sundown Nickli Üyeden Alıntı
Bu konu başlığını ve yapılan yorumları okuduktan sonra istemeden tartışmaya dahil olmak durumunda kaldım.
Konuyu açan arkadaşın fikrine sert cevaplar veren bir onursal üye arkadaşın yaklaşımlarını açıkcası hoşuma gitmedi ve tahammülsüzlük sezinledim. Bu cevaplarda gereksiz gelenek fedailiği yapılmış.
Köy veya az nüfuslu mahalle veya kasaba ortamlarında ki sokak düğünleri belki gerçekten eğlenceli etkinliklere dönüşebiliyordur çünkü herkes birbirini tanıyordur ve mutlaka her aileden de temsilciler katılıp bu mutlu günlerine ortak oluyordur ve hatta çok fazla aktivitenin olmadığı bu küçük yerleşim yerlerinde bu tarz düğünler alışılmışın dışında bir eğlence gibi algılanmakta olduğunu düşünüyorum.
İnsanların toplu yaşadığı birbirinin varlığından bi haber, nüfusun kalabalık olduğu büyük şehirlerde yapılan bu sokak düğünleri bana göre de sakıncalı. Çünkü bu düğün tertip edilirken mahalle veya apartman sakinlerine gidilip sizce bir sakıncası var mıdır diye sorulmuyor. Belki bir sakinin cenazesi vardır ve insanın acısı varken sen aşağıda nasıl mutlu mesut bangır bangır misket havası çalıp oynayabilirsinki? yaşlısınıi kundaktaki bebeğini ve de gerçekten bu işten rahatsız olacak insanların varlığınıda düşünecek olursan evet kardeşim sen burada düğün yapamazsın ! belediyeninde buna müsade etmemesi lazım. Bunun gelenek görenekle alışkanlıkla uzaktan yakından bir alakası yok bence.
Herkes eğlencesinin sınırını bilmeli.
Bulunduğu yerdeki trafiği problem haline getiren, oluşan gürültü ile sakinleri gün boyunca rahatsız eden bunca zincir market var iken kurulan mahalle pazarlarını da, trafiğin çilesi, sinirküpü minibüs/dolmuşları da, yerleşim yerlerinde kurulan akaryakıt istasyonlarını da, gsm baz istasyonlarını da vs. tartışmaya açmamaız gerekiyor dahası.
Tartışalacak, gerekirse toplu olarak haraket edilecek rahatsızlığın dizboyu bir sürü daha konu var.
Hatta tepki alacağımı bile bile şunu da söyleyim Ramazan davulcularından bile rahatsız oluyorum ben ! Ramazan ayında 4 kez evime gelinsin istemiyorum. Erkeğin olmadığı evde eşimin, annemin ne olduğu belirsiz, kapıyı açmayınca 5 dk zile basan ve gitmeyen insanlarla neden muhatap oluyoruz hala bu devirde? Buda mı gelenek?
geleneklerin dönemin insanlarının ihtiyacına göre ortaya çıkmış ve gelişmiştir ama artık ihtiyaç yoksa o geleneğin sonlanması kaçınılmazdır.
Şunu da söyleyim; Sapına Türk'üm ve milli değerlerimize bağlıyım(bu açıdan sorgulanmamam için gereksiniz hissettim)
Saygılar