denizhamamcioglu Nickli Üyeden Alıntı
Kemal Oto'dan Sonar Dayline far aldım. Birinci sayfada resimleri olan siyah tabanlı, merceği geride duran ürün. Almadan önce bir çok dezavantaj okudum ancak "zaten mercekleri değiştireceğim" diyerek aldım. Orjinal mercekleri ve uzunları tatminkar. Tabii ki Valeo-Bosch-Hella mercekler gibi kaliteli aydınlatmaya sahip değil. Ancak Junyan'lardaki gibi kör gitmiyorsunuz. Mercek değiştirmek isterseniz Valeo H7 mercekler cuk oturuyormuş. Ancak "kör gitmeyeyim yeter" gibi bir düşünceye sahipseniz mercekleri değiştirmenize kesinlikle gerek yok. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Farlar kutudan çıktığında ayarlı olacak diye bir şart yok. Dolayısıyla taktıktan sonra muhakkak far ayarı yaptırın. Piyasada bu tarz far taktıran insanların %95'i ayarsız geziyor. Sonra da aydınlatmıyor bu diye şikayet ediyor. Ayar çok çok önemli.
Yurtdışından bi-xenon mercek siparişi verdim. Yakın zamanda elimde olacak ve bir çok kişinin işine yarayacak bir projeyle karşınızda olacağım inşallah :) Farlardan birinin içini açtım. Her LED'in bağımsız merceği var, kablolama fena değil. Farın camı kaliteli ve kasayla kaliteli birleştirilmiş. Hatta açarken bazı kısımları biraz uğraştırdı diyebilirim. Yani genel olarak kaliteli yapılmış bir ürün. Tavsiye ediyorum :)
Mercek değiştirmeye karar verirseniz, alacağınız merceğin markasına karar vermeden önce kesilme çizgisinin netliğinden çok aydınlatmanın homojenliğine, hotspot (ışığın en parlak olduğu nokta. Kesilme çizgisinin hemen altında ortadan başlıyor.) adı verilen bölgenin genişliğine-dağılımına bakmanızı öneririm. Sonar farların mercekleri clear lens adı verilen mercekler. Dolayısıyla kesilme çizgisi inanılmaz keskin ve net. Ancak aydınlatması frosted veya fresnel lensli OEM merceklerden çok daha kötü. Dolayısıyla asıl önemli olan aydınlatma gücü-dağılımı. Artı olarak clear lensli merceklerin bir dezavantajı da aşırı net kesilme çizgisine sahip oldukları için çizginin ötesinde kalan tarafın zifiri karanlık olması. Yani farın aydınlattığı kısım normal, aydınlatmadığı kısım tamamen karanlık oluyor. Bu sebeple de şehirlerarası yollarda ya da karanlık yollarda karşınıza birden çıkan sürprizlere (çukur-hayvan vb) daha geç tepki verebiliyorsunuz. Zaten dikkat edilirse OEM merceklerde ve OEM halojen farlarda kesilme çizgisinin üzerinde birazcık kaçak ışığa bu sebeple izin verilir.