Habertürk yazarından ilginç GP yorumu
Ahmet Çelik
Hangi otomobili almalı, hangisini almamalı?
16 Nisan 2009 Perşembe, 12:54
15 Haziran’a kadar sürecek olan ÖTV rüzgarından yararlanmak isteyen yüzlerce tüketici e-mail yoluyla bana başvurup “Ne almalıyım, şunu mu alayım yoksa bunu mu” diye soru yağmuruna tutuyorlar. Bütün bunları derleyip orta karar bir tüketici için çeşitli segmentlerdeki otomobilleri şahsi görüşlerim çerçevesinde değerlendirdim. İşte tavsiye ettiklerim ve etmediklerim:
MİNİ SINIF (A SEGMENTİ)
Türkiye’de özellikle kadın sürücülerin rağbet ettiği bu sınıfta özellikle en çok satan iki aracı tavsiye ediyorum. Hyundai I10 ve Kia Picanto. Peugeot 107 ve Citroen C1 de tavsiye ettiğim otomobiller arasında bulunuyor. Bu sınıfta Ford Ka ise yenilenen haliye satışa çıktı ama benim o aracın ikinci elinde bazı şüphelerim var. Fiat 500 ise, MİNİ’ye benzeyen haliyle “Çakma Mini” diye espri konusu oluyor. Bence fiyatı çok yüksek. Almadan önce düşünmek lazım.
KÜÇÜK SINIF (B SEGMENTİ)
Yine kadınların ve gençlerin sıkca kullandığı bu sınıfta Ford Fiesta, Opel Corsa ve Renault Clio (hb) önemle tavsiye edebileceğim ilk üç otomobil. Lancia Ypsilon ise yüksek fiyatı, 2.el dezavantajı ve otomatik vitesin kullanımı gerçekten çok kötü. Bu sınıfta Mazda 2’yi tavsiye ediyorum. Seat İbiza ise sportifliğiyle gençlere göre ama kadın sürücülerin pek hoşuna gitmeyebilir. Grande Punto ise bu sınıfın en sıradan araçlarından biri. Nissan Micra ve Honda Jazz da bu sınıfta tavsiye ettiğim otomobiller arasında…
KOMPAKT SINIF ( C segmenti)
Bu sınıfta geçen ay İspanya’da kullanma fırsatı bulduğum Chevrolet Cruze’a dikkat çekmek istiyorum. Uygun fiyatı ve zengin donanımıyla gerçekten bu sınıfın şu anda en iyilerinden. Aynı şekilde Renault Megane Sedan ve Hb de uygun fiyatı ile bu sınıfın alınabilir otomobillerinin başında geliyor bence. Bu sınıfta yer alan bir başka otomobil de Fiat Linea… İşte Linea konusunda tam bir kavram kargaşası var. Grande Punto’nun sedan hali olan bu otomobil Fiat tarafından C sınıfında konumlandırılsa da bence aslında B segmentinde yer alması gerekiyor. Yani aslında rakipleri Hyundai Era ve Renault Symbol olması gerekiyor ki, onlara oranla çok pahalı. C segmentindeki rakibi Renault Megane’a göre biraz daha ucuz. Ancak yakıt ekonomisi bu otomobil kadar iyi değil. 2. el açısından da dezavantajlar içeriyor bence. Bu sınıfta Honda Civic ve Toyota Corolla ise donanımı iyi olması rağmen bence pahalı. Opel Astra sedanı tavsiye edebileceğim gibi VW Jetta ve bu sınıfın hatchback modellerinden Golf’ü şiddetle öneriyorum. Lancia Delta şık olmasına çok şık ama bence fiyatı pahalı.
KÜÇÜK SEDAN (B segmenti)
Burada iki yerli otomobili Renault Symbol ve Hyundai Era’yı ilk sıraya koymak mümkün. Bunlar arasında Fiat Albea var ama aynı kalitede değil bence. İthal ürünlerden Honda City’yi de tavsiye edebileceğim otomobillerin arasında koyabilirim. Peugeot 206 sedanı ise pek tavsiye etmiyorum.
ORTA SINIF (D Segmenti)
Opel Insignia’nın baz versiyonunu, Renault Laguna ve Peugeot 407’yi önemle tavsiye ediyorum. Ardından Citroen C5 geliyor. Hyundai Sonata’nın fiyatı hayli uygun. Mazda 6 da tavsiye edebileceğim otomobiller arasında bulunuyor. Honda Accord bence pahalı, Toyota Avensis 1.6 motoru iyi ama 2.0’ı pahalı. Chevrolet Epica ise rakipleri arasında zayıf kalıyor.
HAFİF TİCARİ
Peugeot Tepee, Renault Kangoo ve VW Caddy’i tavsiye ediyorum. Fiat Fiorino da bu sınıfın iyi araçlarından ancak onun otomatik vitesini kesinlikle tavsiye etmiyorum.
4x4
Chevrolet Captiva, Nissan Qashgai, VW Tiguan, Renault Koleos ve Hyundai Tucson iyi diyebileceğim, tavsiye edebileceğim araçlar arasında bulunuyor. Audi Q5 ve Ford Kuga bence pahalı. Volvo XC 60 ise zengin güvenlik donanımıyla üzerinde durulması gereken bir araç.
İşin ilginç yanı Nissan Micra modelini nasıl oluyorda tasarım açısından garip bulmuyor anlayabilmiş değilim.