-
Ustalarımıza ve Şanzıman Yağı Değiştirenlere
1.4 Fire 5 İleri araçlarda Hem manuel, hem de dualogic şanzıman mevcut.
İkisinin de şanzımanı aynı. Ancak Kitapçığa bakınca.
Manuel TUTELA CAR TECHNYX 75-85
Dualog TUTELA CS SPEED
İkisi de çok pahalı.~yaklaşık 50TL
1.5lt koymamız gerektiği ve paketler 1lt olduğu için 2 adet almak gerekiyor..
Ayrıca 75-85 seçeneği çok kolay bulunmuyor anladığım kadarıyla.
GELELİM SORUMUZ...
Bunların yerine rahat bulabileceğimiz ve sorunsuzca kullanabileceğimiz yağ nedir?
Ustalar ne kullanıyor? Manuel ve Dualogic' için aynı yağı mı kullanıyorlar?
75-80 mi
75-90 mı daha uygun olur ülkemiz için? (Marmara ve Karadeniz bölgesi.)
şimdiden teşekkürler...
-
dualogıc aracıma bır hafta kadar once 75-80 gulf şanzıman yağı koyduk önceki yağı neydı bilmiyorum ancak vites geçişlerinde ki özellikle 1 ile 2 sıkıntılı sarsıntılıdr dikkati çeken oranda azalma oldu tabiiki bunda yağın markası modelı kadar bundan oncekı yagın oldukca eskımesınınde payı olabılecektır. fiyatı 3 lt 60 tl idi
-
hocam ne kadar da bir değiştirmeliyiz dualogic şanzıman yağını ?
-
Alıntı:
onurgenc87 Nickli Üyeden Alıntı
hocam ne kadar da bir değiştirmeliyiz dualogic şanzıman yağını ?
Kitapçıkta, manuel/dualogic dizel benzinli 2YIL'da bir değiştirin diyor, amma ülkemizde ömürlük kullanıyoruz :) Ya da baskı balata değişimine kadar.
Ya da şanzıman yağı çok eksilince.
Ben Baskı balatayı bekliim diyordum ama yağı değiştirmeyi kafayı koydum.
Dualogic için
SEA 75W standardına uygun bir yağ olması yeterliymiş.
Opar Olio SFE 75W 1lt30TL
CASTROL TRANSMAX DUAL 1lt 32TL
Her ikisi de uygun araçlarımız için..
Bir de bu var ama emin olamadım
Castrol Syntrans FE 75W 1lt 20TL
-
hocam al castrolu kafan rahat etsın her ıkısıde olur araca sonucta castrol benım arac 13 multıjet 90 bg 6 ileri net 2 lt yağ aldı 3 litrelikti aldığım yağ 1 lt ustaya kaldı :) 2 yılda bır 60 tl heryere veriliyor en azından motorun hayati organlarından sayılan şanzımanın iyi yağlanması çok verimli olacaktır
-
herhangi bi şanzımancıya gitsek değiştirir mi sıkıntı olur mu sizce ? güvenebilir miyiz ?
-
gerek yok hocam sanzımancıya falan normal bı usta bıle degıstırıyor
-
Alıntı:
korguntuyenc Nickli Üyeden Alıntı
hocam al castrolu kafan rahat etsın her ıkısıde olur araca sonucta castrol benım arac 13 multıjet 90 bg 6 ileri net 2 lt yağ aldı 3 litrelikti aldığım yağ 1 lt ustaya kaldı :) 2 yılda bır 60 tl heryere veriliyor en azından motorun hayati organlarından sayılan şanzımanın iyi yağlanması çok verimli olacaktır
3lt olarak satılan hangi ürün acaba?
75W mi?
-
-
Baskı balatayı değiştirdikten sonra ,viteslerim zor geçmeye başladı.şanzıman yağını değiştirmemiş olabilirler mi?
iPhone 'dan Gönderildi...
-
Alıntı:
arenas Nickli Üyeden Alıntı
Baskı balatayı değiştirdikten sonra ,viteslerim zor geçmeye başladı.şanzıman yağını değiştirmemiş olabilirler mi?
iPhone 'dan Gönderildi...
Şanzıman yağını değiştirmelerini söylemişmiydiniz?
