Hastaneye giderken radara girdim
Merhaba arkadaşlar, 24 şubat gecesi 2 yaşındaki yeğenimin ateşi 40 dereceye çıktı neredeyse havale geçirmek üzereydi hemen arabaya atladık dörtlüleri yaktım hataneye bastım. Hastaneye az bir mesafe kala 3 şeritli bir yolda radar vardı yolda hızıma baktım 80'e yakın bir hızım vardı ama ayağımı gazdan çekmedim ışıklarda falan durmadım bastım geçtim. O yolu fazla kullanmadığımdan hız sınırı kaç bilmiyorum ama baya geniş ve uzun düz bir yol tahminim hız sınırı 70 falan olması lazım.
Dün posta ile ceza geldi, 78 km hız ile radara girmişim 189 TL ceza gelmiş.
Gece saat 00:37 de hastane yolunda dörtlüleri yakarak geçmişim, hastaneye gittiğim belli aşırı bir hızımda yok. Böyle bir durumda bu radarın hiç mi tavizi yok? Cezaya itiraz ve iptal ettirme hakkım varmı? Sonuçta sağlık herşeyden önemli yeğenim için feda olsun ama insana koyuyor 78 ile ceza gelince.
Böyle bir durum başına gelen varmı, ne yapabilirim neler yapmalıyım?
Ce: Hastaneye giderken radara girdim
Arkadaşlar konunun üzerinden epey zaman geçti ama sonuca daha yeni ulaştık, konu hakkında ilgisi olanlar veya başına böyle bir olay gelenler için açıklama yapayım.
Söz konusu ceza geldikten sonra iptal edilebilirliği varmı varsa nasıl olur diye araştırma yapmıştım. Bir forumda radar cihazlarının 2-3 km eksik/fazla yanlış ölçüm yapabildiği ve bunu örnek göstererek ankarada bir cezaya yapılan itirazın kabul edildiği görmüştüm.Burada da sağolsun arkadaşlar yardımcı oldu yol gösterdi.
Bende hem radar cihazının yanlış ölçüm yapabileceğini hem de hasta yeğenimi hastayane yetiştirmek üzere olduğumu belirten bir dilekçe ile sulh ceza mahkemesine başvurdum süresi içinde.
1 ay önce tebliğ gelmişti itirazınız reddedilmiştir diye.
Bugün yine sulh cezadan tebliğ gelmiş ve itirazım kabul görmüş.
"tutanak düzenlenmesi şeklen doğru olmakla birlikte hakkaniyet kuralları çerçevesinde iptali gerektiği vicdani kanaatine varılmıştır."
"İdari yaptırım kararının hukuka aykırı olması nedeniyle ......... ile uygulanan İDARİ PARA CEZASINI KALDIRILMASINA"
diye kesin bir ifade var.
İtiraz sebebim radar ve hastane olayıydı, ama sadece hastane olayını dikkate almışlar.
Tabi ki her cezaya itiraz edilmesin, başkalarının canını malını tehlikeye atan cezasını ödesin ama ben ve benim gibi bir canı kurtarmak için çok aşırıya kaçmadıkça bazı kurallara da tölerans gösterilsin.
İsteyen olursa akşam hem dilekçe örneğini hemde gelen karar örneğini veririm.
Gözünüzaydın, cezayı ödemişmiydiniz acaba? İadesi nasıl oldu?
Teşekkürler, cezayı ödememiştim.
Cevap: Ce: Hastaneye giderken radara girdim
hocam iyi günler. bende sizin belirtiğiniz gibi eşimin hamileliğine bağlı düşük tehdidi nedeniyle aracımı 90 km ile kullanmam gereken bir yerde 119 km hızla radara yakalandım. görevli memur arkadaşa eşimi acile götürdüğümü söylememe rağmen plakama 07/12/2015 tarihinde saat 11:13'de 391 TL ceza yazıldı. doktor eşimin düşük tehdidi nedeni ile saat 11:50'de hastaneye acilden giriş yaptığına dair yazılı kaşeli ve imzalı bir belge verdi. maalesef birkaç gün sonra bebekte düştü. cezayı yazan bölge trafik ile görüştüm cezayı iptal edemeyeceklerini mahkemeye vermem gerektiğini söylediler. rica etsem benim mail adresime itiraz ettiğiniz dilekçe ve karar örneğini gönderebilir misiniz. ahmet.sahin01@hotmail.com
Cevap: Hastaneye giderken radara girdim
arkadaşım geçmiş olsun. Benim fikrimi kabul edersiniz. Öncelikle avukat falan değilim, kanunları çok iyi bilmiyorum ama bir gazeteci olarak uzakta sayılmam. Bence bu cezayı iptal ettirme şansınız olduğunu düşünüyorum . ben olsam hastane kayıtlarını alırdım, rapor kayıt evrakları veya tedavi evraklarını bununla beraber mahkemeye başvururdum . tatbikî hız yapalar, başkalarının canı hiçe sayan kesinlikle cezasını çeksin. Ancak sende bir başka canı kurtarmak amaçlı ve aşırı bir hızlıda olmadan yardım etmeye çalışmışsın , bunun karşılığı da ceza olmamalı. ama ülkemizde ne yazık ki ceza kesmek zorundalar çünkü her dörtlüyü yakan maalesef yardım için yakmıyor. bu Avrupa çok farklı, Avrupa da bir araç dörtlüyü yakıp ilerlediği zaman herkes sanki ambulans gelmiş gibi yol veriyor ve polislerde yol açmak için yardım ediyor bizzat ben bunu kendim yaşadım. Çünkü dörtlülerin asıl amacı acil durumlar içindir. saygılarımla
Teşekkür ederim Ali Bey. Bende iptal edilebileceğini düşünüyorum. Serkan Beyden bu amaçla yardım talebinde bulunmuştum. itiraz dilekçesinin örneğini gönderebilirse bende buna göre bir savunma hazırlarım diye düşünüyorum.
Ahmet bey kusura bakmayın mesajınızı yeni gördüm.
İtiraz dilekçemi gönderdim fakat mahkemeden gelen kararı bulamadım bulduğumda hemen göndereceğim. İyi günler...
Serkan Bey ilginiz için teşekkür ederim. itiraz dilekçenizi inceledim güzel savunma hazırlamışsınız. benim sizden farkım ben acile giderken dörtlü sinyallerimi yakmamıştım. Muhtemelen yolumun şehirler arası yol olması ve yolun açık olması nedeniyle dörtlü sinyallerimi yakmadım. birde tahminimce radara yakalandığım yerde önümde kamyon vardı kamyonu geçerken karşı şeritten de çok yakın olmasa da bir minibüs geliyordu kamyonunda hızının fazla olması karşıdan da minibüsün gelmesi nedeniyle hızımı dahada yükselttim.geçmiş olduğum kamyon ile aramdaki mesafeyi korumak için hızımı hemen düşüremedim. bu esnada radara yakalanmışımdır.savunmamda bunları belirtsem faydası olur galiba. birde kaldığım ilçeden Adana'ya gidene kadar bir tane bile hız sınırı levhası yok savunmamda bunu belirtebilir miyim yoksa şehirler arası çift yönlü karayolunda hız sınırının 90 km olduğunu bilmek zorundamıyım.
radarın iptalini duymadım hiç..ödenir ceza maalesef