arkadaşlar sitede bir çogu arkadaşlarımız sureklı soruyor gp alacagım benzınlı alım yoksa dızel mı alalım dıye ne dersınız arkadaşlara avantajlarını ve dezavantajlarını tartısalımm ...
Printable View
arkadaşlar sitede bir çogu arkadaşlarımız sureklı soruyor gp alacagım benzınlı alım yoksa dızel mı alalım dıye ne dersınız arkadaşlara avantajlarını ve dezavantajlarını tartısalımm ...
dizen arabanın avantajları;
-torkunun yuksek olması ve torkunu dusuk devirde elde etmesi sebebiyle dusuk devirlerde benzinliden daha atak olması ve bu sebebten sehir ici kullanım rahatlıgı.
-benzinli araclara gore ortalama %30 daha az yakması.
-dizel litre fiyatının benzinden daha az olması.
-chip tuning uygulamasına benziliye gore daha yatkın olması.
dezavantajları ise;
-benzinli kadar yuksek devir cevirememesi ve bu yuzden son hız ve yuksek hızlardakı hızlanma kabiliyetinin azalması.
-motor sesi.
-servise benzinli araca nazaran daha cok girmesi ve benzinli arabaya gore yaklasık %50 artan servis ucreti.
-motorun benzinli motora gore daha vuruntulu calısması.
-motor omrunun benzinliye gore daha erken bitmesi
-soguk havada benzinliye gore daha zor calısması.
-ozellikle zorlanınca eksozdan cıkan siyah duman.
simdilik aklıma gelenler bunlar umarım yardımcı olmusumdur...
Bu devirde ne dizel arabaya ne de benzinli arabaya binilir.En güzeli LPG :D
kesnlikle benzinli benzinli ve şiddetle benzinli araba derim! dizel aracın verilerini benzinliyle kıyaslayıp yok torku yuksek vs aman cok yakıtı dusuk diye aldanmayın sakın
sonuc olarak kullanım zevki bakımından benzinlinin yanından gecmez
yakıt ekonomisi bakımından 3.9 L falan yazdıgına bakmayın 5 i buluyor benzinli araclarda 5.3 civarında zaten e L fiyatlarıda esitlendi yani birbirine yakın tuketimleri var aracların. Yeni arac alınacaksa verilecek yaklasık 5 bin Ytl lik farka asla degmez. Benzinli aracımı servise getiriyorum 150 ytl ye cikiyorum puntomu getiriyorum 350 ye cıkıyorum, arıza vs yaptıgında siz dusunun gerisini.
Dusuk devirde daha canlıdır vs demis arkadaslar verilere bakarak ben buna katılmıyorum. 5. vitesde 50 km hızla giderken aracım 2 bin devrin altında gaza bastıgımda benzinlide aracim şahlanırken dizel aracım 2000 devirin altındaysa sabit hızda gitmeyi bırakın hafif bir egim varsa veya ruzgar karsıdan geliyorsa yavaslamaya bile baslıyor.
Aman guzel kardeslerim, 2. el temiz bir benzinli arac alın saglam motorlu bir japon olabilir bunada gidin kaliteli bir lpg sistemi takın en akıllı işi yapmış olacaksınız.
Benzin olmuş 3.37,Euro Dizel 3.10,LPG 1.70 civarında.Benzinle yarı yarıya nerdeyse LPG.Ama yakında LPG ye de zam gelir ve o da yalan olur.Ama Ahmetin de dediği gibi yakında bisiklete binmeye başlayacağız herhalde.Durum şu anda bunu göstermekte...
GP olsun bi kere ; arada farklı bir araç kullandıkça Gp nun nekadar rahat kullanıma sahip,sürücüsünü yormayan bir araç olduğunu tekrar anlıyorum.Benzinli -dizel konusuna gelince ,yıllık km.si benim gibi 12-15000 km. sınırında olanlar için tavsiyem benzinli araç tercih etmeleri.Ben Koç indiriminden faydalandığım için dizel aldım ,yoksa direkt 77 hp.lik benzinliyi garaja çekerdim.
Bu arada çevremizde Gp sayısı çığ gibi artmaya devam ediyor..
bence dizel olması daha iyi . torkundan dolyı dizeli tercih edeirm ama bakım masrafı benzinliye nazaran daha fazla o ayrı
bence sıfır alacaksan kesınlıkle benzınlı çünkü aradaki fiyat farkını kapatmak çok zor..dizelin avantajı artık yok bide servis masrafını düşündükçe bezinli diyorum.....
tek cevap:dizel yıl hesabına girince benzin galip çıkıyor ama şimdi hadi istanbula gidim desem benzinle gitsem altından kalkamam ama dizelle çok rahat giderim...gün hesabndan girersek dizel derim.ee biz günü yaşıyan insanlarız:)))yılı çıkaracağımız bellim i olur:))
bu yüzden dizel..
