Cevap: Geri vites problemi!
Arkadaşlar, Özellikle Palio 1.3 Multijet arabalar için yazıyorum. İki sefer yaşadığım bir olay, internette aradım ancak faydalı bilgi bulamadım. Ola ki benim gibi arayan birilerinin işine yarar. ARACINIZDA VİTESE GEÇME SORUNU VARSA, özellikle de geri vitese geçirmede olmak üzere..
1. Aracınızı vitese takın, el frenini çekin. Aracınızı hareket ettirmeye çalışın. Motor istop ediyorsa, baskı balata sorununuz yoktur. Sakın ola bunları değiştirmeyin. Motor susmuyorsa, baskı balata gitmiştir, yapacak bir şey yok değiştireceksiniz mecburen. Sanayiye giderseniz, Baskı balata orijinal 160-180 TL ye alabilirsiniz. İşçilikle birlikte 300 TL nin biraz üzerine çıkar baskı-balata değişimi..
2. Debriyaj halatlarını kontrol ettirin, sorun varsa değiştirin. Arabayı lifte kaldırınca erişimi ve kontrolu çok kolaydır. Sadece 7 vida sokülecek.
3. Vites kolunun geri vites bileziğinin görevini yapıp yapmadığını kontrol ettirin, bu da çok kolay bir işlem. Yapmıyorsa vites kolunu değiştirin.
4. Debriyaj pedalının hemen altından erişilen DEBRİYAJ ÜST MERKEZ isimli bir parça var. Bu parçanın görevi, debriyaja basıldığında hidroliği basınçla göndererek vites değiştirmek amacıyla motor ile sanjumanı ayırmaktır. Arıza burada ise, bu malzeme tamir setiyle onarılabilir ki bunun maliyeti çok düşük (onarım seti 5-10 tl, bi de işcilik verirsiniz). Malzemeyi sıfır alırsanız 95 tl artı işcilik verirsiniz.
İlgisi nedeniyle buraya da kopyalıyorum. Yukarıda hidrolik seviyesinin kontrolu ile hidroliğin deposundan akabildiğinin kontrol edilmesini yazmayı unutmuşum. Genelde aracıma iyi davranırım, 80-90 bin km de DEBRİYAJ ÜST MERKEZ sorunu yaşadım. Daha sert kullanan arkadaşlar daha sık bu sorunla karşılabilirler.