
immobilizer li araç gayet rahat çalınabilir araçlarımızda immobilizer var diye çokta güvenmemek lazım. Sizede geçmiş olsun.
geçmiş olsun maalesef memlekette ******** çok
bende buna benzer bir olay yasadım hatta konu actım bi sabah arabamın yanına gittim benzin depo kapağı kırıktı kapılar anahtar kumanda ile açılmadı elle açtım ve marşa bastım bastım almadı çekiisci ile servise gittik ve imbolizer kitlemiş elimdeki anahtarı kabul etmedi o yüzden anahtar kodlama yapıldı falan filan ******** çok abi geçmiş olsun cok verilmiş sadakan varmış ucuz kurtarmışın allah kimsenin başına vermesin
allah hepimizin arabasını korusun kaskosuz kapının önüne koyulmaz bu arabalar
Öncelikle çok geçmiş olsun,artık hırsızların ar damarları çatladı,yapabilseler araba altımızdayken de çalacaklar.Allah böylelerini bizlerden uzak tutsun.
benim babamın altından çaldılar :) filmlerdeki gibi oldu kafası güzelken çaldılar ama:)
unkapanı köprüsünde arkadan beyaz bi münübis vurdu araabanın anahtarını üstüne bırakıp indi arabadan ve önden 2 kişi gelip atlayıp arabayı çaldılar münübüs zaten tezgah oda kaçtı babam dımdızlak yolun ortasında kaldı yani burası türkiye ne olcağı belli olmaz siz siz olun anahtar üstünde sakın inmeyin kaza anlarında
geçmiş olsun
İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle İmmobilizer olan otomobiller, "düz kontak" yapılamaz ve çalınmaları çok daha güçtür.
İmmobilizer sistemi çoğu kez anahtarla birleştirilse dahi, değişik otomobil firmaları, değişik teknikler kullanabilmektedir. Örneğin Citroen Saxo modelinde immobilizer'ı anahtara yerleştirmek yerine şifre girişi istenen bir klaveye yerleştirmiştir ve bu sistemde motordaki elektronik kilidin açılması ancak şifre girmek suretiyle mümkündür.
İmmobilizer'ın kilitlediği sistem de otomobilden otomobile değişmektedir. Bazı markalar, immobilizer devresi ile ateşleme sistemini kilitlerken, bazıları gazı, bazıları ise her ikisini birden kilitleyebilmektedir.
İmmobilizer yeni model ve özellikle orta sınıfın üstü araçlarda giderek standart hale gelmekle birlikte özellikle Türkiye'de hala pekçok yeni araç immobilizer'a sahip değildir. Oysa İngiltere, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde trafiğe yeni çıkan araçlarda immobilizer olması yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. (İngiltere'de 1997'den, Avustralya'da 2001'den itibaren)
İmmobilizer'ın kullanımının yaygınlaşması araç hırsızlıkları olaylarını büyük ölçüde önlemesi nedeniyledir. Avustralya'da kaydedilen istatistikler immobilizer olan araçların çalınma riskinin %75'e kadar azaldığını göstermektedir.
Öte yandan her immobilizer sistemde aynı derecede güvenli kabul edilemez. Bazı otomobil firmalarında immobilizer güvenliği aracın motor sistemine daha derin şekilde monte edilmiştir ve çok uzun zaman ve uğraş verilmeden devre dışı bırakılmaları mümkün değildir. Bu sistemler bu nedenle çok daha da güvenlidir. Oysa bazı araba modellerinde elektronik kilitleme devresi motorun içinde çok daha kolay ulaşılabilir ve devre dışı bırakılabilir şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle teknik uzmanlığı olan bir kişi kaputu açarak 5-10 dakika içinde immobilizer'ı devre dışı bırakıp, daha sonra aracı düz kontakla çalıştırabilir. Bu sistemler şüphesiz ki daha az güvenlidir ancak yine de immobilizer'ın bir aracın çalınma riskini büyük ölçüde azalttığı, çünkü kolay devre dışı bırakılan immobilizer modellerinde bile, hırsızın 5-10 dakika kaput açık çalışması gerektiğiden böyle bir aracın çalınma riski de, immobilizer olmayan bir araca göre çok daha düşük olacaktır.
İmmobilizer kelimesinin Türkçe'de kullanılan ve yaygınlaşmış bir karşılığı henüz yoktur ve halen bu teknik orjinal dildeki karşılığı ile anılmaktadır. Ancak zaman zaman İmmobilizer yerine "çipli oto anahtarı sistemi" teriminin kullanıldığı da rastlanmaktadır. Aynı şekilde "elektronik motor kilitleme", "çipli motor kilidi" gibi terimlerin immobilizer için kullanılması da düşünülebilir.
Alintidir...
şimdi..
puntolardaki sistem nasıl acaba? teknik arkadaşlardan yardım bekliyoruz.. punto immobilizer'i nereyi kapatıp kitliyor, nereyi engelliyor..
Aracim bugun servisten cikti toplam sure 10 gun masraf 1500 tl degisen parcalar
Anahtar
Kontak govdesi
Direksiyon alt kapaklari
Sol on kapi cami
Direksiyon kilidi
Yeni anahtarla kodlama
Allah herkezin arabasini korusun...
Benim GT-I9100 cihazımdan kullanarak gönderildi.
geçmiş olsun tekrardan allah beterinden korusun