LPG de olabilir tabiki ama orjinali kalsın diyosan dizelll..
Dizel fiyatının benzine oldukça yaklaşması sonucu bence tüketim, potansiyel alıcıların kararını etkileyecek en önemli neden olmaktan çıktı ve sürüş zevkine hitap edecek motorun seçilmesi gerçeği dizel-benzin karşılaştırmasında birinci neden oldu.Tabi bu benim düşüncem...
forever dizell derim ben
3-5 milyar fazla veripte aralık ayında işe gitmek için 30 dk. erken kalkmayı kabul edicek biri değilim ben :)
die for benzin in sessizligi+lpg ekonımisi:)
benim de kafamdaki yegane soru bu :) benzinli mi dizel mi?
*öncelikle vergi avantajı dizelden yana yıllık 210 ytl daha az.
*ses tabiki benzinliden yana ama dizelin de çok fazla bir sesi yok 1.3 doblo kullandım ve hala kullanıyorum sesi hiç de rahatsız etmiyor.
*servis konunsu bende bir muamma bunu yaşayan arkadaşlardan öğrenmek isterim ama kriterler aynı olacak yani birinde fren balatası değişmiştir birinde değişmemiştir fiyatı tabiki farklı olacak benim merak ettiğim yağı filtresi işçiliği ve tabiki ne kadar zamanda bir değiştiği vs.
*1.4 fire almayı düşünüyorum ama çekişinde bir sorun yaşar mıyım onu da bilmiyorum (1.6 brava 144 nm tork tan sonra) alırken test edeceğim inşallah :) dizelde ise böyle bir problem yok kalkışlar yavaş ama sonrasında canavar gibi gidiyor yokuşlar benim bravadan daha iyi.
*işte dizelin en büyük eksisi 1.4 fire ile 1.3 multijet 75 bg arasında 4000 ytl fiyat farkı çok fazla. bu farkı kapatmak için kilometre lazım ama o da bizde yok ( yıllık 15000 max)
* valla işimiz çok zor kararsızlık kadar kötü birşey yok sonuçta bir kere alınacak dünyanın parası ,Allah kolaylık versin :)
Dizel benzinli kıyaslamasını GP modelleri bazında yaparsak, dizelin motor ömrünün benzinliden kesinlikle daha uzun olacağını düşünüyorum. 250.000 km motor açılmadan kullanım için tasarlanmış bir motoru, Avrupa' daki 30.000 lik yağ periyodları yerine, aynı yağ ile her 10.000 km de yeniden yağlayarak 250.000 km den çok daha uzun süre kullanmak mümkündür. Benim gördüğüm 350.000 de multijet motorlu taksi vardı ve 1 kere turbo revizyonu ve 1 kere de değişimi yapıp öylece kullanan.
Servis gideri deseniz her 20.000 de mazot filtresi dışında servis gideri olarak hiçbir fark yok. Belki her 30.000 de falan bir carbon clean e girmek istersiniz o da 50 YTL (Kaldı ki Multijetlerin EGR ye rağmen kurum bağlamak gibi bir sorunu yok)
Multijetlerde triger kayışı da yok dolayısıyla en önemli servis maliyet kalemlerinden biri olan triger değişimi sıkıntısı da ortadan kalkmış durumda.
Multijet yine vergi olarak en düşük kategoride ve bu da senede 200 ytl falan bir vergi avantajı sağlıyor.
Benzinliyi hiç kullanmadım fakat yüklü olarak uzun yolda o kadar düşük torkla bayılacağını düşünüyorum zira GP hafif bir araç değil. Multijette araba tıkabasa yüklü de olsa performansta çok az bir değişim oluyor.
Yakında kendi evime taşınıyorum ve günde 50 km yol yapmaya başlayacağım. Bugün evden çıkarken hesapladım ve ortalama 4,3 litre yakıt ortalama ile gidip gelmişim. Benzinli bir arabam olsa hergün arabayla gidip gelmek canımı acıtırdı kesin.
Bir arkadaş siyah duman demiş te, benim arabamdan ne kadar sıkıştırırsam sıkıştırayim dumanın d si çıkmıyor açıkçası. Bu durumu box gibi şeylerle yorumluyorum.
