nerhal61 Nickli Üyeden Alıntı
s-s sistemi öyle elzem bir özellik değil. Faydası yok mu var tabi. kabaca ayda 10 tl karı var. Nasıl mı?
Hergün 6+6=12 km lik işyeri güzergahımda kullanıyorum.
Ayda 22 iş gününden 264 km eder.
Her ay ortalama 1250 km yol yapıyorum. Yani yaklaşık 1000 km'de s-s in kullanıldığı pek olmuyor.
Her gün kabaca 4 er dakikadak 8 dakika s-s devrede. Yani ayda 264 km'de 176 dakika= 2,93 saat devrede. Bunu kalan 1000 km ye ters oranlarsamak mümkün ama stop etmeyecek güzergahta oluyorsunuz. Hadi ona da 1 saat diyelim. Yani her ay 1250 km yol yapan biri olarak 3,93 saat'lik bir s-s li sistem kullanımım var. Araçlarımızın rölantide yaklaşık 0,7 lt/sa'lik bir tüketimi var. Klima olur,far açık olur vs. artar ya da azalabilir ama ortalama bunu alalım. Bu da saatte 0,7*3,90= 2,73 TL eder. Ay boyunca 4 saatten 10,92 ~= 11 TL yapar.
İşte S-S in bana katkısı. Yılda 132 TL eder. 5 yılda 660 TL eder.
Sıfır alırken ödeyeceğiniz ekstra para ise yaklaşık 600 TL.
Bence değer mi? Değmez...Ben dualogic aldığım için başka alternatif yok idi. (Savunma :) )
Hele ki lpg taktıranlar da daha da önemsiz hale geliyor. Zira her çalışmada araç benzinle çalışacak ve gaz geçişi için 40 derece motor ısısına göre hesaplama yapacak ve kısa da olsa 5-10 sn araç yine benzinde çalışacak ve geçiş yapacaktır.
Bütün bunların yanında çevreciyiz diyorsak s-s cok güel bir sistem. Keşke her araçta olsa da trafik gürültüsü yüzünden cadde üstünden ev tutulabilse :) ya da egsoz emisyonları azalmış olsa değil mi?
Sıkıntıları ;
- Trafikte gelir durursunuz ve s-s çalışır. Lamba 120 sn olsun. Önünüzdeki bir şekilde (tam dibine yanaşmak hastalıktır ya bizde) 1-2 araba boyu ileri kayar. ARkanızdaki de selektör yapar kaysana diye. Siz de ayağınızı frenden aldıgınızda tekrar çalışacağını bilirsiniz ve 10 km/sa lik hıza tekrar çıkıp duramayacağınızı bildiginiz için durmaya devam edersiniz. Huzursuz bekleyiş. Bir keresinde polis gelip , kaysana bile demişti :) Yani her lambada o süreyi full bekleyeceksini dizey birsey yok.
- Genel tabirle 25 s'nin altında bekleyecekseniz motor stopunun bir esprisi yok. Tekrar çalıştıgında hem motor aşınması hem de benzin tüketimi rölantiye göre fazla oalcaktır. Evo larda marş motoru ve akünün farklı oldugunu bilsek de (nereye kadar) zararları da var
-Tampon tampona ilerliyorsunuz ve cok yavas seyretseniz de bir yerde 10 sn durmak bile mümkün olmaz cogu zaman. İlerleyen aracın arkasından devam etmek icin de cogu zaman 10 km/sa in üstüne cıkarsınız ve zırt pırt durursunuz. Bu da sürekli s-s aç kapa demek.
-Aracınızı parkedeceksiniz ve seri sekilde durup geri vitese geçireceksiniz. Durdugunuz anda gercekten cok seri geriye takarsanız araç s-s çalışmıyor ama net bir kuralını da bulamadım. Dolayısıyla her seferinde stop ediyor ve geriye takınca 1-2 sn içinde yeniden çalısıyor. Yine zırt pırt çalışmaya örnek.
-Aracın konsolundaki düğme pasif etmek için değil, bence aktif etmek için konumlandırılmış olmalıydı. Mevcut şekliyle her seferinde (şahsen artık kullanmadıgım için : Lpg ) kapatmayı akıl etmek gerekiyor.
Kısacası ayda 11 TL net kar bütün bunlar göz ardı edilmiş şekliyle şahsımca hesaplanmıştır.
Karar sizin!
Selamlar