Yağı değiştirmedilerse bile eskisi gibi yağlıyor olmalı, yani vitesinizin zor geçişi yağı değiştirmemeleri değildir herhalde.
-
Dualogic 1.4 için
Yağ Tipi ----75W API GL4
**Tutela CS Speed ------------1lt 50TL
**Opar Olio SFE 75W----------1lt 30TL
**Castrol Syntrans FE 75W--1lt 30TL ( 20TL'ye bulunabiliyor Ozenticaret.com.tr)
Spiarişi veriyorum inş. Yağı değişirken değiştircez.
Bu arada bugün aracın altına yatıp baktım, karter tapasından yağ kaçırıyor, az da olsa.
Bizim tapa contamızı nasıl bulcaz nedir? Bakır mı lastik mi?
-
arkadaşlar aracım 2009 gp otomatik.şanzuman yağlarını illaki servistemi değiştirmemiz gerekiyor.
-
Hocam git bi sanayiye ordan gir herhangi bir yedek parcaciya al yagini gozune kestirdigin herhangi bir dukkanada sunu bana degistiriver de on tl de para ver yaparlar sikinti yok yani
-
Bu arada karter tapasi metal furkan
-
Cevap: Ustalarımıza ve Şanzıman Yağı Değiştirenlere
Merhabalar arkadaşlar konuyu hortlatmak gibi olmasın ama Şanzıman Yağı hususunda acil yardımlarınıza ihtiyacım var.
ARacımın Baskı balatalırını değiştirirken tamirci Şanzıman yağını da değiştirmiş ve sonradan öğrendim ki 80w90 yağ bırakmış markasını bilmiyorum. O günden beri vites geçişlerim de özellikle vites düşüşünde 2 ve 1 e atarken çok zorlanıyorum bazen kemik gibi oluyo geçmiyor kavşağın ortasında durmak zorunda kalıyorum. Şimdi servise gittim şanzıman yağı değişimi için Shell Spirax S6 GXME 75W-80 yağ bırakıyorlarmış 140TL Aracın Boşüründe Tutela gösteriyor diğer arkadaşlar tutela yada mobil1 önerenler olmuş. sizce ne yapmalıyım arabamı servisin kollarına bırakıp Spirax S6 GXME 75W-80 şanzıman yağı koydurmalımıyım yoksa tutela yada mobil alıp başka biyerde değiştirmelimiyim acil yardım sıkıntım büyük. Saygılarımla. Bu arada arabam 2009 Punto 1.4 8V Manuel Benzin/Lpg.
-
Alıntı:
dermen Nickli Üyeden Alıntı
Merhabalar arkadaşlar konuyu hortlatmak gibi olmasın ama Şanzıman Yağı hususunda acil yardımlarınıza ihtiyacım var.
ARacımın Baskı balatalırını değiştirirken tamirci Şanzıman yağını da değiştirmiş ve sonradan öğrendim ki 80w90 yağ bırakmış markasını bilmiyorum. O günden beri vites geçişlerim de özellikle vites düşüşünde 2 ve 1 e atarken çok zorlanıyorum bazen kemik gibi oluyo geçmiyor kavşağın ortasında durmak zorunda kalıyorum. Şimdi servise gittim şanzıman yağı değişimi için Shell Spirax S6 GXME 75W-80 yağ bırakıyorlarmış 140TL Aracın Boşüründe Tutela gösteriyor diğer arkadaşlar tutela yada mobil1 önerenler olmuş. sizce ne yapmalıyım arabamı servisin kollarına bırakıp Spirax S6 GXME 75W-80 şanzıman yağı koydurmalımıyım yoksa tutela yada mobil alıp başka biyerde değiştirmelimiyim acil yardım sıkıntım büyük. Saygılarımla. Bu arada arabam 2009 Punto 1.4 8V Manuel Benzin/Lpg.
Mobil 75w-80 yag ile değiştirin. Ustanın koyduğu yağ çok kalın. Neye göre karar vermiş merak etmemek elde değil. 1.8 litre yağ alıyor ona göre ölçtürün. Ağız alışkanlığı ile usta der olduk..
GT-N7100 cihazımdan gönderildi
-
Alıntı:
fencolic Nickli Üyeden Alıntı
Mobil 75w-80 yag ile değiştirin. Ustanın koyduğu yağ çok kalın. Neye göre karar vermiş merak etmemek elde değil. 1.8 litre yağ alıyor ona göre ölçtürün. Ağız alışkanlığı ile usta der olduk..