Dizel sesinden acayip irite olan ve kendisi 2,5 lt turbo benzinli S60 volvoya binen arkadaşım bile arabanın dizel olduğunu içeriden anlamanın imkansız olduğunu ve dizel motor sesi hakkındaki fikirlerinin değiştiğini söyledi.
Kısacası performans isteniyorsa gidip 1.4 T-JET alınır da, kimse starjet i veya fire ı Multijetin karşısına koymasın.
performans kıyaslaması yapılacaksa 90 hp 200 Nm dizel motorla 70 hp 140 Nm civarında bir motor kıyaslanmamalı. Buna tekabul eden araclar 110-125 hp civarında benzinli araclardır ki 36-37 milyara bu aracların sıfırı alınabilir. Multijet araclarımızda gercekten ses sorunu yok (dusuk hızlarda ve relanti durumunu saymazsak) hakkını yemeyelim arac hafif hızlandıktan sonra motor sesi tamamen absorbe ediliyor. Ancak aynı kategoride benzinli araclarla performansı kıyaslanacaksa uzun yolda otomatik dahi olsa dizel arac insanı yoruyor performans yuzunden. 90 la girdigin rampada gaza basmazsan kendini 40 la giderken bulabiliyorsun rampayı inmeye basladıgında arac ucusa geciyor 100 u gecmemek icin pur dikkat kilitlenip pedalı ayarlaman gerekiyor. Benzinlide boyle mi? 99 la girdiginiz rampada arac 98 e dusuyor 97 ye dusmuyor vitese dokunmadıgınız halde.
Egri oturalım dogru konusalım kendimizi kandırmayalım arkadaslar. Mazot ve benzin arasında fark varken mantıklıydı ancak suanda sıfır arac alınacaksa aynı katagori (performans ve donanım bakımından esit! Bu cok onemli kagnı benzinlilerle degisken geo turbo dizelleri aynı kefeye koymayalım) benzinli bir araca daha fazla para verilecekse kesinlikle yanlış bir hareket yapılmış olunur dizel bir araca daha fazla para verilecekse kesinlikle çok daha yanlış bir hareket olur :). Yeni arac alacak arkadaşları yakmayalım. Hele hele kışın çok kısa mesafede kullanılacaksa inanın karınız olmadıgı gibi dizel almakla zarara bile geçmiş olacaksınız tuketiminizle.
Uğur senin aracın 1.6 lar kategorisinde gerçekten de en az yakan arabalardan biri. Benim de aynı arabadan olsa 1.6 benzinliye bizim dizelleri savunmazdım. Fakat bu arabamı almadan 1 ay kadar arkadaşımın yeni focusu bendeydi. 1.6 ve benzinli modelinden. İnan işe gel git kullanmamla ortalama 10 litreler civarındaydı ve canımı yakmıştı. Bu Opel olsun VW olsun 9 litreler civarında yakıyor. FSI otomatik Golf var kuzenimde, şehir içi 11.9 litre yakıyor. Ben açıkçası memnunum performansından da. Burada eğer kıyaslama GP ye hangi motor olacak ise, ben dizel alırım. Genel anlamda dizel mi benzinli mi diye sorulursa araştırmak lazım markadan markaya ne biçim dizeller de var benzinliler de var.
İlk mesajı düzelteyim. Bakımları düzgün yapıldığında dizel aracın ömrü benzinliden daha uzundur.
ama dizellerin de arızaları çok ağır olur(muş) ben alırım dizel garanti kapsamında bişey olmaz garanti biter 1 ay sonra bi arıza sonra gel de yanma neden benzinli almadım diye. (tecrübemle sabittir :) 2000 model palio aldım mayıs ayında tam 1 yıl sonra haziran ayında akünün köprüleri koptu garanti dışı yaptırdım akü 1 yıl garantiliymiş ---akü inci nin ürettiği fiat marka idi--- sonra 2. yıl temmuz ayında da radyosu bozuldu. 2 yıl sonra bozulmasının sebebi de garantisinin 2 yıl olması :) elektrik elektronik her zaman arıza yapar bu şans işidir ama garanti dışı yapması da eşek şansıdır bu da ben de vardır :) o yüzden dizel almaya çekiniyorum )
en iyisi ve ucuzu LPG bence
Lpg o kadar da ucuz değil. çünkü ilk çalışmada ve motor ısınana kadar araç benzinle çalışıyor bu da hergün çalışan araç için kış günü en az 60 ytl lik benzin demek 60 ytl lik de lpg aldın mı ayda 120 ytl eder eğer benim gibi kısa mesafe gidiyorsanız bunun karşılığında 340 km kadar yol gidersiniz. arabayı çalıştırıp uzun yol yapacaksanız o ayrı lpg o zaman hesaplı oluyor.
