Bakalım hangi firma kimlerinmiş...!
https://www.hurriyet.com.tr/_yazarlar/images/249b.jpg Viva ramazante
Ramazan kolileri malum; makarna, bulgur, un, şeker, hurma filan olur içinde... Avantadır, güzeldir... Ama, bal istersin, tahin helvası çıkar. Zeytinyağı beklersin, çiçekyağı çıkar.
Alan, ağız burun kıvırır.
Veren, pişman olur.
¡
Bu gerginliği ortadan kaldırmak ve muhterem halkımızın avanta seçeneğini arttırmak için kafa yoran marketçi Diasa, ramazan vesilesiyle “hediye kart” icat etmiş. Kontorlü... Mesela 30 liralık yükleyeceksin, vereceksin, gidecek Diasa’ya, kafasına göre dolduracak kolisini.
¡
Mübarek ramazan için halkımıza bu müjdeyi veren Diasa Genel Müdürü kim biliyor musunuz?
¡
Fernando Gonzales Somoza!
¡
İspanyol’dur kendisi.
¡
AKP’den bi önceki ramazanda, Migros Türk’tü. Şimdi İngiliz... Tansaş özbeöz “gâvur” İzmir’in markasıydı, “dindar” arkadaşları iktidar yaptık, İngiliz oldu. Şok olmayın, Şok da İngiliz... Carrefour Fransız. Metro Alman. (Çünkü, Türkiye’yi inek gibi sağan IMF mekanizması perakendecilik yapmamızı yasakladı... E memleketi yönetenler de “babalar gibi satıcı” ve “pazarlamakla mükellefçi” olunca, ahaliye kala kala, kasiyer, tezgâhtar, sucuk tattırıcısı olmak kaldı.) Gima, Endi Fransız. Kipa, Tesco İngiliz. Real Alman. Diasa İspanyol.
¡
Bakın, inek sucuk İspanyol falan derken, aklıma Del Bosque geldi... Ekonomi gibi futbolu da çok bildiğimiz için “Yeniköy Kasabı” diye kovduk adamı, gitti, Dünya Kupası’nı kazandı.
¡
Ben de gittim, Del Bosque’nin memleketi İspanya’daki “et fiyatlarını” araştırdım... Kuzu pirzola 29 lira, kuzu kıyma 16 lira, dana kıyma 17 lira, dana kuşbaşı 19 lira.
¡
Sonra geldim İstanbul’a, “orijinal Yeniköy Kasabı”nın fiyatlarına baktım... Kuzu pirzola 48 lira, kuzu kıyma 38 lira, dana kıyma 32 lira, dana kuşbaşı 34 lira.
¡
Bu durumu izah eden İspanyol atasözü var, “Los hesabos bilmezos kasape, kıçınos kaçare masate” derler... Türkçesi, “hesabını bilmezse kasap, kıçına kaçar masat!”
¡
Neyse konuyu dağıtmayalım, Allah razı olsun senyor Fernando Gonzales Somoza... Hazır elin değmişken Guti’yi yanına alıp, bi de iftar patlatırsan, sevabın ikiye katlanır valla.
Madem yabancılara karşıyız aksaraydaki mercedes kamyon fabrikasını bursadaki otomobil fabrikalarını kapatalım, %100 yerli fantezisini bırakalım arkadaslar, ihracatımızın büyük kısmı avrupa ülkelerine yapılıyor önemli olan katma degeri yüksek ürünler üretmek, buda teknoloji transferiyle, yani dışa kapanmakla değil açılmakla olur, bahsedilen satışlar dogrudan yabancı sermaye yatırımları ve her ülke bu tür yatırımların artmasını ister, tansas yurticinden birine satılsaydı para Ahmet'in elinden Mehmet'in eline gecmis olacaktı ülke ekonomisi için bir artısı olmayacaktı ama yabancı firmaya satilinca ülkeye sermaye girmiş oldu, satan şirket kumarda yemezse o parayı götürüp yatırım yapacak sonuçta, özetle söylemek gerekirse bu 1970 'lerin antiemperyalist söylemi kulağa hos geliyor insanları etkiliyor ama zamanı gecti artık, zaten o yazarında zamanı gecmis zihnen 1970 lerde kalmış başarısızlık olarak gösterdiği şey basarı aslında.
Alıntı:
zafermutlu Nickli Üyeden Alıntı
sadece marketler mi satacak bişey kaldı mı ülkede. kaldıysada yakında satılır. türk telekomla türk patenti bile satıldı.. ithal ete gelince beni çok yakından ilgilendiren bir konu. et düştü açıklamadan sonra. sonra canlı hayvan fiyatlarıda düştü. ve bazı iktidara yakın kurumlar canlı hayvan toplamaya başladılar. a bir baktık ki hayvan fiyatları birden yükseldi. ette yükseldi. kime yapıldı bu hizmet kimler köşeleri hızlıca döndü. dünyanın her yerinde hayvancılık vede tarım zarar ediyor vede büyük desteklerle ayakta duruyor. tütünü bugdayı şeker pancarını pirinci fındıgı vs bitirdik bu ülkede . tek şey kaldı hayvancılık oda bitiyor.
peki iktidar kendine yakın üreticileri(kimse onlar) zenginleştirmek için piyasayla oynuyorsa(nasıl yapilirsa artık bu??) et ithaline neden izin verdi?, üstelik üretici birlikleri karsı çıkarken ve hükumet onları spekülasyon yapmama konusunda uyarirken, bir ülkenin hayvancılığı bir iktidarla bitmez ülkemizde hayvancılığın bitme sebebi gelmiş gecmis tüm iktidarların bu alanı ihmal etmesidir