Peki neden 75w-80 kilavuzda 75w-85 diyor.
-
Alıntı:
halilimo Nickli Üyeden Alıntı
Peki neden 75w-80 kilavuzda 75w-85 diyor.
Çünkü piyasada 75w85 yağ yok denecek kadar az. Serviste tutela diye bi marka var sadece onda da servis 2 kat kilitliyor. Aralarında önemli bir fark yok. Soğuk havadaki akışkanlıkları aynı. Neden castrol mobil elf gibi yag ureticileri 75w85 yağ üretmiyor?
-
Bidahaki bakıma ben de şanzıman yağını değiştirmeyi planlıyorum. Mobilube 1 SHC 75W-90 alıp onu koymayı düşünüyordum ama uymaz mı? Aracım 2008 77hp fire manuel.
-
Bence yag araligi disinda dikkat edilmesi gereken şey orjinal yagin sahip oldugu API GL numarasinin kullanacaginiz yag ile ayni olmasi. API GL numarasi hem kullanilan metale hem de kaldigi basinca göre seciliyor ve yanlis numara kullanilmasi vites kutusundaki dişli metallerinde istenmeyen asinmalara yol acabilir. Bu da önemli bir kriter diye düşünüyorum.
-
Alıntı:
burakkocak Nickli Üyeden Alıntı
Bence yag araligi disinda dikkat edilmesi gereken şey orjinal yagin sahip oldugu API GL numarasinin kullanacaginiz yag ile ayni olmasi. API GL numarasi hem kullanilan metale hem de kaldigi basinca göre seciliyor ve yanlis numara kullanilmasi vites kutusundaki dişli metallerinde istenmeyen asinmalara yol acabilir. Bu da önemli bir kriter diye düşünüyorum.
Bu teknik detayları inceleyebilecek kadar yağ konusunda bilgi sahibi değilim maalesef. Sizce Mobilube 1 SHC 75W-90 2008 77 hp fire manuel aracım için uygun mudur? Şimdi kullanıcı kitapçığına baktım tutela 75w85 yazılmış ama benzinli motorlar için olup olmadığı özellikle belirtilmemiş.
-
benzin dizel ayirimi yok, sanzuman tipine gore..
otomatikler farkli sanirim, tam hatirlamiyorum ama, kitapcikta yazan ozellik ne ise aynisi kullanilmasinda fayda var...
ben yeni degistirdim, tutela kullandim...
-
Alıntı:
timbaz Nickli Üyeden Alıntı
benzin dizel ayirimi yok, sanzuman tipine gore..
otomatikler farkli sanirim, tam hatirlamiyorum ama, kitapcikta yazan ozellik ne ise aynisi kullanilmasinda fayda var...
ben yeni degistirdim, tutela kullandim...
Tutela pek bulunan bir yağ değil galiba. Nasıl temin ettiniz bu yağı.
-
ben yurtdisinda yasiyorum ama servislerde en azindan olmasi gerekir..
Petronas Tutela T.Technix Tan.75W-85 1Lt Şanzıman Yağı Fiyatı
kitapcikta yazan.. benim kullandigimin aynisi...
-
Alıntı:
Teşekkür ederim ilginiz için. Bu yağ kitapçıkta önerilen kriterleri içeriyor olmalı. Aracımın bakımlarını yapan usta Mobil 75w90 al bulabilirsen dedi. Ama forumda farklı ölçülerden bahsedilince sorma ihtiyacı hissettim.
-
Alıntı:
Benzinli tipler için orjinali bu yağdir, API GL 4+ tır. Bunu almaya pek imkaniniz yok ise TOTAL TRANSMISSION BV 75W-80 de kullanabilirsiniz. O da API GL 4+ seviyesindedir ve de 1 litresi 30 TL civari. TUTELA ise 45 TL civari.
Mobilube SHC 75W-90 otomatik vitesliler içindir ve sitesinde yazan şu.
- Mobilube 1 SHC 75W-90 aşağıdaki onay ve spesifikasyonları karşılar veya geçer
API GL-5/MT-1
ZF TE-ML 07A
Scania STO 1.0
- Mobilube 1 SHC 75W-90 ExxonMobil tarafından aşağıdaki şartları talep eden uygulamalarda kullanımı tavsiye edilir.