işin özeti kısa mesafede benzin + lpg = 0,35
uzun mesafe (ama yine şehir içi örneğin aracı çalıştırdınız 40 km gibi yol yaparsanız günde) benzin + lpg = 0,18 - 0,20 gibi.
rakamlari gorunce sasirdim gercekten cok yuksek. Seninde dedigin gibi benzinli veya dizel arada kalınmış arabaların yakıtları goz onunde bulundurulmalı kar zarar hesabı yapılmalı ancak bu ne kadar surer onunda garantisi yok yarin bir otv ayarı ile L fiyatları tıpatıp esitlenir hatta dizel araclar daha fazla ise euro dizelin fiyatı daha yukarı cikarilabilir (otv zammı dusunuluyor ben olsam beklerdim aradaki fark ne olacak diye)
Şaka mı bu ?? :) Motor 40 derece ısıya ulaştığında araç benzinden lpg ye geçer Erkan bey..Benim aracım bugünlerde ilk çalıştırmadan sadece 1 dak (veya en fazla 1 km) kadar gittikten sonra Lpg ye geçiyor,kış günlerinde de bu en fazla olsa 4 dak. sürer daha fazlası mümkün değil yani bu araç dizel gibi geç ısınan motora sahip değilki..Sanırım sizin bahsettiğiniz eski karadüzen karbüratörlü araçlardaki lpg sistemi olsa gerek,ben lpg taktırmadan önce tam 1 ay sıralı araştırdım..
Ayrıca ben sistemi taktırdığımda çeyrek depon olsun demişlerdi ve doldurdum son 1 aydır benzin ibresi yerinden en fazla 1-2 mm. oynadı o kadar..20 ytl lik benzin doldurmuştum..
Şu anda Lpg deposu 1,63 ytl*40 litre = 65 ytl ye doluyor..Ankara şehiriçinde 470 km. yol yapabiliyorum..(gazı köküne kadar bitirmeden üstelik) Hadi bunun 20 km.si benzinde olsun 65 ytl/450km = 14,4 kuruş...(Yol bilgisayarım genelde 6,7 lt ortalama gösterir)
Artık gerisini siz hesap edin bakalım dizeller ne yakıyor.......
Arkadaşlar bende ayda 1 kere depoyu doldururum (yazın) 700 ile 800 km arasında yol yapıyorum benim için çok iyi bir değer evet mazot çok pahalandı arabamı ilk aldığımda 90 95 depoyu doldururken şimdi 120 125 civarı tutuyor ama benim için hala çok ekonomik Trip B ekranım 4500 km oldu 20000 bakımında sıfırlamıştım ve 4500 km ortalama tüketimim 5.3 şehir içi kullanımında ise en sıkışık trafikten bahsediyorum mesai sonu istanbul boğaz köprü trafiği ortalama 5.5 lt yi geçmedi bence dizelin benzinli motora göre en büyük avanatajı istediğiniz zaman çok az yakıt yaktırabiliyorsunuz birde bence kıyaslama yaparken GP nin benzinli ile dizel motoru kıyaslanmalı diger araçların kıyaslaması genelleme olarak gerçekçi sonuçlar vermeyebilir örnek olarak Ford fiesta Tdi 1.4 motor fakat GP multijet 1.3 motor kafadan 200 ytl vergi avantajın var son olarak dizele fazladan para veriyoruz bu doğru fakat LPG sisteminede veriyoruz tamam belki 2 veya 3 kat daha fazla ama aracın orjinali bozulmuyor ve satmaya çalışırken daha yüksek fiyata elden çıkarabiliyoruz (bazı insanlar önem verir) LPG nin gaz kaçağı veya patlama ve bazı alanlara alınmama gibi durumlarıda var bence bu konu uzar gider bence bizim arabaların dizelinin benzine göre en büyük dezavantajı yağ değişiminin 10000 de bir olması
benzinli araclardada risk alınmıyor yag degisimi yine 10 bin km olarak biliyorum. En azından ben en fazla 12 binde degistiriyorum gp benzinlilerde ne sıklıkla degistiriliyorki?
Mesajlardan anladığıma göre bazen dizeller benzillileri dövüyor..Bazende benzinliler dizeli dövüyor...LPG liler her ikisinide dövüyor..Ama LPG lilerinde dövüldüğü zamanlar oluyor...
SONUÇ:Tüm bu araçlar alacak kişinin kullanım amaçlarına ve parasının miktarına göre kimine göre avantaj ,kimine göre dezavantaj sağlayabilir...Yani hiç birinin diğerine üstünlüğü yoktur...
20 bin iyi bir rakam ancak yagın markası ne ki koyulan? ben mobil 1 kullandıgım halde 20 bini beklemiyorum sonucta viskozitesi dusuyor ve kirleniyor yeni bir yag kadar korumayacagi kesin. Ne biliyim benim dusuncem bu satmayi dusunmedigim ve uzun yıllar kullanmayı dusundugum icin ben 10 bin km de degistiririm.
cihan saolasın iyi oldu valla bende bilgilendim sayenede saol duzeltigin icin.
benim arabada bi problem mi var bende mi problem var anlamadım :) çünkü ben kışın ayda örnek olarak benzin lambası yanarken 50 ytl lik benzin 50 ytl lik de lpg alıyorum 265 km yol yapıyorum benzinin lambası yanıyor hatta daha da aşağıya düşüyor ve lpg de bitiyor. yazın da 50 ytl lik benzinin yarısını harcıyorum lpg tamamen bitiyor 265 km de. araç kışın 1.5 veya en çok 2 km sonra geçiyor lpg ye yazın hemen geçiyor 300 - 500 metre sonra . ama araç gp 1.4 fire değil brava 1.6 16v. ayrıca lpg sıralı sistem, karbüratörlü değil. yanlışlık nerede anlamadım ama ben 2 yıldır kullanıyorum ve her seferinde aynı sonuca varıyorum bir depo şu anda 76 ytl ye doluyor ve ben bununla maksimum 400 km yol yapıyorum burada lpg 1.71
Anlıyorum Erkan bey ; 1,6 16 v bir arabayla bir depoda 400 km yapmanız normal bence onda bir tuhaflık yok fakat benzin olayını bende anlamadım gerçekten 50 ytl lik benzin nasıl biter..Benimki 2 mm oynadı sadece ve dediğiniz gibi benimkide en fazla 1 dak. yada 600 m. sonra geçiyor lpg ye..Fakat ben ayda 1500 km. yapmışım.
bence kullanım amacına baglı.eger sureklı yol yapmayı dusunuyorsan tabıkı dızel derım.ama sadece ıse gıdıp gelmekte ve hafta sonları kullanım ıcın dusunuyorsan servıs maalıyetlerı acısından benzınlı daha mantıklı olur dıye dusunuyorum...
arkadaslar lpg kullanılar arabalar az kullanıldıgı taktirde depo icerisindeki benzin cok azsa calkalana calkalana cok fazla buharlasıyor inanın lpg sisteminin kullandıgının daha fazlası buharlasmadan dolayı yok oluyor.
valla benim gp dizel şu an dizel aldığım için pişmanım...ama bu ne performansından ne motor sesinden nede başka bişeyden... mazot olmuş 3,10 aradaki fark sadece 0,30 kurus ben 2006 yılının 11. ayında arabayı aldığımda mazot 2 lira civarıydı ve konuşulanlara göre filan yakıtın varil fiyatı 200 doları bulucakmış bu sene sonunda öyle bir beklenti var buda benzinin litre fiyatının 5 lirayı bulacağının habercisi bi anlamda... artık alternatif ulaşım araçları bulmak lazım kaydırakla veya tabanvayla filan veya küçüklüğümüzde bilyeli arabalar vardı yapardık yokuş aşağı kayardık :D işin kısası ve ciddisi bakım+ arıza masraflarınıda göz önünde bulundurursak bence benzinli bi araba alıp sıralı lpg taktırmak lazım şuan en azından en avantajlısı olarak görünmekte... ee bizim devletimizin görevi halkın faydalandığı şeylerin önün tıkamak olduğundan onuda ilerde aynıo seviyelere getireceklerinden pek şüphem yok...
@tempesty bu benzin işine bi bakacağım yinede. bidahaki ay benzinle kaç km yaptığımı hesaplayacağım bakalım ne kadar zamanda bitirecek gerçi yaz da geliyor ama en son aldığım 50 ytl lik benzinin yarısı gitti daha ayın bitmesine çok var. @uğur bir ayda bu kadar benzin uçar mı? aslında az olmuyor depodaki benzin 50 ytl aldım mı zaten yarıya yaklaşıyor depo. (aah ah 2000 yılında 50 ytl ile depoyu fullüyordum :) )
@ufuk sen hiç üzülme devletimizin lpg ye de el atması an meselesi bir sabah bi kalkmışız lpg olmuş 2,50 (hiç şaşırmam :) )