API GL-4
ZF TE-ML 08
Araciniz manuel vites ise kullanamazsiniz.
-
Alıntı:
Benzinli tipler için orjinali bu yağdir, API GL 4+ tır. Bunu almaya pek imkaniniz yok ise TOTAL TRANSMISSION BV 75W-80 de kullanabilirsiniz. O da API GL 4+ seviyesindedir ve de 1 litresi 30 TL civari. TUTELA ise 45 TL civari.
Mobilube SHC 75W-90 otomatik vitesliler içindir ve sitesinde yazan şu.
- Mobilube 1 SHC 75W-90 aşağıdaki onay ve spesifikasyonları karşılar veya geçer
API GL-5/MT-1
ZF TE-ML 07A
Scania STO 1.0
- Mobilube 1 SHC 75W-90 ExxonMobil tarafından aşağıdaki şartları talep eden uygulamalarda kullanımı tavsiye edilir.
API GL-4
ZF TE-ML 08
Araciniz manuel vites ise kullanamazsiniz.
Çok teşekkür ederim değerli katkınız için. O zaman bu verileri göz önüne alarak yağ seçimini yaparım bakım zamanı geldiğinde.
-
Alıntı:
feyzullah Nickli Üyeden Alıntı
Çok teşekkür ederim değerli katkınız için. O zaman bu verileri göz önüne alarak yağ seçimini yaparım bakım zamanı geldiğinde.
Rica ederim. Şanzıman yağ değişimini insanlar pek dikkate almiyor fakat sonuçta o da bir yağ ve motor yağı gibi zamanla ve sıcaklık ile özelliğini yitiriyor. Zaten periyodik bakimda da belirli km den sonra değişmesi gerektiğini belirtiyor. Bu otomatik vitesli araçlar için daha da dikkat edilmesi gereken bir durum bence.
-
Alıntı:
Rica ederim. Şanzıman yağ değişimini insanlar pek dikkate almiyor fakat sonuçta o da bir yağ ve motor yağı gibi zamanla ve sıcaklık ile özelliğini yitiriyor. Zaten periyodik bakimda da belirli km den sonra değişmesi gerektiğini belirtiyor. Bu otomatik vitesli araçlar için daha da dikkat edilmesi gereken bir durum bence.
Aynen katılıyorum. Her yağın belli bir ekonomik ömrü var bu süre/km. dolduğu zaman değiştirmek en doğru olanı.
-
CEvap veren her arakadaşa ayrı ayrı teşekkür ederim. Ben servise Tutela marka sorduğumda servis bana tutela kullanmadıklarını fabrikadan Shell ve Opar geldiğini söyledi ve benim aracıma Shell Spirax S6 GXME 75W-80 bırakacaklarını söyledi ve 140 TL fiyat çıkardı. Sizce Shell bırakmalımıyım yoksa Hepsiburada da satılan Petronas Tutela T.Technix Tan.75W-85 yağı alıp dışarda mı bırakmalıyım. Anladığım kadarıyla her servis bir yağ markasıyla anlaşıyor ve onu kullanıyor. fencolic arkadaşımızın söylediği mobil 75w80 yağıda bulamadım.
-
servislerin bu fabrikadan gelme.. konusunu anlamis degilim...
kasim ayinda 10w40 in 5w40 tan daha iyi oldugunu anlatmaya calisan, fiatin selenia ile anlasmasi bitti, shell ile anlasti diyen servisler de var..
-
Alıntı:
servislerin bu fabrikadan gelme.. konusunu anlamis degilim...
kasim ayinda 10w40 in 5w40 tan daha iyi oldugunu anlatmaya calisan, fiatin selenia ile anlasmasi bitti, shell ile anlasti diyen servisler de var..
Castrol edge 5w40'tan daha iyisi çıkana kadar başka yağ aracıma koydurmam. Aracı ilk aldığım zaman selenia 5w 40 koydurmuş benden önceki sahibi. Hiç memnun kalmadım Castrol Magnatec 5w 40 koydum sonra Selenia'dan daha iyiydi edge ise şu an en iyisi benim için.
-
Alıntı:
dermen Nickli Üyeden Alıntı
CEvap veren her arakadaşa ayrı ayrı teşekkür ederim. Ben servise Tutela marka sorduğumda servis bana tutela kullanmadıklarını fabrikadan Shell ve Opar geldiğini söyledi ve benim aracıma Shell Spirax S6 GXME 75W-80 bırakacaklarını söyledi ve 140 TL fiyat çıkardı. Sizce Shell bırakmalımıyım yoksa Hepsiburada da satılan Petronas Tutela T.Technix Tan.75W-85 yağı alıp dışarda mı bırakmalıyım. Anladığım kadarıyla her servis bir yağ markasıyla anlaşıyor ve onu kullanıyor. fencolic arkadaşımızın söylediği mobil 75w80 yağıda bulamadım.
Mobil 75w80 şu sitede satılıyor.
Mobil BV 75W-80 Şanzıman Yağ Motor Yağı ve Antifriz - Manuel Şanzıman Ve Dişli Yağları Aracınız İçin Herşey
-
Arkadaşlar bugün serviste sordum aracın şanzıman yağı kaç yılda değişmesi gerek diye 2 yıl bir dediler. Bende değiştirin dedim araç daha 26 bin km de. Bende başka bir iş için, aracımı bırakmıştım akşam alabacağım bakalım fiyat ne çıkacak.
-
Alıntı:
ORS15 Nickli Üyeden Alıntı
Arkadaşlar bugün serviste sordum aracın şanzıman yağı kaç yılda değişmesi gerek diye 2 yıl bir dediler. Bende değiştirin dedim araç daha 26 bin km de. Bende başka bir iş için, aracımı bırakmıştım akşam alabacağım bakalım fiyat ne çıkacak.
Bence gerek yoktu.Siizin işlem lüxe giriyor:)
-
Alıntı:
ORS15 Nickli Üyeden Alıntı
Km. çok yüksek olmasa da fabrikanın önerdiği periyotlarda şanzıman yağının değiştirilmesi gerektiğini düşündüğümden ben de hepsi buradadan fabrikanın koyduğu yağın aynısnı alıp değiştirdim. Kabin içerisindeki gürültü azaldığından bilhassa uzun yoldaki konfor arttı.
-
Feyzullah bey, Bende aynısını düşündüm. Yılı yanlış yazmışım 3 yıl dediler.arac 2,5 yıl oldu fabrikada bekleme süresi düşünerek ve rodaş da bitti için degiştirin dedim.
-
Ali bey, değiştirme kararınız doğru ancak yukarıda da paylaşıldığı gibi servis bile orjinal Tutela T.Technix Tan.75W-85 yağı bulundurmadığından bahsedilmiş. Yerinizde olsam servisi arar hangi yağı kullanacaklarını sorardım. Bir kaç gün önce Castrol Syntrans 75W-85 bu yağ için Castrol'a mail attım. Piyasada bu yağ sadece 20lt satışta 1lt-2lt perakende olarak satışınız varmı diye sordum. Maalesef "bu miktarlarda hem satışlarının olmadığını hemde sizin aracınıza uyğun değildir" diye cevap gelmişti benden söylemesi. Bir ara gelen maili paylaşırım.
-
Alıntı:
Ezeldenberi Nickli Üyeden Alıntı
Ali bey, değiştirme kararınız doğru ancak yukarıda da paylaşıldığı gibi servis bile orjinal Tutela T.Technix Tan.75W-85 yağı bulundurmadığından bahsedilmiş. Yerinizde olsam servisi arar hangi yağı kullanacaklarını sorardım. Bir kaç gün önce Castrol Syntrans 75W-85 bu yağ için Castrol'a mail attım. Piyasada bu yağ sadece 20lt satışta 1lt-2lt perakende olarak satışınız varmı diye sordum. Maalesef bu miktarlarda hem satışlarının olmadığını hemde sizin aracınıza uyğun değildir diye cevap gelmişti bende söylemesi. Bir ara gelen maili paylaşırım.
Zafer Bey, bahsettiğiniz "yokluk" konusunda haklısınız. Ben de 100.000 km. bakımında şanzıman yağını değiştireceğim. O nedenle adı geçen orijinal yağı sadece malum sitede buldum. O da 51 TL. fiyatı var. En iyisi oradan sipariş edip koydurmak. Yoksa servislere uçuk miktarda şanzıman yağı değişim ücreti ödemeye gerek yok.